Wat is de beste broker?

Wat is de beste broker? Een broker is simpelweg een partij die het mogelijk maakt om te handelen op de beurs. Misschien ben je inmiddels wel tot het stadium gekomen dat je de eerste stappen naar de beurs wilt gaan maken. De vraag die ik dan enorm vaak krijg is: Wat is de beste broker? Met deze blog wil ik jou helpen om de broker te vinden die het beste bij jou past! Als belegger probeer jij een zo hoog mogelijk rendement te behalen op je investering. De eerste keuze waarbij jij direct invloed hebt op dat rendement is het kiezen van je broker. Er bestaan werkelijk enorme verschillen in prijzen die de verschillende brokers rekenen. Na het lezen van deze blog weet jij precies wat de beste broker is!

Hoe kies je de beste broker?

In dit onderzoek zullen we vooral gaan kijken naar de kosten van de verschillende brokers. Dit is, mijns inziens, het allerbelangrijkste aspect van een broker. Toch concurreren brokers op meer dan alleen kosten, denk hierbij aan tools, hulpmiddelen en educatie. Op internet zijn al deze analysetools al ruim te vinden, denk hierbij aan een website als www.investing.com. Om deze reden is het belangrijk een broker te kiezen die zich richt op zijn core-activiteiten: Het uitvoeren van transacties tegen zo laag mogelijke kosten.

Een goede manier om een broker te selecteren is om eerst op basis van kosten de twee voordeligste brokers te kiezen en vervolgens bij beide een proefaccount aan te maken. De broker die voor jou het “beste” is wint en daar open je de rekening. Kortom, baseer de keuze van je broker dus grotendeels op kosten, je belegt namelijk om winst te maken!

Met welke kosten moet ik rekening houden?

Wat zou het tof zijn om deze vraag met één zin te kunnen beantwoorden. Helaas hebben bijna alle brokers een ondoorzichtig prijsbeleid waardoor dit niet zo eenvoudig is. De kosten waar je rekening mee moet houden zijn onder meer:

 • Transactiekosten
 • Servicekosten
 • Abonnementskosten
 • Bewaarloon
 • Dividendkosten
 • Kosten in “speciale” gevallen

De broker, een wolf in schaapskleren…

Een vaste prijs zou makkelijker zijn toch? Zo denken brokers er in ieder geval niet over.

Het is duidelijk dat brokers andere doelstellingen hebben dan beleggers. Een broker is namelijk een profit-organisatie die winst wil maken. De brokers verdienen geld aan beleggers die ook zoveel mogelijk winst willen maken. Op zich is dit best logisch, toch zijn er veel brokers die hierin te ver gaan, en wanneer ik zeg veel brokers, bedoel ik vrijwel alle brokers…

Brokers proberen jou als belegger aan te zetten om zoveel mogelijk te handelen, waarom? Hoe meer je handelt, hoe meer transactiekosten je betaalt. Dit doen ze aan de ene kant door beleggers op een verkeerde manier voor te lichten zodat jij meer gaat handelen (gebruik om deze reden dus nooit informatie van een broker). Maar aan de andere kant is veel handelen ook relatief goedkoper. Op het moment dat jij 100 transacties uitvoert, betaal jij per transactie minder dan wanneer jij 10 transacties per jaar uitvoert. Uiteindelijk ben je bij 100 transacties toch veel meer geld kwijt aan transactiekosten.

Wat het al helemaal gek maakt is dat je eigenlijk zou moeten beleggen voor de lange termijn. Dit betekent nu kopen en over een lange periode pas verkopen, zo maak je het meeste rendement. Brokers proberen je dus aan te zetten tot veel korte termijn handelen waarmee je enorm snel geld kunt verliezen. Ze denken alleen maar aan zichzelf!

Het mag dus duidelijk zijn dat brokers je ten onrechte aan willen zetten tot veel handelen. Een belangrijk advies van mijn kant is dus ook: Volg nooit de adviezen van jouw broker op! Grote kans dat je hiermee de portemonnee van je broker spekt, en niet je eigen…

Wat is de beste broker?

Welke broker is het voordeligst?

