Wat is een goede beleggingsstrategie?

Wat is een goede beleggingsstrategie? Het handelen op de beurs gaat veel verder dan het kopen van aandelen waar jij vertrouwen in hebt en verkopen als je winst hebt gemaakt. Om echt geld te verdienen op de beurs, moet je minimaal bekend zijn met deze goede beleggingsstrategie. In deze blog zullen we de beleggingsstrategie “middelen met etf’s” toelichten. Een enorm krachtige strategie!

Deze strategie komt oorspronkelijk van de top belegger Benjamin Graham. Benjamin Graham heeft Warren Buffet, de grootste beleggers aller tijden, de kneepjes van het vak geleerd. Een enorm waardevolle strategie dus waar jij zeker van moet weten!

Belangrijk is om te vermelden dat ik hierbij geen advies geef om deze strategie te gebruiken! Ik zal je informeren over hoe deze strategie werkt, en waarom deze in de afgelopen jaren rendabel is geweest. Het is volledig aan jou om te bepalen of je deze strategie gaat toepassen, jij moet ten alle tijden je mening over iets vormen.

Wil je direct de stap naar de beurs maken? Lees dan ook even mijn blog over de bied- en laatkoers van een aandeel.

Beleggingsstrategie met ETF’s

Allereerst is het belangrijk uit te leggen wat een etf is. etf staat voor exchange-traded fund, en is ook wel een indextracker (wat het misschien iets duidelijker maakt). Het doel van een etf is om een bepaalde onderliggende waarde zo nauw mogelijk te volgen, tegen zo min mogelijke kosten. Er bestaat bijvoorbeeld een etf die de AEX-index zo nauw mogelijk volgt. De aandelen worden zo ingekocht dat deze precies overeenkomen met de verhoudingen in de AEX. Laat ik het wat duidelijker maken:

 

Stel, de AEX bestaat uit drie aandelen met de bijbehorende weging:

  1. Aandeel X 40%
  2. Aandeel Y 30%
  3. Aandeel Z 30%

Als ik nu voor €10,- een ETF koop, zal 40% (€4,-) in aandeel X geïnvesteerd worden, €3,- in aandeel Y en €3,- in aandeel Z. Door het inkopen van de aandelen in de juiste verhoudingen, zal de onderliggende waarde (de AEX-index) zo precies mogelijk gevolgd worden.

 

Zo een ETF is er voor de Nederlandse beurs (de AEX) maar ook voor buitenlandse beurzen. Ook zijn er zogenoemde “global ETF’s”, deze bestaan uit aandelen over de gehele wereld en uit alle sectoren. Op deze manier kun je de risico’s nog beter spreiden. Een nadeel hiervan is dat het minder transparant is. Als de onderliggende waarde daalt, weet jij niet precies waar dit aan te wijten is.

Middelen, een goede beleggingsstrategie!

De basis van Middelen

Zo, ik hoop dat het duidelijk is wat een ETF precies is, dan kunnen we nu door met de beleggingsstrategie “middelen.” Het idee achter de beleggingsstrategie middelen is dat je periodiek je geld inlegt. Je koopt bijvoorbeeld maandelijks voor €500,- aan een bepaalde ETF. Het mooie hiervan is dat het een effectieve en passieve manier van beleggen is. Je legt maandelijks een bedrag in en het interesseert je niet zoveel hoe hoog de koers staat.

“Wow wacht, beleggen? En het interesseert je niet hoe hoog de koers staat? Ben je gek geworden?”

Precies! Hoe mooi is dat? Dit is een van de weinige strategieën waarbij je je totaal niet laat beïnvloeden door de stand van de beurs. Laat me de AEX als voorbeeld nemen.

De toepassing van deze beleggingsstrategie

Als de AEX op een hoog punt staat, staat deze ongeveer rond de 580 punten, heel je gevoel roept dan: “niet kopen, het moet wel gaan dalen!!” Als je deze strategie gebruikt koop je toch op dit niveau. Laten we zeggen dat je op dit moment 10 etf’s kan kopen met €500,-.

