Hoe werkt een obligatie?

Hoe werkt een obligatie? Met de juiste obligatie kun je een goed rendement maken tegen een relatief klein risico. In deze blog wordt er uitgelegd wat een obligatie precies is en hoe je een obligatie koopt. Daarnaast worden er tips gegeven zodat jij de juiste obligatie kunt selecteren.

Bij het beleggen denkt iedereen vaak aan aandelen, waarschijnlijk omdat iedereen denkt dat je hier de meeste winst mee maakt. Eigenlijk is dit gek, want het wordt afgeraden om je hele vermogen in alleen aandelen te stoppen. Je zult dan ongetwijfeld te veel risico nemen. Iedereen zal ook een defensief onderdeel moeten hebben in de vorm van obligaties. In deze blog weet jij precies hoe het kopen van obligaties in zijn werk gaat!

Ik wens je veel leesplezier toe!

Hoe werkt een obligatie?

Een obligatie is een stukje schuld dat jij overkoopt van een overheid of een bedrijf. Jij neemt natuurlijk de schuld van een bedrijf op je en dat doe je niet zomaar. Je wordt hiervoor beloond in de vorm van rente. Hierbij geld natuurlijk: Hoe hoger deze rente, hoe groter het risico dat je neemt. Over het algemeen ligt de rente bij bedrijven hoger dan bij overheden. De reden hiervan is dat een overheid minder snel failliet zal gaan dan een bedrijf, je hebt dus meer garantie dat de overheid je geld terugbetaald.

Nominale waarde

Daarnaast ontvang je niet alleen de rente gedurende de looptijd, maar aan het einde van de looptijd krijg je ook de nominale waarde van je obligatie terug. Stel, je koopt een obligatie met een nominale waarde van €100,- en een looptijd van 10 jaar. Je krijgt dan jaarlijks rente uitgekeerd over deze €100,- en aan het eind van de looptijd krijg je deze €100,- ook nog eens terug.

De volgende begrippen zijn belangrijk bij een obligatie:

 • De nominale waarde. Dit is de waarde waartegen de schuld op de markt is gebracht.
 • De naam van de instelling.
 • De couponrente. Dit is de rente die jij jaarlijks ontvangt.
 • De looptijd en vervaldatum van de obligatie.
 • De koers. Dit wordt uitgedrukt in procenten. Stel, de koers staat op 105%, dan is de prijs van de obligatie 105% van de nominale waarde.

Hieronder zie je een voorbeeld van hoe een obligatie wordt weergegeven:

ING 7,5% 2016-2026 105%

Hierbij is:

 • ING de naam van de instelling.
 • 7,5% de couponrente.
 • 2016-2026 de looptijd en vervaldatum.
 • 105% is de huidige koers.

Nu je weet wat een obligatie is en hoe deze eruit ziet op de beurs, gaan we kijken naar hoe je een winstgevende obligatie selecteert.

Analyse van obligaties

Hier ga je leren hoe de analyse van een obligatie werkt. Voordat je kunt zeggen of een obligatie aantrekkelijk is om te investeren, moet je eerst weten welke vraag je gaat stellen. Omdat het bedrijf in feite een schuld heeft bij jou door het uitgeven van de obligatie, ben je geïnteresseerd of het bedrijf in staat is haar verplichtingen na te komen. Kortom, is het bedrijf in staat om jou de nominale waarde terug te betalen en je te belonen in de vorm van rente? Om deze vraag te beantwoorden wil ik dat je naar twee onderdelen gaat kijken.

Hoe werkt de kredietrating van een obligatie

Een kredietrating wordt toegekend aan de uitgevend instelling van de obligatie en zegt iets over de financiële situatie. In bovenstaand voorbeeld geeft ING een obligatie uit, ING zal dus ook een bepaalde kredietrating hebben.

In de onderstaande tabel zie je welke kredietratings er bestaan:


RatingKwaliteit
AAAUitstekende kredietwaardigheid
AAHoge kredietwaardigheid
AGoede kwaliteit, kan op lange termijn verslechteren
BBBVoldoende kredietkwaliteit, kan op de lange termijn verslechteren
BBVoldoende kredietkwaliteit, economisch moet het meezitten om de betaling na te komen
BVoldoende op korte termijn, lange termijn onzeker
CCCSlechte kwaliteit, kans op faillissement
CCSlechte kwaliteit, kans op overleven is klein
CSlechte kwaliteit, kans op overleven is zeer klein
DFailliet

Deze kredietratings lopen van AAA tot D. Hierbij geeft een AAA-rating een uitzonderlijk goede financiële situatie aan. De D-rating geeft aan dat een bedrijf failliet is. Om zo min mogelijk risico te lopen is het dus aan te raden om uitsluitend obligaties te kopen van bedrijven met een A, zo niet AAA-rating. Zo is de kans zo groot mogelijk dat je de rente en de nominale waarde ontvangt. 

De solvabiliteit

Het tweede onderdeel waar je naar zou moeten kijken is de solvabiliteit. De solvabiliteit zegt iets over de mate waarin een bedrijf in staat is om haar schulden af te lossen. Omdat het bedrijf een schuld heeft bij jou als je een obligatie koopt, is dit een maar al te relevante variabele. Hoe beter deze solvabiliteit, hoe minder risico je loopt. Met de volgende formule bereken je de solvabiliteit:

De streefwaarde van deze solvabiliteit ligt tussen de 25 & 50%. Kortom, als de solvabiliteit van het bedrijf hieraan voldoet, is jouw risico zo klein mogelijk. Dit getal hoef je overigens niet altijd zelf uit te rekenen. Op www.investing.com is dit al voor jou gedaan.

