De gevolgen van rente op de aandelenmarkt
10 augustus 2019 

De gevolgen van rente op de aandelenmarkt

Een enorm belangrijk aspect waar jij als beginnend belegger mee te maken krijgt, is de rente. De rente heeft grote gevolgen voor de aandelenmarkten en kan een doorslaggevende variabele zijn op de vragen: “Wanneer moet ik beginnen met beleggen?” of “Waarin moet ik beleggen?”

Allereerst is het belangrijk om duidelijk te maken wat rente precies is en gelukkig is dit niet zo moeilijk. Rente is simpelweg de prijs van geld. Hoe hoger de rente, hoe duurder het geld en hoe lager de rente, hoe goedkoper het geld.

De rente is enorm belangrijk voor een belegger. In deze blog zal precies uitgelegd worden waarom de rente wordt verhoogd of verlaagd, vervolgens zullen we de invloed van rente op de aandelenmarkt bespreken.

Waarom verhoogt de ECB de rente?

De rente wordt verhoogd of verlaagd door de centrale banken in de wereld. In Europa bepaalt de ECB (European Central Bank) de hoogte van de rente, in de Verenigde staten is dit de FED (Federal Reserve). De reden dat banken de rente verhogen of verlagen is omdat het voornaamste doel prijsstabiliteit is, zij hebben vastgesteld dat een inflatie van twee procent “gezond” is, en streven altijd naar dit percentage.

Maar wat is nou de invloed van rente op de inflatie? Om hier uitleg op te geven is het belangrijk om het begrip, de conjunctuur te introduceren. De conjunctuur is de hoogte van de productie op een bepaald moment. Tijden van hoogconjunctuur (hoge productie) en laagconjunctuur (lage productie) wisselen elkaar altijd af.

Als een land zich in tijden van hoogconjunctuur bevindt, betekent dit dat de economie goed draait. Maar hier komt direct een gevaar naar voren: de economie draait zo goed, dat de inflatie door de hoge vraag naar goederen boven de twee procent dreigt te komen. Omdat de belangrijkste doelstelling van de centrale banken prijsstabiliteit betreft, zijn zij genoodzaakt om in te grijpen.

Op zo’n moment zal de ECB ervoor gaan kiezen om de rente te verhogen. De reden hiervan is dat geld op dit moment duurder wordt, waardoor (grote) bedrijven minder snel geld zullen lenen om dit weer te investeren. Door de afname van deze investeringen zal de productie, dus de conjunctuur, ook weer afnemen. De economie zal minder hard groeien waardoor de prijzen zich weer op een normaal niveau zullen stabiliseren.

Andersom geldt dit verband ook: Op het moment dat er sprake is van laagconjunctuur draait de economie niet op zijn toppunt. Door de lage vraag op dit moment zal de inflatie ver onder de twee procent dreigen te komen. De centrale banken zullen op dit moment ervoor kiezen om de rente te verlagen. Hierdoor zullen meer bedrijven gaan investeren met geleend geld (omdat dit goedkoper is), waardoor de productie (lees: conjunctuur) dus weer aan zal trekken. Op deze manier zullen de prijzen zich weer stabiliseren.

De rente wordt dus gebruikt als middel om de inflatie tegen te gaan of te stimuleren!

Nu je weet waarom de rente beweegt, ben jij als beginnend belegger natuurlijk benieuwd wat dit voor jou betekent.

Zoals we eerder hebben besproken, betekent een hoge rente een afname van de conjunctuur, geld wordt duurder dus zullen minder bedrijven geld lenen om te investeren. Hierdoor gaat de productie omlaag en zullen bedrijven minder afzetten. Daarnaast zullen de rentelasten voor bedrijven omhooggaan, waardoor de winsten teruglopen. Kortom, op het moment dat de rente stijgt worden aandelen minder aantrekkelijk voor jou als belegger.

Maar wat is dan nog wel aantrekkelijk?

Omdat de rente hoger wordt, moet de geldnemer een hogere vergoeding betalen aan de geldschieter. Hoe mooi zou het zijn als er een product bestaat waar jij geld leent aan een overheid of organisatie ten tijde van hoge rentes?

Juist, dit is de obligatie! Op het moment dat de rentes stijgen zal jij een hogere vergoeding krijgen op obligaties, dit is zeker een interessante investering.

Maar wat als de rentes laag zijn? Het moge duidelijk zijn dat de obligatie dan geen aantrekkelijke optie meer is, je ontvangt hier nu een lage vergoeding. Gelukkig worden ten tijde van lage rentes de aandelen weer interessanter.

Om duidelijk te maken wat de gevolgen van rente op de aandelenmarkt zijn: Lage rente => Meer investeringen met geleend geld + lage rentelasten => hogere productie & afzet=> Hogere winst voor bedrijven.

Kortom, een lage rente maakt aandelen interessant, terwijl een hoge rente obligaties interessant maakt.

Verdien zelf geld met de gevolgen van rentewijzigingen!

De rente is een belangrijke variabele om te bepalen in wat je gaat beleggen, en wanneer je gaat beleggen. Echter is dit slechts één van de vele variabelen waarop jij je koop en verkooptransacties baseert, en is de rente niet voor ieder bedrijf even belangrijk.

Wil jij ook weten welke variabelen nog meer belangrijk zijn om te bepalen waar je in gaat beleggen? En heb je veel nieuwe inzichten opgedaan uit deze blog?

Download dan hieronder mijn gratis e-book!

Over de schrijver
Zelf ben ik van verlieslijdend belegger naar extreem winstgevend belegger gegaan. Dit heb ik gedaan door veel geld en tijd in kennis te investeren. Om deze reden breng ik zoveel gratis content naar buiten, de BeleggingsAcademy wil jou helpen je financiële doelen te behalen! Het is uiteindelijk mijn doel om persoonlijke financiële ontwikkeling naar het onderwijs te brengen.
Reactie plaatsen

Gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën 

De voordelen van dit e-book voor jou:

  • Gebruik maken van het principe van "Compound Interest"
  • Het toepassen van de taxatiemethode
  • Hoe je op de automatische piloot geld verdient met het beleggen
  • Een praktische benadering met voorbeelden uit het veld

Let op: zelfs "zakenmannen" die al 30 jaar in de beleggingswereld meedraaien kennen deze methoden niet

Wil jij voorkomen dat je geld verliest op de spaarrekening?

Claim dan direct jouw gratis e-book!

50%
Je bent er bijna!
Waar mag ik hem naartoe sturen?
Gratis download