Hoe koop ik een etf?

Hoe koop ik een etf? Toen ik begon met beleggen, investeerde ik voornamelijk in etf’s. Een tracker die een bepaalde onderliggende waarde tegen zo laag mogelijke kosten volgt. Wel had ik als beginnend belegger veel vragen bij de aankoop van een etf. Je had allerlei verschillende merken, varianten en instrumenten. Door zelf op avontuur te gaan is het me toch gelukt om winstgevend met deze etf’s te kunnen beleggen. Maar ik moet zeggen dat het me veel tijd heeft gekost. Om deze reden wil ik jou hier helpen bij het kopen van jouw eerste etf. In deze blog krijg je een stappenplan, met foto’s, zodat jij zeker je eerste transactie kan plaatsen!

In deze blog ga ik ervan uit dat je weet wat een etf is. Weet je het nog niet? Klik dan hier. Succes!

Van wie koop ik een etf?

Om de vraag te beantwoorden: hoe koop ik een etf? Moet je eerst weten van wie je een etf koopt.

Om een etf op de markt te krijgen moet er altijd een partij zijn die deze etf’s samenstelt. Oftewel, een etf-brouwer. Over het algemeen bieden de volgende partijen een tracker aan:

 • Think
 • iShares
 • SPDR
 • ETF securities
 • Vanguard

De eerste stap is om een keuze te maken tussen bovenstaande aanbieders. Omdat ik beleg voor een optimaal rendement kies ik voor de etf-brouwer Think. Omdat jij uit Nederland komt denk ik dat dit voor jou een goede keuze is. Hier heb je namelijk geen dividend lekkage.

Belastingvoordeel

De reden dat ik voor Think kies is omdat je via deze partij de dividendbelasting kunt terugvragen. Over het algemeen wordt er 15% dividendbelasting betaalt over het dividend dat je ontvangt. Nederland hanteert een belastingregeling waarbij je dit bedrag terug kunt vragen bij de belastingaangifte. Dit kun je alleen doen bij Think omdat dit een Nederlandse partij is. De andere etf-brouwers zijn in het buitenland gevestigd. Waardoor je de belasting niet kunt terugvorderen. Je spreekt hier van dividend lekkage.

Ook kijk ik natuurlijk naar het risico. Bij Think is er een duidelijke scheiding van beheer & bewaar. Om het simpel te zeggen, als Think failliet gaat, blijf jij eigenaar van de etf’s.

Mede om deze redenen ga ik voor de etf’s van Think. Think biedt meerdere varianten van een etf aan. De tweede stap is om er één te kiezen.

Welke etf koop ik?

Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt waar je een etf koopt, zul je moeten bepalen wat voor etf je koopt. Hieronder zie je een aantal etf’s die Think aanbied.

Hoe koop ik een etf

Zoals je ziet zijn er etf’s in verschillende soorten en maten. Sommige etf’s volgen een bepaalde index, zie bijvoorbeeld de AEX & AMX. Andere etf’s concentreren zich op een bepaalde regio, bijvoorbeeld de European equity. Andere weer op obligaties. Weer andere op de hele wereld.

De etf die je kiest is volledig persoonlijk. Dit wordt bepaald door drie zaken: Jouw invalshoek, het risico en het rendement.

Als jij meer risico wilt nemen is het misschien goed om voor de AEX etf te gaan. Deze etf concentreert zich alleen op Nederland. Door de lage geografische spreiding spreek je hier van een hoger risico.

Ga je voor minder risico, kies dan voor de wereldwijde etf. Deze heeft een sterke geografische spreiding.

Omdat ik redelijk veel tijd stop in het beleggen en wel risico kan nemen, ga ik voor de AEX etf. Het idee erachter is dat dit zich vertaald in een hoger rendement.

Hoe koop je een etf

Klik in het bovenstaande overzicht op de etf die bij jou als persoon past. Hierna kom je in een overzicht als hieronder.

Hoe koop ik een etf

Op dit scherm is alle informatie te vinden over de etf. Je ziet welke aandelen erin zitten, de rendementen, en misschien wel het belangrijkste: het dividendrendement.

Heb je de keuze gemaakt?  Kopieer dan de ISIN code. Deze zie je staan naast de groene button.

Plaats de transactie

Gebruik deze ISIN code om de juiste etf op te zoeken op het startscherm bij jouw broker. Vervolgens kun je op “KOOP” klikken en je bent klaar om verschillende velden in te vullen. Als je een beginnend belegger bent zal je tegen het volgende aanlopen:

 • Welke broker moet ik kiezen? Lees het hier!
 • Hoe werken bied- & laatkoersen? Lees het hier!
 • Wat zijn verschillende ordertype? Lees het hier!

Hou vast aan je strategie!

Met deze informatie moet het voor jou een eitje zijn om een etf te kopen. Nu is het belangrijk dat je je niet laat leiden door emotie. Een valkuil waar je veel geld mee kunt verliezen.

Bij het vaststellen van de strategie bepaal je hoeveel je inlegt, hoe vaak je dit inlegt (gespreid of in één keer) en jouw beleggingshorizon.

Lees mijn gratis e-book om goed voorbereid deze eerste transactie uit te voeren en jouw strategie te bepalen. Scrol iets verder naar beneden.

Over de schrijver
Zelf ben ik van verlieslijdend belegger naar extreem winstgevend belegger gegaan. Dit heb ik gedaan door veel geld en tijd in kennis te investeren. Om deze reden breng ik zoveel gratis content naar buiten, de BeleggingsAcademy wil jou helpen je financiële doelen te behalen! Het is uiteindelijk mijn doel om persoonlijke financiële ontwikkeling naar het onderwijs te brengen.
Reactie plaatsen

Gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën 

De voordelen van dit e-book voor jou:

 • Gebruik maken van het principe van "Compound Interest"
 • Het toepassen van de taxatiemethode
 • Hoe je op de automatische piloot geld verdient met het beleggen
 • Een praktische benadering met voorbeelden uit het veld

Let op: zelfs "zakenmannen" die al 30 jaar in de beleggingswereld meedraaien kennen deze methoden niet

Wil jij voorkomen dat je geld verliest op de spaarrekening?

Claim dan direct jouw gratis e-book!

50%
Je bent er bijna!
Waar mag ik hem naartoe sturen?
Gratis download