Wat is een bied- en laatkoers?
10 augustus 2019 

Wat is een bied- en laatkoers?

Een bied- en laatkoers, wat is dit precies? Toen ik begon met beleggen dacht ik helemaal klaar te zijn om winst te maken op de beurs, tot ik mijn eerste aandeel wou kopen… Ik had geen idee hoeveel ik nou precies voor een aandeel moest betalen. Toen kreeg ik meer inzicht in de bied- en laatkoersen. Voordat je ook maar iets koopt op de beurs moet je goed weten wat zo bied- en laatkoers precies is.

De prijs van aandelen

Op het moment dat je bijvoorbeeld een aandeel wilt kopen, ga je allereerst kijken naar de actuele prijs van een aandeel. Dit kun je eenvoudig vinden op www.investing.com. Dit aandeel krijgt een bepaalde prijs door onder meer het beurssentiment. Zijn de beleggers optimistisch dan is de prijs vaak hoog, en zijn de beleggers pessimistisch dan is de prijs vaak laag. Ook wordt de prijs bepaald door de onderliggende waarde van een aandeel. Deze prijs is niet wat je betaalt, hiervoor moet je kijken naar de bied- en laatkoers.

Wat is een bied- en laatkoers

Allereerst is het belangrijk om te weten wat een bied- en laatkoers precies is, en gelukkig is dit niet zo moeilijk:

De biedkoers is de prijs die de beste koper voor een aandeel wil betalen.

De laatkoers is de prijs die de beste verkoper voor zijn aandeel wil ontvangen.

Als de prijs van een aandeel €10,- is dan kan het goed zijn dat de biedkoers €9,90 bedraagt. Dit betekent dat de beste koper €9,90 voor een aandeel biedt, alle andere kopers bieden waarschijnlijk minder. De laatkoers zou in zo situatie €10,10 kunnen zijn, dit is de prijs die de beste verkoper vraagt voor zijn aandeel. Alle andere verkopers vragen een hogere prijs. Het verschil tussen deze twee koersen wordt de “spread” genoemd. De spread is dus het “gat” tussen de prijs die de beste koper wilt geven, en de prijs die de beste verkoper wilt ontvangen.

Het orderboek

Deze bied- en laatkoersen zijn opgenomen in het orderboek. Deze kun je zien als je een aandeel gaat kopen. In de onderstaande afbeelding is een voorbeeld van zo orderboek weergegeven.

Bied- en laatkoersen in het orderboek

Naast het volume in het orderboek zijn hier ook de bied- en de laatkoersen in verwerkt (links en rechts in de afbeelding). De biedkoers ligt rond de €38,- en de laatkoers ligt rond de €38,50. Op basis van deze informatie kun jij als belegger een keuze maken voor hoeveel jij één aandeel wilt kopen. Dit orderboek wordt altijd weergegeven als jij een aandeel wilt kopen of verkopen, hieruit kun jij de bied- en laatkoersen aflezen.

Wat is een bied- en laatkoers?

Welke prijs betaal je?

Door het bestuderen van dit orderboek weet je dat de biedkoers €38,- bedraagt en de laatkoers €38,50. Om je aandeel te kunnen kopen kun je twee dingen doen:

Minder bieden dan de biedkoers

Je kunt een biedkoers neerleggen van bijvoorbeeld 37,50. Je order zal niet direct verwerkt worden omdat dit bedrag (ver) onder de vraagprijs ligt van de beste verkoper. (Laatkoers van €38,50) Je zal dus even moeten wachten tot de koers daalt voordat je het aandeel in bezit krijgt.

Een bod uitbrengen tussen de bied- en de laatkoers

Is de prijs niet heel belangrijk en wil je het aandeel echt nu opnemen in je portefeuille? Dan kun je een bod uitbrengen tussen de bied- en de laatkoers. Als je bod even hoog is als de laatkoers (€38,50) zal je waarschijnlijk direct de aandelen in bezit hebben. Is het bod net zo hoog als de biedkoers (€38,-), dan kan het even duren voordat je het aandeel in bezit hebt.

Welke verkoopprijs vraag je?

We hebben het nu vooral gehad over het kopen van een aandeel, maar ook bij het verkopen van een aandeel zal je moeten kijken naar de bied- en laatkoers. Dit werkt net andersom. Als jij een prijs vraagt die onder of rond de biedkoers ligt, dan wordt je aandeel vrijwel direct verkocht. Dit omdat je veel goedkoper bent dan alle andere verkopers. (je verkoopt je aandeel voor de biedkoers van €38,-, terwijl de andere verkopers minimaal de laatkoers van €38,50 vragen)

Ligt je verkoopprijs rond of boven de laatkoers van €38,50, dan zal het waarschijnlijk wat langer duren voor je je aandeel verkocht hebt.

Vond je het nuttig?

Toen ik mijn eerste aandeel ging kopen was dit het eerste struikelblok. Ik hoop dus dat ik jou hiermee verder op weg heb geholpen.

Wil je je eerste transactie plaatsen? Dan zul je ook veel aan de volgende blogs hebben:
Hoe koop ik een etf? 
wat is een limit-order?

Toen ik begon met beleggen ben ik op 19-jarige leeftijd €700,- verloren! Enorm veel geld natuurlijk. Denk je dat jou dit niet gebeurt als je onvoorbereid gaat beleggen?

Het antwoord is: Natuurlijk gebeurt dit jou ook!

Nadat ik zoveel geld verloren had, ben ik opzoek gegaan naar een mentor. Hij leerde mij precies welke fouten ik niet moet maken waardoor ik geen geld meer verloor. Daarnaast heb ik ook precies geleerd hoe ik winstgevend kan beleggen.

Op deze manier ben ik in enorm korte tijd van verlieslijdend belegger naar extreem winstgevend belegger gegaan! Denk je dat jij ook een winstgevend belegger wordt als je een mentor vindt?

Ik denk het ook!

Gelukkig kan ik helemaal gratis jouw mentor zijn met het gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën! Hier leer je precies met welke strategieën jij winst kunt maken op de beurs. Vul je naam en e-mailadres hieronder in voor jouw download!

Over de schrijver
Zelf ben ik van verlieslijdend belegger naar extreem winstgevend belegger gegaan. Dit heb ik gedaan door veel geld en tijd in kennis te investeren. Om deze reden breng ik zoveel gratis content naar buiten, de BeleggingsAcademy wil jou helpen je financiële doelen te behalen! Het is uiteindelijk mijn doel om persoonlijke financiële ontwikkeling naar het onderwijs te brengen.
Reactie plaatsen

Gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën 

De voordelen van dit e-book voor jou:

  • Gebruik maken van het principe van "Compound Interest"
  • Het toepassen van de taxatiemethode
  • Hoe je op de automatische piloot geld verdient met het beleggen
  • Een praktische benadering met voorbeelden uit het veld

Let op: zelfs "zakenmannen" die al 30 jaar in de beleggingswereld meedraaien kennen deze methoden niet

Wil jij voorkomen dat je geld verliest op de spaarrekening?

Claim dan direct jouw gratis e-book!

50%
Je bent er bijna!
Waar mag ik hem naartoe sturen?
Gratis download