Omdat brokers totaal niet objectief zijn en vaak de eigen belangen boven het belang van de belegger plaatsen, raad ik nogmaals aan om een broker zo min mogelijk te betrekken in jouw beleggingswereld. Hij moet transacties uitvoeren tegen zo laag mogelijke kosten, that’s it.
Maar welke broker is dan het goedkoopst? Dit hangt samen met twee belangrijke factoren: de grootte van je belegd vermogen, en de hoeveelheid transacties die je uitvoert. Hieronder zijn de resultaten van een onderzoek van Effect (een beleggingsmagazine) weergegeven. Er is gekeken naar verschillende situaties en welke broker bij deze situatie het goedkoopst is.
Hier wordt gekeken naar drie soorten beleggers:

 • De passieve belegger.           (1 of 2 transacties per jaar)
 • De gemiddelde belegger.      (4 tot 6 transacties per jaar)
 • De actieve belegger.             (12 tot 16 transacties per jaar)

Daarnaast wordt er gekeken naar de grootte van het belegd vermogen:

 • Tot €50.000,-
 • Van €50.000,- tot €100.000,-
 • Van €100.000,- tot €250.000,-

De kosten die gemoeid gaan met het type belegger en de grootte van het belegd vermogen zijn berekend bij de volgende brokers:

 • De giro
 • TradersOnly
 • Lynx
 • Saxo
 • Rabobank
 • ABN-Amro
 • ING
 • Binck
 • Alex

Wat is de beste broker?

Hieruit komen de volgende conclusies naar voren voor de passieve belegger:

Goedkoopste

Een passieve belegger is altijd het goedkoopste uit bij de Giro, ongeacht de grootte van het belegd vermogen. Op nummer twee en drie staan Lynx en TradersOnly als goedkoopste partij.

Duurste:

De drie duurste partijen voor de passieve belegger, onafhankelijk van de grootte van het belegd vermogen zijn: ABNAmro, Binck en Alex. Ook is ING een dure partij.

De conclusies voor de gemiddelde belegger:

Goedkoopste:

Ook hier zijn de goedkoopste partijen wederom DeGiro, Lynx en TradersOnly. De nummer #1 plek is bij een vermogen tot €50.000,- voor DeGiro. Als je boven dit bedrag komt is Lynx de goedkoopste partij.

Duurste:

De drie duurste partijen voor de gemiddelde belegger zijn Alex, ABN Amro en Rabobank. Hierbij is Alex het duurste tot een vermogen van €50.000,-, kom je hierboven dan is ABN Amro het duurst.

De conclusies voor de actieve belegger:

Goedkoopste:

Ook hierbij is DeGiro voor ieder belegd vermogen het goedkoopste. Op nummer twee en drie komen wederom TrandersOnly en Lynx.

Duurste:

De actieve belegger is het duurste uit bij ABN Amro, ongeacht de grootte van het belegd vermogen. Daarnaast zijn Alex en Saxo iets minder duur dan ABN Amro.

Een andere interessante, goedkope broker die niet in dit onderzoek is meegenomen is MeXeM Benelux. Dit is een relatief nieuwe speler op de Europese markt en hier kun je handelen tegen zeer lage kosten.

De conclusie

Wil jij beleggen tegen lage kosten, dan zul je moeten gaan kijken naar brokers als Degiro, TradersOnly en Lynx. Partijen als Alex, Binck en ABN Amro kun je beter links laten liggen.

Over het algemeen hebben al deze brokers een ruim assortiment. Ook is bij al deze brokers sprake van een scheiding van boedel en effecten, met andere woorden, je verliest je geld niet bij een faillissement van de broker. Zelf ben ik als belegger het meest enthousiast over DeGiro.

Vond je het nuttig?

Met het lezen van deze blog heb je al de eerste stap naar de beurs gezet. Jij weet namelijk welke broker je moet kiezen en je kunt eenvoudig een rekening openen. Dit betekent natuurlijk niet direct dat jij ook winst gaat maken op de beurs. Hier heb je toch echt wel verstand van zaken voor nodig…

Ik ben zo gelukkig dat ik jou helemaal gratis verder kan helpen!!

Scrol iets verder naar beneden en schrijf je in voor mijn gratis online training: Winstgevend Beleggen in 5 Stappen.

-op het mooiste avontuur van je leven

Over de schrijver
Zelf ben ik van verlieslijdend belegger naar extreem winstgevend belegger gegaan. Dit heb ik gedaan door veel geld en tijd in kennis te investeren. Om deze reden breng ik zoveel gratis content naar buiten, de BeleggingsAcademy wil jou helpen je financiële doelen te behalen! Het is uiteindelijk mijn doel om persoonlijke financiële ontwikkeling naar het onderwijs te brengen.
Reactie plaatsen

Gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën 

De voordelen van dit e-book voor jou:

 • Gebruik maken van het principe van "Compound Interest"
 • Het toepassen van de taxatiemethode
 • Hoe je op de automatische piloot geld verdient met het beleggen
 • Een praktische benadering met voorbeelden uit het veld

Let op: zelfs "zakenmannen" die al 30 jaar in de beleggingswereld meedraaien kennen deze methoden niet

Wil jij voorkomen dat je geld verliest op de spaarrekening?

Claim dan direct jouw gratis e-book!

50%
Je bent er bijna!
Waar mag ik hem naartoe sturen?
Gratis download