Hoe beleg je in olie? Leer hoe je geld verdient op de oliemarkt!
10 augustus 2019 

Hoe beleg je in olie? Leer hoe je geld verdient op de oliemarkt!

Hoe beleg je in olieZoals we allemaal wel weten kan de prijs van olie flink op en neer gaan. Als je vandaag hebt getankt zal je waarschijnlijk ook opvallen dat de benzine duurder is dan een aantal maanden geleden. De reden hiervan is de olieprijs die is gaan stijgen. Omdat de prijs van olie stevig kan fluctueren kun je dit als een aantrekkelijk beleggingsinstrument zien. In deze blog wil ik je eerst uitleggen hoe je in olie belegt en hoeveel het ongeveer kost. Hierna wil ik  jou leren waardoor de prijs van olie precies beweegt. Op deze manier ben jij in staat om je koop- en verkoopmomenten te bepalen.

Hoe beleg je in olie?

Heb jij nou ook de ontwikkelingen op de oliemarkt gezien en denk je dat je hier geld mee kunt verdienen? Dan wil ik jou hier vier manieren geven om te beleggen in olie:

 • Beleg in olie bedrijven

Beleg in bedrijven die zelf olie winnen. Op het moment dat een bedrijf zelf olie uit de grond haalt en de olieprijs stijgt, zal het gevolg hiervan zijn dat de winstmarges omhooggaan.

Lijkt je dit een aantrekkelijk idee? Ga dan kijken naar bijvoorbeeld Royal Dutch Shell. Als de olieprijs stijgt heeft dit vaak een positieve impact op het aandeel, leg de koers van de olieprijs en van shell maar eens naast elkaar.

 • Beleg in olie ETF’s

Uiteraard kun je ook de olieprijs volgen middels een ETF. Een ETF is een beleggingsproduct die een bepaalde onderliggende waarde tegen zo laag mogelijke kosten volgt. Deze onderliggende waarde is in dit geval olie. Dit is een van de eenvoudigste manieren om exact de olieprijs te volgen.

 • Beleg in fysiek olie

Deze optie is zeker niet toepasbaar op iedereen, maar je kunt ervoor kiezen om in fysiek olie te beleggen. Wel moet je hiervoor opletten dat een vat van 159 liter de standaardhoeveelheid is dat verhandeld wordt. Ik denk niet dat je heel je tuin vol wilt zetten met deze vaten, ik denk ook dat de gemeente hier niet zo blij mee is. Wat je wel zou kunnen doen is het opkopen van een tankstation. Een idee voor de ambitieuze belegger dus.

 • Beleg in olie middels hefboomproducten

Met een hefboomproduct kun je het recht kopen om een vat olie in te kopen tegen een vastgestelde prijs gedurende een bepaalde periode. Als een vat nu bijvoorbeeld €70,- kost, kun je het recht kopen om dit vat olie tegen een prijs van €70,- te kunnen kopen gedurende de komende twee maanden. In deze twee maanden wil je dus wel dat de prijs gaat stijgen. Als dit vat olie twee maanden later €80,- waard is, heb je een winst van ongeveer €10,-. ( ik zal hier niet nog dieper op ingaan, wil je meer over deze manier van beleggen weten, stuur me even een mailtje). Deze optie raad ik niet aan voor de beginnende belegger. Je kunt hiermee sneller geld verdienen, maar je kunt ook heel snel geld verliezen.

Kortom, wil je gaan beleggen in olie, dan zijn de eenvoudigste manieren toch wel het beleggen middels een oliebedrijf of een olie etf. Let goed op dat je met een olie etf het nauwkeurigste de huidige olieprijs volgt. Op het moment dat je investeert in een oliebedrijf investeer je indirect in olie. Je winsten zijn altijd nog afhankelijk van de interne bedrijfsvoering.

Hoeveel kost olie?

Nu je voor jezelf hebt gekozen om in olie te investeren wil ik hier even het prijskaartje van olie met je bespreken.

Als we over olie spreken, spreken we vaak over Brent olie, om nog wat specifieker te zijn “Een vat ruwe Brentolie”. Vaak wordt het prijskaartje uitgedrukt in de term “vat ruwe brentolie”, dus kortom, de prijs per 159 liter brentolie.

In de grafiek hieronder zie je de prijsontwikkeling van een vat ruwe brentolie vanaf 2011. Op dit moment kost een vat ongeveer 65 Dollar. Zoals je ook kunt zien was deze prijs rond 2011 het dubbele, dit betekent dat je veel geld zou kunnen verdienen (of verliezen) op de oliemarkt…

Hoe beleg je in olie?

Wat beweegt de olieprijs?

Je weet nu dat de olieprijzen flink kunnen fluctueren. Maar natuurlijk wil jij hier geld mee verdienen, kortom, laag kopen en hoog verkopen dus. In dit deel wil ik jou uitleggen waardoor de olieprijs in beweging komt. Op deze manier kun je zelf naar de toekomst gaan kijken en bepalen of de prijs gaat stijgen of dalen.

