Waar kan ik in beleggen?

Waar kan ik in beleggen? Als beginnend belegger kan ik me voorstellen dat je af en toe door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn enorm veel verschillende producten waarin je kunt beleggen. Lang niet ieder product past bij jou als belegger. Het is dus belangrijk om goed te weten waar je in kunt beleggen en welke producten het beste aansluiten op jou als belegger. In deze blog wil ik jou helpen duidelijk te maken waarin je kunt beleggen.

 

Ik wens je veel leesplezier toe!

Beleggen in Aandelen

Allereerst kun jij natuurlijk beleggen in aandelen. Dit is een van de meest bekende beleggingsinstrumenten. Als iemand denkt aan beleggen denken zij direct aan aandelen. Op het moment dat jij een aandeel koopt word jij als het ware een stukje eigenaar van een bedrijf. In ruil voor de inbreng van geld kun jij ook genieten van een aantal voordelen, denk hierbij aan:

 • Dividend
 • De mogelijkheid om mee te beslissen over de koers van de organisatie
 • Voorrang bij de uitgifte van nieuwe aandelen

Je kunt aandelen kopen voor ieder bedrijf dat beursgenoteerd is. De belangrijkste beurzen in Nederland zijn de AEX, de AMX en de AscX.

 

Beleggen in Obligaties

Aandelen worden over het algemeen gezien als een redelijk offensieve belegging. De obligatie is hier een tegenhanger van, deze wordt meer gezien als een veilige belegging waar je minder risico over loopt. Bij een obligatie koop je als het ware een stukje van de schuld over van een overheid of bedrijf. In ruil hiervoor word jij beloont met rente over het bedrag op de obligatie. Aan het eind van de looptijd krijg je dit bedrag volledig uitgekeerd. Juist door de stabiele rente en het terugkrijgen van het ingelegde vermogen wordt de obligatie als veilig gezien. Laat je hier echter niet door misleiden, op het moment dat een bedrijf failliet gaat ben je alsnog je hele inleg en je rentebaten kwijt.

Anno 2020 is het beleggen in obligaties minder aantrekkelijk geworden, de rente is al tijden laag en het rendement op sommige obligaties is zelfs negatief.

 

Beleggen in ETF’s

Een mooi beleggingsproduct om mee te beginnen als belegger is de etf. De etf wordt ook wel een “tracker” genoemd. Deze volgt namelijk een onderliggende waarde zo nauwkeurig mogelijk tegen zo laag mogelijke kosten. Het grote voordeel van dit beleggingsproduct is dat je hiermee eenvoudig je vermogen kan spreiden over verschillende aandelen. Zo reduceer je het risico wat je neemt. Ook hier word je een stukje eigenaar van verschillende bedrijven en heb je recht op dividenduitkering.

 

Beleggen in Turbo’s

Voor de meer offensieve beleggers onder ons die wel wat risico durven te nemen is er de turbo. Let wel goed op, zo turbo is geen beleggingsproduct voor de beginnende belegger. Zorg er eerst voor dat je al wat ervaring hebt opgedaan op de beurs en ga vervolgens met kleine bedragen experimenteren. Pas dan ben je klaar voor het echte werk.

De turbo is een zogenoemd hefboomproduct. Dit houdt in dat je met een turbo versnelt geld kan winnen of verliezen. Deze hefboom ontstaat omdat een deel van de onderliggende waarde wordt gefinancierd door de bank. Je belegt dus als het ware met geleend geld, een riskante onderneming. In deze blog zal ik niet te diep ingaan op de werking van een turbo.

 

Wil je hier meer over weten, lees de blog hier >>>

 

Je kunt een turbo toepassen op vrijwel iedere onderliggende waarde die je wenst. Je hebt bijvoorbeeld een turbo op de AEX-index, op het bedrijf Unilever of op grondstoffen als goud.

Verder heb je turbo’s long en short. Bij een turbo long kun je versnelt geld verdienen als de koers stijgt. Bij een turbo short kun je versnelt geld verdienen als de koers daalt. In iedere markt zijn er kansen, maar ook enorme risico’s!

