Hoe werken opties?

Hoe werken opties? Deze vraag wordt enorm vaak door de beginnende belegger gesteld. Als we beginnen met beleggen richten we ons vaak op de aandelen, etf’s of obligaties, en terecht. Opties zijn namelijk hefboomproducten, dit betekent dat je versnelt winst kunt maken maar ook heel snel je geld kwijt kunt raken. Niet echt een beleggingsinstrument voor de beginnende belegger dus. Na het lezen van deze blog weet jij wat opties zijn en hoe opties werken. Belangrijk is nog om te vermelden dat deze blog gaat over het kopen van opties, niet het verkopen hiervan.

 

Ik wens je veel leesplezier toe!

Wat zijn opties?

Opties zijn in het kort rechten als je ze koopt. Door een optie te kopen, koop jij ook wel een koop of verkooprecht.

Ook in het dagelijks leven maak jij hier gebruik van. Op het moment dat jij bijvoorbeeld een huis koopt, teken jij voorafgaand aan de koop een “voorlopig koopcontract”. In dit koopcontract is opgenomen dat jij het recht hebt om het huis gedurende een bepaalde periode voor een bepaalde prijs te kopen. Dit is precies hetzelfde als bij een aandeel.

 

Op het moment dat jij een optie koopt, koop jij dus het recht om een aandeel (of andere onderliggende waarde) gedurende een bepaalde periode voor een bepaalde prijs te kopen of verkopen.

 

Hierin is er een verschil verschil tussen een put en een calloptie. Om het even simpel uit te leggen is een putoptie een verkooprecht en een calloptie een kooprecht. Je koopt dus het recht om, bijvoorbeeld, een aandeel gedurende een periode van twee weken te kopen voor €10,- (Calloptie), of je koopt het recht om een aandeel gedurende een periode van twee weken te verkopen voor €10,-. (Putoptie).

Hoe herken je een optie?

In een optie kun je altijd de volgende onderdelen ontdekken:

 • C of P. Is het een call (koop) of Put (verkoop) optie;
 • De naam van de instelling;
 • Dit geeft het recht om te kopen of verkopen tot de 3de vrijdag van de maand weergegeven in de optie.
 • Onderliggende waarde. De uitoefenprijs van de optie;
 • De biedprijs. De prijs die de markt op dit moment wil betalen;
 • De laatprijs. De prijs die de markt op dit moment wil hebben.

Uiteindelijk kan dit tot de volgende optie komen:

C NN JAN19 35 2,10 2,20

Zoals hierboven te zien verloopt de optie (expiratiedatum) altijd op de derde vrijdag van de maand. Hierboven staat JAN19, dus de optie verloopt op de derde vrijdag van Januari.

Hoe werken opties?

Nu je weet hoe opties werken is het tijd om te leren hoe je deze toepast, en belangrijker nog, hoe je er winst mee kunt maken.

Hieronder zal ik de Call- en putoptie bespreken, eerste de basis en dan een voorbeeld. Belangrijk is om te vermelden dat je nooit 1 optie kunt kopen, dit gaat per 100.

Hoe werken call-opties?

Op het moment dat jij een calloptie koopt, koop jij dus het recht om een bepaald aandeel tegen een bepaalde prijs te kopen. Dit heeft alleen nut als de waarde van het aandeel hoger is dan de uitoefenprijs van de optie. Stel, jij koopt een optie met een uitoefenprijs van €10,- dan is het alleen aantrekkelijk om het aandeel te kopen voor €10,- als de huidige koers hoger staat. Als deze koers op €11,- staat, heb jij met deze optie het recht om het aandeel te kopen voor €10,- en heb je dus een euro winst. Staat de huidige koers op €9,- dan heb je nog steeds het recht om dit aandeel te kopen voor €10,-. Dit is op zo moment totaal niet aantrekkelijk omdat je het aandeel op de beurs voor €9,- kunt kopen. Je optie is dus niets meer waard.

Hieronder een voorbeeld van een negatief scenario bij een calloptie:

 

Negatief scenario Call

 • Je verwacht een stijging van €30,- naar €35,-
 • Je koopt een Call met een uitoefenprijs van €31,- voor €2,-
 • De beurs zakt binnen 2 maanden naar €25,-
 • De Call is nu niks waard. Je zal nooit aandelen kopen voor €31,- als deze op de beurs voor €25,- worden aangeboden.
 • Je hebt een verlies van 100%

 

Op het moment dat de beurs gestegen was boven de €31,- had je een beter rendement gemaakt. Op zo moment kun je met deze optie de aandelen kopen voor een lagere prijs dan de werkelijke prijs.

Hoe werken putopties?

Als je een putoptie koopt, koop jij dus het recht om een aandeel te verkopen tegen een bepaalde prijs. Dit heeft alleen nut als de waarde van het aandeel lager is dan de uitoefenprijs van de optie. Stel, je koopt een putoptie met een uitoefenprijs van €10,-, als de koers stijgt naar €11,- kun je met deze putoptie de aandelen verkopen voor €10,-. Dit is niet aantrekkelijk want op de beurs kun je de aandelen verkopen tegen een prijs van €11,-.

Op het moment dat de koers daalt naar €9,- kun je een goed rendement behalen met deze putoptie. Je kunt het aandeel namelijk verkopen voor €10,- terwijl je dit aandeel op de beurs voor maar €9,- kunt verkopen. De optie is dus minimaal €1,- waard.

Hieronder zie je een voorbeeld van een positief scenario met een putoptie:

 

Positief scenario Put

 • Verwachting van een daling van €30,- naar €25,-
 • Je koopt een put van 2 maanden met uitoefenprijs €29,- voor €2,-
 • De beurs zakt binnen 2 maanden naar €25,-
 • Je put is nu €29,00-€25,00= €4,- waard
 • Rendement van 100%

 

Uit de bovenstaande voorbeelden zie je dus duidelijk de hefboom naar voren komen. Op het moment dat de koers met maar 1% daalt, is het dus al mogelijk dat je 100% van je geld verliest (calloptie). Ga dus verstandig met opties om en overschat jezelf niet!

Was het nuttig?

Ik hoop dat ik hiermee je vraag over opties heb kunnen beantwoorden. Ik weet zeker dat je nu weet wat opties zijn en hoe ze werken. Let wel op dat dit alleen over het kopen van opties gaat, niet over het verkopen.

 

Vond je het nuttig? Dan kan ik je helemaal gratis verder helpen met de stap naar de beurs. Download hieronder direct het gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën (.pdf) en voorkom dat je geld verliest op je spaarrekening!

Over de schrijver
Zelf ben ik van verlieslijdend belegger naar extreem winstgevend belegger gegaan. Dit heb ik gedaan door veel geld en tijd in kennis te investeren. Om deze reden breng ik zoveel gratis content naar buiten, de BeleggingsAcademy wil jou helpen je financiële doelen te behalen! Het is uiteindelijk mijn doel om persoonlijke financiële ontwikkeling naar het onderwijs te brengen.
Reactie plaatsen

Gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën 

De voordelen van dit e-book voor jou:

 • Gebruik maken van het principe van "Compound Interest"
 • Het toepassen van de taxatiemethode
 • Hoe je op de automatische piloot geld verdient met het beleggen
 • Een praktische benadering met voorbeelden uit het veld

Let op: zelfs "zakenmannen" die al 30 jaar in de beleggingswereld meedraaien kennen deze methoden niet

Wil jij voorkomen dat je geld verliest op de spaarrekening?

Claim dan direct jouw gratis e-book!

50%
Je bent er bijna!
Waar mag ik hem naartoe sturen?
Gratis download