Wat is Short gaan precies en hoe werkt short gaan?
24 december 2020 
in Trading

Wat is Short gaan precies en hoe werkt short gaan?

Wat is Short gaan precies en hoe werkt short gaan? Voor veel beginnende beleggers is short gaan maar de wereld ondersteboven. Want als je winst wilt maken koop je toch aandelen die in waarde moeten stijgen? Hier hebben zij ook helemaal gelijk in, maar dit is niet de enige manier om winst te maken. Door short te gaan kun je zelfs geld verdienen als de markten aan het dalen zijn! Ja, je leest het goed, het bedrijf gaat bijna failliet, en alsnog verdien jij geld! Wat een wondermiddel, toch? De waarheid is dat het zeker een uitkomst kan bieden, maar in de praktijk is het ook een hele risicovolle manier van beleggen waar je als beginner maar heel rustig mee moet experimenteren, of zelfs helemaal van af moet blijven!

In deze blog leer je precies wat short gaan is, hoe dit werkt en wat de voor- en nadelen van short gaan, of terwijl shortselling, zijn.

Ik wens je veel leesplezier toe!

 

Wat is short gaan?

Short gaan is het anticiperen op een daling van een onderliggende waarde. Je kunt dus short gaan op aandelen, obligaties, etf’s, grondstoffen of andere instrumenten. In andere woorden: met short gaan verdien je geld als de koers daalt. Maar hoe werkt short gaan precies? Laat ik je dit uitleggen aan de hand van een voorbeeld:

 

Hoe werkt short gaan?

Stel, jouw vriend heeft 10 heel zeldzame Pokémon kaarten uit het jaar 2000. De waarde van deze Pokémon kaarten is op dit moment €1.000,- euro per stuk. Jij hebt zelf de markt voor Pokémon kaarten geanalyseerd en jij verwacht dat deze kaarten echt in waarde moeten gaan dalen. Dus, jij ziet een kans om geld te verdienen.

 

Een dag later ga je bij je vriend langs om een biertje met hem te drinken. Als de drank aan het eind van de avond zijn werk doet, vraag je heel lief of hij zijn Pokémon kaarten aan jou uit wilt lenen voor één maand. Je weet natuurlijk heel goed dat hij dit nuchter nooit zou doen.

 

Hij stribbelt eerst nog een beetje tegen, maar nadat je de fles Limoncello hebt opengetrokken en 5 shotjes verder bent, besluit hij toch zijn kaarten uit te lenen. Wel wilt hij daarvoor de fles Limoncello (voor hoeveel er nog inzit) houden, zie dit als een soort van rente.

 

De volgende dag wordt je wakker met hoofdpijn, maar ook met €10.000,- aan Pokémon kaarten. Hierna open je marktplaats om kopers te scoren voor deze kaartjes. Het lukt je binnen een paar uur om een koper te vinden en aan het eind van de dag heb je €10.000,- in contanten. Nu maar hopen dat je vriend er niet achter komt!

 

20 dagen later kijk je weer even op marktplaats en je ziet inderdaad dat de waarde van de Pokémon kaarten is gedaald. Dat kaartje dat aan het begin van de maand nog €1.000,- waard was, is nu nog maar €500,- waard.

 

Je besluit dus dezelfde 10 kaartjes weer terug te kopen tegen een prijs van €500,- per stuk. Dit kan makkelijk want je hebt nog €10.000,- aan contanten liggen van de verkoop.

 

Kortom, je hebt nu €5.000,- aan contanten plus je hebt de 10 Pokémon kaarten weer terug. De volgende keer dat je een drankje gaat doen bij je vriend neem je de Pokémon kaarten weer mee en is hij weer helemaal blij. Alleen opletten dat je je niet verspreekt over wat je met de kaartjes gedaan hebt!

Kortom, vriend blij en jij blij.

Maar het kan natuurlijk ook anders lopen.

 

 Verlies maken met short selling

Stel, jij hebt de Pokémon kaarten verkocht voor €10.000,- en na 29 dagen kom je erachter dat de Pokémon kaarten niet minder waard zijn geworden, maar meer waard zijn geworden. Waar één zo kaartje aan het begin van de maand nog maar €1.000,- kostte, kost het aan het eind van de maand maar liefst €2.000,-.