Vervolgens daalt de koers weer en staat die rond het gemiddelde, zo rond de 400 punten. Ook hierbij koop je maandelijks de ETF tegen €500,- en laten we zeggen dat je nu 20 etf’s krijgt.

Vervolgens staat de koers laag, zo rond de 220 punten. Ook hierbij koop je ongeveer 30 extra etf’s in bezit.

Hé, zie je wat hier is gebeurd? Doordat je maandelijks inlegt zie je dat je gemiddeld altijd 20 etf’s per keer inkoopt. Je koopt dus altijd tegen het gemiddelde van 400 punten in!

Wat kun je van deze beleggingsstrategie verwachten?

Op deze manier kun je een aantrekkelijk rendement behalen. Allereerst zal je altijd dividend ontvangen, dit ligt zo rond de 3 tot 3,5%. Daarnaast zal je op de lange termijn ook profiteren van een stijging van de onderliggende waarde. In bovenstaand voorbeeld is dit al minimaal 50%. (Dit omdat de AEX over het algemeen een stijgende trend kent)

De afgelopen 30 jaar heb je een rendement kunnen behalen van ongeveer 7% met deze strategie. Een enorm aantrekkelijk rendement en je hoeft er heel weinig voor te doen!

Wil je meer weten over de strategie Dollar Cost Averaging? Kijk dan even op: https://cashmetken.nl/beleggingsstrategie-dollar-cost-averaging/

Jij laat je spaargeld toch ook niet verdampen?!

Ik hoop dat ik je in deze blog duidelijk hebt gemaakt wat de beleggingsstrategie middelen precies inhoudt en hoe je deze strategie toepast. Past deze strategie in jouw situatie? Of juist niet? Laat dit dan weten in de reacties. Heb jij een andere beleggingsstrategie die goed werkt, ook dit zie ik graag in de reacties.

Het is 2019, en ben je nog niet begonnen met het beleggen? Wist je dan dat je tot een steeds kleinere groep mensen behoord? Het overgrote deel van de beleggers is begonnen omdat zij heel goed door hebben dat geld op een spaarrekening zetten helemaal geen zin heeft. Je geld VERDAMPT letterlijk!

Ook om deze reden ben ik begonnen met beleggen. In 2019 zullen zich weer volop kansen voordoen op de aandelenmarkt, en hier heb ik mijn beleggingsstrategie op aangepast. Nu ik deze strategie gebruik merk ik dat ik op een verantwoorde manier mijn geld kan laten groeien. En nu ik toch deze kennis heb, waarom zou ik het niet delen?

Het allermooiste, ik kan jou hier gratis bij helpen! Download hieronder mijn gratis e-book over de succesvolste beleggingsstrategieën!

Over de schrijver
Zelf ben ik van verlieslijdend belegger naar extreem winstgevend belegger gegaan. Dit heb ik gedaan door veel geld en tijd in kennis te investeren. Om deze reden breng ik zoveel gratis content naar buiten, de BeleggingsAcademy wil jou helpen je financiële doelen te behalen! Het is uiteindelijk mijn doel om persoonlijke financiële ontwikkeling naar het onderwijs te brengen.
Reactie plaatsen

Gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën 

De voordelen van dit e-book voor jou:

  • Gebruik maken van het principe van "Compound Interest"
  • Het toepassen van de taxatiemethode
  • Hoe je op de automatische piloot geld verdient met het beleggen
  • Een praktische benadering met voorbeelden uit het veld

Let op: zelfs "zakenmannen" die al 30 jaar in de beleggingswereld meedraaien kennen deze methoden niet

Wil jij voorkomen dat je geld verliest op de spaarrekening?

Claim dan direct jouw gratis e-book!

50%
Je bent er bijna!
Waar mag ik hem naartoe sturen?
Gratis download