Waarom beleggen in fondsen? Een beleggingsfonds, een hele eenvoudige manier om te starten met het beleggen. Je geeft je geld aan een persoon die er verstand van heeft en hij gaat met je geld aan de slag. Het klinkt enorm relaxed en je hoeft er zelf nauwelijks tijd in te steken. In deze blog leer je allereerst wat een beleggingsfonds precies is en hoe deze werken. Vervolgens leer je waarom beleggen in fondsen interessant is en je leert ook de nadelen hiervan.
Ik wens je veel leesplezier toe!
Wat is een beleggingsfonds?
Een beleggingsfonds is eigenlijk niet anders dan een derde partij die jouw geld investeert in verschillende bedrijven. Het is een beleggingsportefeuille die door een beleggingsexpert beheerd wordt. Hierbij wordt de inleg van alle deelnemers aan het beleggingsfonds samengevoegd en vervolgens selecteert de fondsbeheerder de “juiste” beleggingen. De beleggingen bij beleggingsfondsen zijn over het algemeen goed gespreid, dit kan in verschillende instrumenten (aandelen & obligaties), verschillende thema’s (duurzame energie, zorg, etc.) maar ook in verschillende landen en sectoren zijn. Door het beleggen via een beleggingsfonds ben je instaat om je portefeuille zo goed mogelijk te spreiden waardoor je de risico’s verkleint. Dit is nauwelijks te realiseren als individuele belegger omdat je dan wel een enorm groot vermogen moet hebben om zoveel te spreiden.
Hoe werkt een beleggingsfonds?
De werking van een beleggingsfonds kan worden weergeven met het onderstaande proces:
Allereerst wordt er een fonds opgezet met een bepaald thema. Vervolgens kiezen individuele beleggers ervoor om (kleine) bedragen hierin te investeren. Deze bedragen worden samengevoegd en hiermee wordt het vermogen belegd. De belegger ontvangt dividend en kan profiteren van een stijging van de koers. Let op, ook hier loop je risico, de koers kan altijd dalen!
De fondsbeheerder doet dit ook niet gratis, hij verdient zijn geld met transactiekosten en “service fees”.
Waarom beleggen in fondsen?
Waarom zou je eigenlijk beleggen in een beleggingsfonds? Hier zijn de volgende goede redenen voor:
- Het bespaart een hoop tijd
- Je hoeft zelf geen kennis te hebben van het beleggen. Het is wel wenselijk, zo kun je altijd in de gaten houden of jouw geld wel in de juiste aandelen wordt gestopt
- Je kan in veel meer bedrijven tegelijk investeren. Beleggingsfondsen kunnen je geld verdelen over maar liefst 250 verschillende aandelen. Zie zelf maar is 250 aandelen te kopen, grote kans dat je failliet gaat door de transactiekosten
- Je hebt toegang tot alle markten. Wil jij net dat ene spectaculaire aandeel hebben waarvan het bedrijf is gevestigd in een land als India? Grote kans dat je hier als individuele belegger niet bij komt.
Stuk voor stuk zijn bovenstaande punten enorm goede redenen om te beleggen via een beleggingsfonds.
Waarom niet beleggen in fondsen?
Toch zijn er goede redenen om niet te beleggen via een beleggingsfonds. Dit zijn de volgende:
- Nauwelijks transparantie. Op het moment dat je geld in 250 aandelen gestopt wordt over heel de wereld en in iedere sector, heb je eigenlijk nooit een idee wat er nou met je geld gebeurt. Je weet niet waardoor het daalt of stijgt. Dit kan voor beleggers een probleem vormen.
- Tegenvallende rendementen. Met fondsbeleggen zal je nooit een grote slag slaan. Omdat je geld in zoveel aandelen zit, zal de winst van goed presterende bedrijven sterk afgevlakt worden door gemiddeld of minder presterende bedrijven. Je rendement zal dus nooit verassend hoog zijn.
- Hoge kosten. Als je dacht dat een laag rendement alles was, dan heb je nog niet stilgestaan bij de kosten. De meeste fondsbeleggers vragen een flinke vergoeding voor hun werkzaamheden. Dit gaat ten koste van je rendement.
Een goed alternatief?
Naar aanleiding van deze redenen is er een alternatief op de markt gekomen, namelijk een etf, oftewel een “tracker”. Het doel van een etf is om een onderliggende waarde tegen zo laag mogelijke kosten te volgen. Eigenlijk precies hetzelfde als een beleggingsfonds, ook hier investeer je in verschillende aandelen met een bepaald thema, alleen zonder tussenkomst van een fondsbeheerder.
Vond je het nuttig?
Ik hoop dat het voor jou nu duidelijk is wat een beleggingsfonds precies is en of het bij jou past. Het investeren in een beleggingsfonds is ook een belangrijke en effectieve beleggingsstrategie. Wil je meer beleggingsstrategieën leren die je zelf eenvoudig toe kunt passen?
Vul je naam en e-mail adres hieronder in om het gratis e-book te downloaden!
Na het lezen van dit e-book weet jij precies welke Beleggingsstrategieën je toe kunt passen om een goed rendement te maken. Ook leer je hoe je aandelen ontdekt waar je het meeste rendement op kunt maken! Met deze methode ben ik binnen een aantal maanden van verlieslijdend amateurbelegger naar winstgevend belegger gegaan die precies weet hoe je een goed rendement behaalt op de beurs.