Wat is een etf? Geld verdienen met een Exchange Traded fund
10 augustus 2019 

Wat is een etf? Geld verdienen met een Exchange Traded fund

Wat is een ETFDit beleggingsinstrument wordt steeds populairder op de aandelenmarkt, en dit is terecht. Met een ETF heb je geen beleggingsfonds meer nodig die hoge kosten vraagt om jouw geld te beheren, je hebt het allemaal in eigen hand. In deze blog wil ik je eerst uitleggen wat een ETF is, vervolgens wil ik je de geschiedenis van de ETF vertellen. Tot slot wil ik dieper ingaan op de investeringsmogelijkheden.. Als beginnend belegger is dit instrument een echte uitkomst, het maakt het betreden van de beurs veel eenvoudiger.

 

Ik wens je veel leesplezier toe!

Wat is een ETF?

ETF betekent ook wel Exchange Traded Fund maar makkelijker vertaald is dit een “Tracker.” De reden dat het ook wel een Tracker genoemd wordt is omdat het een onderliggende waarde volgt.

“Een etf is dus niets anders dan een product die tegen zo laag mogelijke kosten een onderliggende waarde volgt.”

 

Een goed voorbeeld hiervan is een etf van de AEX. In de AEX-index zitten alle aandelen van de grootste beursgenoteerde bedrijven in Nederland. Omdat de aandelen in deze AEX dagelijks van waarde veranderen, gebeurt dit ook bij de AEX-index zelf. Een tracker volgt de stand van de AEX-index dus zo nauwkeurig mogelijk. Deze instrumenten zijn er niet alleen voor de AEX-index maar ook voor bijvoorbeeld de goudprijs. Deze ETF volgt dus tegen zo laag mogelijke kosten de huidige goudprijs.

De geschiedenis van een ETF

Toen we vroeger wouden gaan beleggen maar hier eigenlijk geen kennis van hadden klopten we al gauw bij een beleggingsfonds aan. Wij gaven ons geld aan het beleggingsfonds en zij stopten dit geld in een “mandje” met aandelen. Deze beleggingsfondsen hadden bijvoorbeeld ook een mandje aandelen van de AEX, zodat jij precies de stand van de AEX kon volgen. (Dit lijkt al verdacht veel op een etf)

Na verloop van tijd kwam er veel onvrede mee met dit concept. De reden hiervan is dat de beleggingsfondsen hoge kosten in rekening brachten en de rendementen vielen fors tegen. Om deze reden is de etf geboren. Het voordeel van deze etf zijn de lage kosten die het met zich meebrengt, de eenvoud in het gebruik en het rendement is vaak hoger dan bij een beleggingsfonds. Dus beleg jij nu met een beleggingsfonds, kijk dan is naar de opties om te investeren in een etf, grote kans dat je je winst kunt maximaliseren!

Hoe wordt een “Tracker” gemaakt?

Een ETF wordt bedacht door een aanbieder die een zo product in de markt wilt gaan zetten. Een belangrijke etf “brouwer” in Nederland is Think. Stel, Think wilt een AEX etf in de markt brengen (deze hebben ze al). Dan koopt Think alle aandelen uit de AEX-index in precies de juiste verhoudingen in. Op deze manier is deze tracker een spiegelbeeld van de AEX. Op het moment dat jij dan bij Think voor €100,- etf’s koopt, krijg je in ruil hiervoor dit mandje aandelen met precies de juiste verhoudingen.

 

Een partij als Think kan allerlei soorten etf’s opzetten. Ook wordt dit gedaan voor een wereldwijde index. Hierbij koopt Think ruim 200 aandelen over de hele wereld. Van Nederland tot Japan tot de VS. Op het moment dat jij hier een product van koopt, word je ineens een beetje eigenaar van al deze 200 bedrijven. Zo gaat jouw vermogen ook mee met de resultaten van al deze verschillende bedrijven.

Beleggingsmogelijkheden met een Exchange Traded Fund

Zoals ik eerder zei is de etf een beleggingsinstrument dat steeds belangrijker en groter wordt. Je kan in vrijwel alles beleggen met zo tracker. Je kunt hierbij denken aan het volgen van de volgende onderliggende waarden:

 • Een index
 • Een samengesteld pakket aan aandelen over de hele wereld
 • Obligaties
 • De goudprijs
 • De olieprijs
 • De vastgoedmarkt
 • Verschillende cryptovaluta

 

Op het moment dat jij als Nederlands burger wilt beleggen met een “tracker”, raad ik dit aan om via Think te doen. Think is een “etf-brouwer” van Nederlandse komaf. In Nederland hoeven we geen belasting te betalen over het dividend dat we ontvangen. Op het moment dat we investeren middels Think kunnen we deze 15% belasting terugvorderen bij de aangifte. Op het moment dat je met een andere partij gaat werken is dit niet van toepassing. Dit is al een eenvoudige manier om je rendement te verhogen.

Vond je het nuttig

Als beginnend belegger is dit instrument misschien wel de belangrijkste optie om in te beleggen, de voordelen zijn eindeloos. Wil je nou meer weten over dit onderwerp, stuur me dan even een mailtje.

 

Ik weet zeker dat ik je nog verder kan helpen op de beurs.

 

Geef het een kans en vul hieronder je naam en e-mail adres in voor jouw download van mijn gratis e-book!

 

Ik zie je zo!

Over de schrijver
Zelf ben ik van verlieslijdend belegger naar extreem winstgevend belegger gegaan. Dit heb ik gedaan door veel geld en tijd in kennis te investeren. Om deze reden breng ik zoveel gratis content naar buiten, de BeleggingsAcademy wil jou helpen je financiële doelen te behalen! Het is uiteindelijk mijn doel om persoonlijke financiële ontwikkeling naar het onderwijs te brengen.
Reactie plaatsen

Gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën 

De voordelen van dit e-book voor jou:

 • Gebruik maken van het principe van "Compound Interest"
 • Het toepassen van de taxatiemethode
 • Hoe je op de automatische piloot geld verdient met het beleggen
 • Een praktische benadering met voorbeelden uit het veld

Let op: zelfs "zakenmannen" die al 30 jaar in de beleggingswereld meedraaien kennen deze methoden niet

Wil jij voorkomen dat je geld verliest op de spaarrekening?

Claim dan direct jouw gratis e-book!

50%
Je bent er bijna!
Waar mag ik hem naartoe sturen?
Gratis download