De top 5 Nederlandse Dividendaandelen!
10 augustus 2019 

De top 5 Nederlandse Dividendaandelen!

De top 5 Nederlandse DividendaandelenEen belangrijke reden waarom beleggen zo aantrekkelijk is, is omdat je dividend kunt ontvangen op ieder aandeel dat je koopt. Mede door de lage spaarrentes is dit aantrekkelijk. Er zijn veel mensen die puur en alleen beleggen voor het dividend, en terecht natuurlijk. Wist je dat sommige bedrijven wel meer dan 5% dividend uitkeren?

In deze blog laat ik je de 5 Nederlandse bedrijven uit de AEX zien die het meeste dividend uitkeren, oftewel, de top 5 Nederlandse dividendaandelen.

 

Maar voor het zover is wil ik het begrip “dividendaandeel” even aan je introduceren.

Wat is een dividendaandeel?

Zoals je misschien al weet is dividend ook wel een stukje van de winst. Kortom, een onderneming maakt winst en om de aandeelhouders te bedanken voor hun kapitaal en het vertrouwen krijgen zij een klein stukje hiervan. Lees ook even de blog hier als je meer wilt weten over dividend.

Nu is het natuurlijk zo dat het ene bedrijf meer dividend uitkeert dan het andere. De reden hiervan is dat dit bedrijf blijkbaar meer waarde hecht aan de aandeelhouders, omdat zij veel geld naar de onderneming brengen. Bij aandelen van bedrijven die veel dividend uitkeren spreken wij ook wel van “dividendaandelen”. Daarnaast is het niet verplicht om dividend uit te keren, sterker nog, er zijn ook bedrijven die helemaal geen dividend uitkeren. De reden van deze policy is dat zij deze winst liever herinvesteren in het bedrijf. Zij redeneren dat de belegger dit terug te zien krijgt door een hogere koers van het aandeel.

 

Nu je weet wat dividendaandelen zijn wil ik jou het volgende introduceren:

De top 5 Nederlandse dividendaandelen:

5. ING Groep

De bank die wij als Nederlanders natuurlijk allemaal kennen is ING. ING keert dividend uit van maar liefst 5,3%, enorm aantrekkelijk natuurlijk. De huidige koers van ING staat redelijk laag met een prima koers-winst verhouding. Mocht de rente ooit weer gaan toenemen dan kan de winst en de aandelenkoers van ING verder gaan stijgen.

Let wel op als je investeert in ING, banken kunnen over het algemeen hard getroffen worden in tijden van crisis. In 2008 heeft het aandeel ING een duikvlucht genomen. Een aandeel was in 2006 nog €25,- waard, terwijl deze in 2009 nog maar €2,- waard was.

4. Randstad

Randstad is een Nederlandse uitzendonderneming die geld verdient door arbeidsplaatsen op te vullen. Het uitzendbureau verschaft een enorm aantrekkelijk dividend van maar liefst 5,3%, hetzelfde als ING. Wel moet je er rekening mee houden dat Randstad een cyclisch bedrijf is. Dit wil zeggen dat de koers enorm kan fluctueren en het risico ook groter is. In economisch goede tijden kan het aandeel rond de €55,- schommelen, terwijl deze in mindere tijden kan dalen tot rond de €15,-. Dit bedrijf kan dus ook hard getroffen worden bij een crisis.

3. Royal Dutch Shell

Het meest bekende aandeel onder de Nederlandse bevolking is toch wel Royal Dutch Shell. Shell staat bekent om haar hoge dividend maar ook om het aantal jaren op rij dat zij dividend uitkeert. Bij Shell krijg je 5,6% dividend uitbetaald. Er zijn bedrijven die ervoor kiezen om het dividend te schrappen bij economische tegenspoed, Shell denkt hier heel anders over. Als je belegt voor het dividend is Shell dus zeker een goede optie. Shell is dus met recht een kandidaat in de top 5 Nederlandse dividendaandelen. Doe wel goed je onderzoek naar de verwachte olieprijs in de komende jaren. Op het moment dat deze prijs sterk daalt, dan daalt de koers van Shell in de meeste situaties ook.

2. Unibail-Rodamco

Unibail-Rodamco is het grootste vastgoedbedrijf in de AEX en zij keert ook een hoog dividendpercentage uit. Het dividend dat jij per jaar ontvangt bij Unibail-Rodamco is 5,6%. Helaas is de core-business van Unibail toch wat minder aantrekkelijk dan het dividend. Zij richt zich namelijk puur op het vastgoed van luxe winkelcentra, we kennen denk ik allemaal wel de trend als het gaat om fysieke verkopen. Er is een enorme concurrentie van de e-commerce en dat speelt door in dit bedrijf. Wil je hierin investeren? Doe dan eerst grondig onderzoek!

1. ABN-Amro

Het nummer één dividendaandeel in de AEX staat nu op naam van ABN-Amro. ABN-Amro keert een dividend uit van maar liefst 6,4% op jaarbasis. Dit is samen met ING de tweede bank in dit top 5 overzicht. Ook hier geldt, als de rentes omhooggaan, zullen de winsten ook toenemen. Erg waarschijnlijk lijkt mij dit op korte termijn niet. Daarnaast moet je oppassen voor een eventuele crisis. Dus ook hier, doe je onderzoek!

Vond je het nuttig?

Dit waren de top 5 Nederlandse dividendaandelen. Als beginnend belegger zijn dividendaandelen heel belangrijk. Ik wil je aanraden om bedrijven met een hoog dividend te onderzoeken met alle tips uit mijn andere blogs. Hierna kun je bepalen of een aandeel koopwaardig is. Als jij met alleen dividend al 5% op jaarbasis kunt pakken, is dat natuurlijk enorm lekker, de spaarrentes zijn echt te laag.

Ik help jou hier helemaal gratis bij! Vul hieronder je naam en e-mail adres in voor mijn gratis E-book!

 

Over de schrijver
Zelf ben ik van verlieslijdend belegger naar extreem winstgevend belegger gegaan. Dit heb ik gedaan door veel geld en tijd in kennis te investeren. Om deze reden breng ik zoveel gratis content naar buiten, de BeleggingsAcademy wil jou helpen je financiële doelen te behalen! Het is uiteindelijk mijn doel om persoonlijke financiële ontwikkeling naar het onderwijs te brengen.
Reactie plaatsen

Gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën 

De voordelen van dit e-book voor jou:

  • Gebruik maken van het principe van "Compound Interest"
  • Het toepassen van de taxatiemethode
  • Hoe je op de automatische piloot geld verdient met het beleggen
  • Een praktische benadering met voorbeelden uit het veld

Let op: zelfs "zakenmannen" die al 30 jaar in de beleggingswereld meedraaien kennen deze methoden niet

Wil jij voorkomen dat je geld verliest op de spaarrekening?

Claim dan direct jouw gratis e-book!

50%
Je bent er bijna!
Waar mag ik hem naartoe sturen?
Gratis download