Wat is een CFD?

Wat is een CFD? Als beginnend belegger heb je er waarschijnlijk heel vaak van gehoord, de CFD. Het klinkt natuurlijk als weer een ander hightech beleggingsproduct, maar laat je niet misleiden. In deze blog leer jij wat CFD’s zijn, hoe ze werken, wat de voor- en nadelen zijn en wat het verschil is tussen CFD’s & futures.

Wat zijn CFD’s?

CFD staat ook wel voor Contract For Difference. Met zo CFD kun je inspelen op een stijging of daling van een onderliggende waarde, denk bijvoorbeeld aan een aandeel of index. In feite is een CFD een financieel instrument waarmee jij met de broker afspreekt om het waardeverschil van een onderliggende waarde van nu en in de toekomst met elkaar te verrekenen. Ik weet het, dit klinkt wel redelijk lastig, laten we dus snel even kijken hoe zo CFD nu werkt.

Hoe werken CFD’s?

Stel, jij verwacht een stijging van het aandeel van bedrijf X. Dan kun je 2 dingen doen:

 1. Je koopt 100 aandelen van bedrijf X tegen een koers van €10,-. Je betaalt dan €1.000,-.
 2. Je koopt 100 CFD’s tegen 10% van de oorspronkelijke koers van aandeel X. Je betaalt dan €1,- per aandeel dus €100,- totaal. De rest van de investering leen je in feite van de broker, dit betreft dus €900,-.

Stel, de aandelen zijn gestegen met 20%, dan is dit je rendement bij de volgende twee opties:

 1. Je investering van €1.000,- stijgt met 20% dus €200,-. Dit betekent dat jij een rendement hebt gemaakt van 20%.
 2. Je CFD’s worden ook €200,- meer waard. Maar niet op een investering van €1.000,- maar op een oorspronkelijke investering van €100,-. Dit betekent dus dat je een rendement maakt van 200%.

Let wel op: als jouw analyse toch niet klopt en de koers blijkt toch te dalen, dan zal je geld ook heel snel veel minder waard worden.

Wat zijn de voor- & nadelen van CFD’s?

Het lijkt in bovenstaand voorbeeld heel rooskleurig, maar er zijn heel wat mensen failliet gegaan door de handel in CFD’s. Er zitten dus enorme nadelen aan. Dit zijn de volgende:

 • Als je teveel CFD’s koopt loop je een enorm risico door het hefboomeffect. Als de koers toch de andere kant op gaat dan voorspelt kan je meer dan je inleg verliezen.
 • CFD’s zijn niet beursgenoteerd en hierdoor geldt er geen “best execution.” Dit houdt in dat de broker je order tegen de dan geldende bied- en laatkoersen moet uitvoeren.
 • Je betaalt een rente van ongeveer 4% over het bedrag wat je leent.
 • Je kan meer kwijtraken dan je inleg.

Voordat je aan de slag gaat met CFD’s moet je heel goed weten wat je doet. Het is geen instrument voor de beginner.

Toch brengen CFD’s naast al deze nadelen ook voordelen met zich mee, dit zijn de volgende:

 • Het hefboomeffect. Ja, je leest het goed, dit kan ook een voordeel zijn. Je kan namelijk met een kleine inleg een hoge investering aangaan.
 • Je kunt speculeren op tal van verschillende onderliggende waarde. Ook op de onderliggende waarde die normaal minder toegankelijk zijn, denk aan goud, zilver en olie.
 • Je kunt geld verdienen in zowel stijgende als dalende markten.

Wat is het verschil tussen CFD’s & futures?

Wanneer je een CFD koopt, koop je in feite een aantal contracten (contract for difference ;-)). De waarde van de CFD wordt bepaald door de waarde van de onderliggende koers. Futures daarentegen zijn instrumenten waarmee je in de toekomst een instrument kunt verhandelen. Je koopt met een future bijvoorbeeld het recht om aandeel X de komende periode te mogen kopen tegen een Y-bedrag. Zie het als een koopoptie op een huis. Futures hebben dus ook een afloopdatum.

Vond je het nuttig?

Ik hoop dat het voor jou duidelijk is hoe een CFD werkt en dat je er verantwoordelijk mee om zal gaan. Het zijn namelijk risicovolle beleggingsinstrumenten. Om je hierbij verder op weg te helpen kun je helemaal gratis mijn e-book downloaden: De Succesvolste Beleggingsstrategieën! Klik op de knop hieronder en claim jouw gratis exemplaar nu.

Over de schrijver
Zelf ben ik van verlieslijdend belegger naar extreem winstgevend belegger gegaan. Dit heb ik gedaan door veel geld en tijd in kennis te investeren. Om deze reden breng ik zoveel gratis content naar buiten, de BeleggingsAcademy wil jou helpen je financiële doelen te behalen! Het is uiteindelijk mijn doel om persoonlijke financiële ontwikkeling naar het onderwijs te brengen.
Reactie plaatsen

Gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën 

De voordelen van dit e-book voor jou:

 • Gebruik maken van het principe van "Compound Interest"
 • Het toepassen van de taxatiemethode
 • Hoe je op de automatische piloot geld verdient met het beleggen
 • Een praktische benadering met voorbeelden uit het veld

Let op: zelfs "zakenmannen" die al 30 jaar in de beleggingswereld meedraaien kennen deze methoden niet

Wil jij voorkomen dat je geld verliest op de spaarrekening?

Claim dan direct jouw gratis e-book!

50%
Je bent er bijna!
Waar mag ik hem naartoe sturen?
Gratis download