 

Beleggen in Opties

Net als de turbo is de optie ook een hefboomproduct, ook hiermee kun je versnelt geld winnen of verliezen. Met name voor de gevorderde belegger is dit een interessant beleggingsproduct.

 

Wil je weten hoe de optie werkt? Lees de blog hier >>>

 

In het kort is de optie een contract die je afsluit. Met een optie kun je het recht kopen om een bepaald aandeel tegen een X bedrag te kunnen kopen gedurende een bepaalde periode. Stel, je hebt een aandeel die nu €10,- kost. Je koopt een contract om dit aandeel de komende maand tegen €11,- te kunnen kopen. Dit is alleen interessant op het moment dat de koers van het aandeel boven de €11,- staat op de expiratiedatum (afloopdatum). Precies dat is de essentie van een optie.

Net als bij de turbo kun je deze opties uitoefenen op vrijwel iedere onderliggende waarde. Ook heb je hier 2 verschillende opties (put & call) waardoor je in kunt spelen op zowel een stijging of een daling van de koers.

 

Beleggen in Grondstoffen

Bij de vraag: “Waar kan ik in beleggen?” Komen de grondstoffen natuurlijk ook aan bod. De bekendste grondstoffen om in te beleggen zijn goud en olie. De prijzen hiervan kunnen enorm fluctueren door allerlei verschillende factoren. Voor nu is het belangrijk om kort te weten hoe je in deze grondstoffen kunt beleggen. De eerste optie om hierin te beleggen (en de meest zuivere) is met behulp van de etf. Deze volgt de onderliggende waarde tegen zo min mogelijke kosten. Daarnaast is het voor alle grondstoffen ook mogelijk om dit fysiek in te kopen. Als laatst kun je ook beleggen in bedrijven die deze grondstoffen winnen. Nadeel is dat je hier niet de prijs volgt in zijn meest zuivere vorm.

 

Beleggen in Alternatieve beleggingen

Tot slot hebben we nog allerlei andere zaken waar je in kunt beleggen. Deze laat ik allemaal even vallen onder het kopje “Alternatieve beleggingen.” Hieronder een opsomming van een aantal alternatieve beleggingen:

 • Vastgoed
 • Crypto
 • Valuta (forex)
 • Crowdfunding
 • Investeren in jezelf (De belangrijkste!!)

 

Vond je het nuttig?

“Waar kan ik in beleggen?” Ik hoop dat ik in deze blog voor jou deze vraag heb beantwoord. Met deze blog hoop ik jou wat meer structuur te kunnen bieden zodat jij duidelijk voor jezelf hebt waarin je kunt en wilt investeren.

Nu je voor jezelf weet waarin je wilt investeren, is het ook belangrijk om te weten hoe je geld verdient door te investeren.

 

Gelukkig kan ik jou hier helemaal gratis verder bij helpen.

Scrol iets naar beneden en download mijn gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën!

 

Over de schrijver
Zelf ben ik van verlieslijdend belegger naar extreem winstgevend belegger gegaan. Dit heb ik gedaan door veel geld en tijd in kennis te investeren. Om deze reden breng ik zoveel gratis content naar buiten, de BeleggingsAcademy wil jou helpen je financiële doelen te behalen! Het is uiteindelijk mijn doel om persoonlijke financiële ontwikkeling naar het onderwijs te brengen.
Reactie plaatsen

Gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën 

De voordelen van dit e-book voor jou:

 • Gebruik maken van het principe van "Compound Interest"
 • Het toepassen van de taxatiemethode
 • Hoe je op de automatische piloot geld verdient met het beleggen
 • Een praktische benadering met voorbeelden uit het veld

Let op: zelfs "zakenmannen" die al 30 jaar in de beleggingswereld meedraaien kennen deze methoden niet

Wil jij voorkomen dat je geld verliest op de spaarrekening?

Claim dan direct jouw gratis e-book!

50%
Je bent er bijna!
Waar mag ik hem naartoe sturen?
Gratis download