Over het algemeen komt de olieprijs in beweging door “The Invisible Hand” van vraag en aanbod. Komt er een verandering in een van deze twee factoren, dan verandert de prijs ook. De volgende gebeurtenissen kunnen de prijs van olie in beweging zetten:

 • Nieuwe ontdekkingen

Op het moment dat er nieuwe oliebronnen ontdekt worden, stijgt het aanbod. Omdat het aanbod stijgt bij een gelijkblijvende vraag is de kans groot dat de olieprijs gaat dalen. Het grondstof wordt namelijk minder schaars.

 • Beslissing van de OPEC

De OPEC is de organisatie van olie-exporterende landen, oftewel, Organization of the Petroleum Exporting Countries. De OPEC behartigd de belangen van deze landen door ervoor te zorgen dat het exporteren van olie een stabiele bron van inkomsten blijft.

Dit doet de OPEC door beslissingen te nemen over het aanbod. De OPEC kan hierdoor bijvoorbeeld kiezen om de productie (dus het aanbod) te verlagen. Hierdoor zal de prijs van een vat ruwe brentolie omhoog gaan.

 • Ontwikkelingen in het Midden-Oosten

Omdat er in het Midden-Oosten zoveel olie gewonnen wordt, zijn de ontwikkelingen in dit gedeelte enorm belangrijk. Zijn de vooruitzichten positief? Dan is de kans groot dat meer beleggers vertrouwen hebben in een olie-investering en zo de prijs stijgt.

 • Olievoorraden

De hoogte van olievoorraden heeft grote invloed op de prijs. Hoe hoger de voorraad, hoe hoger het aanbod en waarschijnlijk kan je hem nu al zelf invullen, hoe lager de prijs.

 • De opkomst van alternatieve energie bronnen

Alternatieve (zuinige) energiebronnen zijn een bedreiging voor de olie-industrie. Als deze energiebronnen sterk in opkomst zijn, bijvoorbeeld als landen ineens overgaan op windenergie, zal er minder vraag zijn naar olie. Dit resulteert dus weer in een lagere olie prijs. Andersom is het ook zo, als de opkomst van alternatieve energiebronnen onverwachts stagneert, kan de olieprijs zich positief ontwikkelen.

Vond je het nuttig?

Ik weet zeker dat ik je met deze blog goed op weg hebt geholpen naar je eerste oliebelegging. Ik wil je dus ook nooit meer horen klagen als de benzine weer duurder is geworden, want je kunt je met een belegging in olie indekken tegen dit risico.

Wist je dat de kracht van beleggen werkelijk bizar is?

Geloof me, het is vele malen krachtiger dan werken voor een loonstrook!

Geloof je me niet? Hoe kan het dan zo zijn dat de investeerders in Coca-Cola veel meer verdienen dan de CEO van Coca-Cola? Dit terwijl de CEO dagelijks onder druk staat en lange dagen moet maken…

Beleggen geeft jou een extra inkomsten bron die oneindig is, het gaat generatie op generatie door

Het kan jou de vrijheid geven waar je naar zoekt…

En ik ben zo blij om te vertellen dat ik je helemaal gratis verder kan helpen bij de avontuur!

Met mijn gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën leer ik jou precies met welke methode en technieken jij winstgevend kunt beleggen op de beurs

Met deze methoden ben ik in een enorm korte tijd van verlieslijdend amateurbelegger naar extreem winstgevend belegger gegaan

En als ik het kan, kan jij het zeker!

Vul hieronder je naam en e-mail adres in en je kunt de methoden direct downloaden.

Op het mooiste avontuur van je leven!

Over de schrijver
Zelf ben ik van verlieslijdend belegger naar extreem winstgevend belegger gegaan. Dit heb ik gedaan door veel geld en tijd in kennis te investeren. Om deze reden breng ik zoveel gratis content naar buiten, de BeleggingsAcademy wil jou helpen je financiële doelen te behalen! Het is uiteindelijk mijn doel om persoonlijke financiële ontwikkeling naar het onderwijs te brengen.
Gerard Vandewyngaerde
Door

Gerard Vandewyngaerde

op 15 Apr 2024

Heel interessant

Reactie plaatsen

Gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën 

De voordelen van dit e-book voor jou:

 • Gebruik maken van het principe van "Compound Interest"
 • Het toepassen van de taxatiemethode
 • Hoe je op de automatische piloot geld verdient met het beleggen
 • Een praktische benadering met voorbeelden uit het veld

Let op: zelfs "zakenmannen" die al 30 jaar in de beleggingswereld meedraaien kennen deze methoden niet

Wil jij voorkomen dat je geld verliest op de spaarrekening?

Claim dan direct jouw gratis e-book!

50%
Je bent er bijna!
Waar mag ik hem naartoe sturen?
Gratis download