Nu heb je toch een probleem, jij hebt namelijk maar €10.000,- aan contanten liggen van de verkoop, maar jouw vriend wilt morgen wel zijn kaartjes terug hebben.

Op dit moment zit er niks anders op dan de 10 kaartjes voor totaal €20.000,- terug te kopen. Kortom, je moet maar liefst €10.000,- eigen geld inleggen!

Zoals altijd kun jij met het shortgaan ook flink geld verliezen. In dit voorbeeld gaat het nog over slechts €10.000,-. Maar stel je eens voor als een kaartje geen €2.000,- kostte aan het eind van de maand, maar €20.000,- of €30.000,-? Dan zou jij dus voor ruim 2 á 3 ton de kaartjes moeten terugkopen.

Juist om deze reden kan het short gaan ook enorm riskant zijn!

 Wat is short gaan?

De essentie van short gaan

Kortom, de essentie van het short gaan is dat je er vanuit gaat dat een instrument (een Pokémon kaartje of een aandeel) in waarde gaat dalen, en hier via deze strategie winst mee wil maken. Je leent het instrument van een andere partij, waar zij natuurlijk rente over vragen. (in bovenstaand voorbeeld de fles Limoncello, maar in de praktijk zal dit een bepaald percentage zijn.) Vervolgens verkoop je dit instrument, en koop je het na de looptijd weer terug. Het verschil tussen de verkoopprijs en de aankoopprijs bepaald jouw winst of verlies.

 

De voor- en nadelen van short gaan:

Naast de voordelen die het short gaan of short selling heeft, ken het ook zeker nadelen. Zie ze hieronder tegen elkaar afgewogen:

 

Voordelen van short gaan

  • Het grootste voordeel is natuurlijk dat je zelfs in dalende markten geld kunt verdienen.
  • De snelheid waarmee je winst kunt maken. Over het algemeen is de wet van zwaartekracht van toepassing op de beurs. Vallen gaat heel snel, maar opstaan is moeilijker. Juist door het anticiperen op een daling kunnen de winsten heel snel, sterk oplopen.

 

Nadelen van short gaan

  • Zoals je in het eerdere voorbeeld zag is het zo dat een bepaald instrument in theorie oneindig kan blijven stijgen. (het Pokémon kaartje zou in theorie ook een ton waard kunnen worden.) Als dit het geval is, dan betekent het dus ook dat jouw verliezen oneindig groot kunnen zijn. Per Pokémon kaartje zou je dan namelijk een verlies maken van €000,-.
  • Je betaalt rente om aandelen te shorten.
  • Je ontvangt geen dividend op het moment dat je een aandeel short.

 

Short gaan als onderdeel van het traden

Wist je dat het short gaan echt als onderdeel van het traden wordt gezien? En juist bij het traden kan ik je nog helemaal gratis verder helpen.

Klik hier om de #1 werkwijze van de grootste traders aller tijden te ontdekken >>>

Over de schrijver
Zelf ben ik van verlieslijdend belegger naar extreem winstgevend belegger gegaan. Dit heb ik gedaan door veel geld en tijd in kennis te investeren. Om deze reden breng ik zoveel gratis content naar buiten, de BeleggingsAcademy wil jou helpen je financiële doelen te behalen! Het is uiteindelijk mijn doel om persoonlijke financiële ontwikkeling naar het onderwijs te brengen.
Reactie plaatsen

Gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën 

De voordelen van dit e-book voor jou:

  • Gebruik maken van het principe van "Compound Interest"
  • Het toepassen van de taxatiemethode
  • Hoe je op de automatische piloot geld verdient met het beleggen
  • Een praktische benadering met voorbeelden uit het veld

Let op: zelfs "zakenmannen" die al 30 jaar in de beleggingswereld meedraaien kennen deze methoden niet

Wil jij voorkomen dat je geld verliest op de spaarrekening?

Claim dan direct jouw gratis e-book!

50%
Je bent er bijna!
Waar mag ik hem naartoe sturen?
Gratis download