Risico & rendement

Je zult zien dat de meest stabiele organisaties maar een kleine couponrente uitgeven op de obligatie. De reden hiervan is dat het risico laag is, bij een laag risico hoort ook een laag rendement. Als je het risico gaat vergroten, door bijvoorbeeld bedrijven met een lagere solvabiliteit te kiezen of met een B-rating, zal het couponrendement ook toenemen. Wel moet je hier zelf goed over nadenken, kun je dit risico lopen?

Vasthouden tot de einddatum

Het risico van een obligatie is zo laag omdat je aan het eind van de looptijd de nominale waarde terugkrijgt. Kortom, je bent er (bijna) van verzekerd dat jij (een deel van) je inleg terugkrijgt. Wel zal je het risico vergroten als jij tussentijds het geld nodig hebt en de obligatie moet verkopen. Nu creëer je hetzelfde risico als met aandelen. Er is namelijk een reële kans aanwezig dat de obligatie na 5 jaar wordt verkocht tegen 50% van de oorspronkelijke waarde. Als je het geld dan echt nodig hebt zal je een fiks verlies lijden. Kortom, zorg er altijd voor dat je het geld in obligaties niet nodig hebt tot het einde van de looptijd. Zo kun je de beste resultaten behalen!

Hoe werkt de winstuitkering van je obligatie?

Het is vervolgens belangrijk om te weten hoe de obligatie werkt met het rendement. Wist je dat het voor een obligatie redelijk eenvoudig is om je “winst” te berekenen. Wel zal je in deze berekening een aantal factoren mee moeten nemen. Je couponrendement is namelijk niet je “echte winst.” Ik zal hier een voorbeeld geven wat voor berekening je moet maken voordat je een obligatie koopt. Dit doe je in twee stappen.

Stel, je koopt een obligatie met een nominale waarde van €100,- en een resterende looptijd van 2 jaar. Je koopt de obligatie niet tegen de nominale waarde, maar tegen 110% van de nominale waarde, dus €110,-. De jaarlijkse couponrente die je ontvangt bedraagt 5% van de nominale waarde.

Allereerst gaan we nu het werkelijke couponrendement berekenen.

Hoe werkt het couponrendement van een obligatie

Je zou denken dat je een couponrendement krijgt van 5%, toch? Helaas is dit niet het geval, want deze 5% is gebaseerd op de nominale waarde van €100,-, terwijl je de obligatie koopt voor €110,-. Per jaar bedraagt het bedrag aan rente dus (5%*100) €5,-.

Je berekent je werkelijke couponrendement door deze €5,- te delen door de aanschafprijs van de obligatie. Dit is (5/110) 4,55%.

Zie je dat het werkelijke rendement nu al lager is dan de 5%.

En we zijn nog niet klaar, we moeten ook nog rekening houden met het aflossingsverlies.

Hoe werkt het aflossingsverlies bij een obligatie?

Je berekent je aflossingswinst of verlies door de werkelijke aanschafprijs af te trekken van de nominale waarde van het aandeel. De nominale waarde krijg je aan het eind van de looptijd terug, alles wat je boven dit bedrag hebt uitgegeven aan de obligatie, is dus verlies.

In dit geval is het aflossingsverlies (100-110) €10,-. In procenten maak je een aflossingsverlies van (10/110) 9,09% in twee jaar.

Je maakt per jaar een verlies van (9,09/2) 4,55%.

Kortom, omdat je meer hebt betaald dan de nominale waarde lever je 4,55% rendement in per jaar.

Wat is nu je rendement?

In de eerste stap is het werkelijke rendement berekent, dit is uitgekomen op 4,55% per jaar.

In de tweede stap is het percentage aflossingsverlies per jaar berekent, dit kwam uit op een verlies van 4,55% per jaar.

Kortom, je rendement op deze obligatie is (4,55-4,55) 0%! Terwijl je eerst dacht dat je een rendement van 5% zou behalen.

Zie je nu hoe belangrijk het is om deze berekening te maken voordat je een obligatie koopt?

Just do it!

Even een kleine disclaimer, deze blog kan op geen enkele manier opgevat worden als financieel- of beleggingsadvies. Doe altijd je eigen onderzoek en beslis zelf waarin je jouw geld investeert!

En oja, mocht je je afvragen waar ik mijn obligaties koop.

Deze koop ik bij de relatief nieuwe, Europese broker, Mexem Benelux. Het is een van de weinige partijen met een enorm breed aanbod aan obligaties. Wil je meer weten over Mexem, klik dan even op de link hieronder:

Klik hier voor meer informatie over Mexem >>>

Wil je nu direct stappen gaan maken op de obligatiemarkt, dan kun je vandaag nog, geheel kosteloos een rekening openen bij Mexem:

Klik hier om je gratis rekening te openen bij Mexem >>>

Over de schrijver
Zelf ben ik van verlieslijdend belegger naar extreem winstgevend belegger gegaan. Dit heb ik gedaan door veel geld en tijd in kennis te investeren. Om deze reden breng ik zoveel gratis content naar buiten, de BeleggingsAcademy wil jou helpen je financiële doelen te behalen! Het is uiteindelijk mijn doel om persoonlijke financiële ontwikkeling naar het onderwijs te brengen.
Reactie plaatsen

Gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën 

De voordelen van dit e-book voor jou:

 • Gebruik maken van het principe van "Compound Interest"
 • Het toepassen van de taxatiemethode
 • Hoe je op de automatische piloot geld verdient met het beleggen
 • Een praktische benadering met voorbeelden uit het veld

Let op: zelfs "zakenmannen" die al 30 jaar in de beleggingswereld meedraaien kennen deze methoden niet

Wil jij voorkomen dat je geld verliest op de spaarrekening?

Claim dan direct jouw gratis e-book!

50%
Je bent er bijna!
Waar mag ik hem naartoe sturen?
Gratis download