Hoe beleg je in goud? Deze vraag komt steeds vaker aan de orde nu de onrust toeneemt op de financiële markten. Het schaarse edelmetaal heeft al meerdere malen bewezen dat het een redelijk stabiele en aantrekkelijke belegging is in mindere tijden. Na het lezen van deze blog weet jij hoe je kunt beleggen in goud en hoe de koers van goud eruitziet. Daarnaast leer je welke ontwikkelingen invloed hebben op de prijs van goud, als je dit weet kun je voor jezelf een strategie opstellen om te beleggen in goud.
Wil je meer weten over het beleggen in grondstoffen? Lees dan ook deze blog over het beleggen in olie.
Hoe beleg je in goud?
Stel, je wilt gaan beleggen in goud, dan is de eerste vraag natuurlijk: “Hoe beleg ik in goud?” Gelukkig bepaal je zelf hoe moeilijk het is om te beleggen in goud. Je kunt beleggen in goed op de volgende manieren::
-
Fysiek goud kopen
De eerste optie is om fysiek goud in te kopen. Er zijn goudmunten en staven met verschillende gewichten, als je even op Google zoekt zie je direct voldoende aanbieders.
Er zijn mensen die investeren in fysiek goud omdat zij denken dat het systeem zoals wij het kennen (met geld, banken etc.) niet lang houdbaar is. Op zo moment is het beter dat je in fysiek goud investeert dan via een derde partij. Als “het systeem” instort, storten deze partijen namelijk ook in en verliest het alsnog waarde. Echt goud zal altijd waarde blijven behouden omdat het zo schaars product is.
Een nadeel van fysiek goud is dat je het ergens veilig moet opbergen, dit brengt kosten met zich mee.
-
Beleggen in goud etf’s
In eerdere blogs heb ik wel eens uitgelegd wat een etf is. Wil je het even opfrissen? Klik hier om dit te lezen.
Er zijn etf die precies de goudprijs volgen. Op deze manier kun je gewoon bij je broker een goud etf kopen, zonder dat je fysiek goud in bezit hoeft te hebben. Dit is veruit de makkelijkste manier om te beleggen in goud.
Klik hier om een voorbeeld te zien van zo goud etf.
-
Investeren in goudmijnen
Ook kun je indirect investeren in goud door te investeren in goudmijnen. De aandelen van deze bedrijven bewegen vaak mee met de goudprijs. Als de goudprijs stijgt is de kans groot dat de waarde van het aandeel stijgt omdat zij dit edelmetaal direct uit de mijn halen. Daalt de goudprijs, dan daalt vaak ook de waarde van het bedrijf.
Misschien valt het je op dat ik hierboven het woord “vaak” gebruik. Het hoeft niet altijd zo te zijn dat de waarde van het bedrijf ook stijgt als de goudprijs stijgt. De inkomsten van het bedrijf nemen waarschijnlijk wel toe, maar stel dat de goudmijn een “ongeorganiseerd zooitje” is en de kosten worden enorm hoog. Dan is het mogelijk dat de prijs van de aandelen niet meegroeit met de goudprijs. De winst van het bedrijf blijft namelijk achter door te hoge kosten. Door te investeren in een goudmijn zijn er altijd meerdere factoren van invloed op je resultaat.
Hieronder zie je drie voorbeelden van goudmijnaandelen:
- Barrick Gold
- Great Bear Resources
- Maya Gold & Silver
Kortom, wil je precies de goudprijs volgen, investeer dan in fysiek metaal of in een goud etf. Vind je het geen probleem om indirect in goud te investeren, dan kun je overwegen om te investeren in goudmijnen. Nu je weet hoe je belegt in goud is het tijd om te gaan kijken naar de kosten en ontwikkelingen.
Hoeveel kost goud?
Zo, nu je weet hoe je belegt in goud is het tijd om wat meer te leren over de prijs van goud. Allereerst wil ik je een indicatie geven van deze prijs. In de volgende paragraaf leer je waardoor de goudprijs beweegt.
De prijs van goud wordt vaak uitgedrukt in “troy ounce”. Een troy ounce is een gewichtsmaat voor edelmetalen en is ongeveer 31 gram. In de onderstaande grafiek zie je dat 1 troy ounce ongeveer 1.310 dollar kost. Dit is omgerekend ongeveer €1.160,=. Het doel is dus om het goud lager in te kopen dan dat je het verkoopt, zo maak je winst!
Wanneer stijgt de goudprijs?
Je weet nu hoe je belegt in goud, wat de goudprijs is, nu gaan we over naar het geld verdienen.Om te bepalen wanneer je investeert in goud, is het dus belangrijk dat je weet waardoor de goudkoers beweegt. Kortom, je leert hier hoe je winstgevend belegt in goud.
-
Onzekerheid
Een enorm belangrijke factor voor de schommelingen in de goudprijs is onzekerheid. Op het moment dat er veel spanningen in de wereld zijn, zie je vaak dat de goudprijs stijgt. De reden hiervan is dat de waarde van goud stabiel is.
-
Een verandering in vraag
Als de vraag toeneemt bij hetzelfde aanbod neemt de prijs natuurlijk ook toe. Goud wordt steeds meer verwerkt in elektronische apparaten waardoor de algehele trend is dat de vraag toeneemt.
-
Een verandering in aanbod
Op het moment dat het aanbod toeneemt bij eenzelfde vraag zal dit resulteren in een lagere goudprijs. Misschien klinkt een grote goudontdekking positief in de oren, maar in werkelijkheid zal de goudprijs juist dalen. Voor de belegger zijn berichten over schaarste en leverproblemen juist weer positief. Door een krapper aanbod neemt de prijs toe.
-
Economische situatie
Op het moment dat het goed gaat met de economie zal de goudprijs laag blijven. In een goede economie is de rente namelijk hoger waardoor spaargeld meer oplevert. Goud keert geen rente noch dividend uit, hierdoor is het aantrekkelijker om te sparen, of te beleggen in obligaties en/of aandelen.
Op het moment dat het economisch gezien slecht gaat, is de rente vaak laag. Zowel sparen als investeren in obligaties of aandelen levert weinig op, in zo situatie is het dus heel aantrekkelijk om te investeren in goud. Hierdoor krijg de goudprijs een impuls.
Over het algemeen beweegt de goudprijs in de tegenovergestelde richting van de economie.
Vond je het nuttig?
Hoe beleg je in goud? Ik hoop dat deze vraag is beantwoord in deze blog. Als dit het geval is kunnen we nu echt voor goud gaan!!
Wil je niet alleen voor goud gaan met goudbeleggingen maar wil je ook voor goud gaan op de beurs? Download hieronder direct mijn gratis e-book over De Succesvolste Beleggingsstrategieën!
Ik krijg zoveel positieve reacties op dit e-book en ben enorm blij dat ik ook jou helemaal gratis kan helpen bij het beleggen!