Hoe werkt dividend bij aandelen?

Hoe werkt dividend bij aandelen. De meeste mensen denken namelijk dat je een aandeel koopt, en bij een koersstijging weer verkoopt. Zo maak je namelijk winst, Toch? Helemaal waar! Veel mensen focussen zich vaak op deze winst waardoor het dividend uit het zicht blijft, zonde. Dit kan namelijk een grote inkomstenbron zijn.

In deze blog zal ik alles vertellen wat je moet weten over dividend. Als eerste zal ik uitleggen wat het precies is en hoe de dividenduitkering in zijn werk gaat. Hierna zal ik meer vertellen over hoeveel dividend je ontvangt. Tot slot gaan we kijken welk aandeel je precies moet kopen.

Ik wens je veel leesplezier toe in deze blog! Vergeet niet een reactie achter te laten en te delen!

Wil je direct de stap naar de beurs maken? Lees dan ook even mijn blog over de bied- en laatkoers van een aandeel.

Wat is dividend?

Dividend is een winstuitkering aan de aandeelhouders. Omdat aandeelhouders bereid zijn geweest een stukje van een bedrijf te kopen in de vorm van een aandeel, worden zij hiervoor beloond met een stukje van de winst van een bedrijf. Het mag dus duidelijk zijn dat hoe hoger het dividend is, hoe aantrekkelijker een aandeel wordt.

Er zijn twee soorten dividend:

  1. Cashdividend

Je ontvangt het dividend in cash.

  1. Stockdividend

Hierbij ontvang je het dividend in aandelen. Je wordt dus eigenaar van een groter stukje van het bedrijf.

Hoe werkt dividend bij aandelen?

Nu het duidelijk is dat dividend inkomsten zijn voor jou, ben je vast nieuwsgierig hoe dit vastgesteld wordt?

De uitbetaling van dividend moet door de aandeelhoudersvergadering goedgekeurd worden. Hierbij wil het bedrijf aan de ene kant voldoende financiële middelen hebben, maar aan de andere kant willen zij een aantrekkelijk rendement bieden voor de aandeelhouders. Door deze afweging komt de hoogte van het dividend tot stand. Er zijn drie methode om het dividend te bepalen:

  1. De hoogte van het dividend hangt af van de situatie
  2. Het management hanteert een vast percentage van de winst
  3. Het dividend is altijd evenveel

Een bedrijf is niet verplicht om dividend uit te keren. Er zijn bedrijven die als principe geen dividend uitkeren en dit geld investeren in het bedrijf. Zij geloven dat de aandeelhouder dan uiteindelijk beloond wordt in de vorm van een koersstijging.

Hoe wordt dividend bij aandelen uitbetaald?

Allereerst wordt er door het bedrijf een aankondiging gedaan over de hoogte van het dividend, hoe dit uitgekeerd wordt (cash of stock) en wanneer de uitkering plaatsvindt.

Hierna komt de ex.dividend datum, dit is de datum waarop vastgesteld wordt welke aandeelhouders allemaal recht hebben op dividend. Vervolgens zal de koers lager openen omdat het uitgekeerde dividend per aandeel van de koers wordt onttrokken.

Kortom, als een aandeel een waarde heeft van €10,- en er wordt dividend uitgekeerd van €1,-, zal de koers een dag later openen op €9,- Dit is ook wat de naam zegt ex(clusief) dividend datum. De uitbetaling van het dividend vindt normaal gesproken een aantal weken later plaats.

 

Hoeveel dividend per aandeel krijg ik?

Zo, ik hoop dat ik je nu voldoende bij heb gepraat over dividend, maar ik hoor je echt wel denken: “SHOW ME THE MONEY!!!”

Daar zijn we nu dan eindelijk bij aangekomen. Op welke dividendpercentages je precies kan rekenen hangt sterk af van het bedrijf. Hieronder wil ik jou een overzicht geven van de vijf bedrijven in de AEX die het meeste dividend uitkeren, en de bedrijven die het minste dividend uitkeren. Dit dividendrendement is berekend door de hoogte van het dividend te delen door de huidige koers.

AandeelDividendrendement
TOP 5
ABN-amro6,4%
Unibail-Rodamco5,6%
Royal Dutch Shell5,6%
Randstad5,3%
ING-Groep5,3%
ONDERSTE 5
ASML0,8%
Arcelor Mittal0,3%
Gemalto0%
Galapagos0%
Altice0%

Hier is dus goed te zien dat het geen verplichting is om dividend uit te keren. Wat naast de hoogte van het dividend ook van belang is, is hoe vaak de bedrijven het dividend uitbetalen. Bedrijven die zelfs in de slechte jaren dividend uitkeren zijn aantrekkelijker dan de bedrijven die het dividend schrappen in mindere tijden.

Kijk op www.dividendpagina.nl om de dividenden van alle bedrijven te zien. Ook kun je hier zien hoeveel dividend er in het verleden is uitgekeerd!

Kies ik zomaar het aandeel met het hoogste dividend?

Het lijkt voor de hand liggend om nu direct het aandeel ABN-amro aan te schaffen, helaas is dit niet zo vanzelfsprekend. Stel je koopt dit aandeel met een aantrekkelijk dividend van 6,4% per jaar, maar de waarde van het aandeel verliest 10% in datzelfde jaar. Zo maak je alsnog een verlies. De vooruitzichten van het aandeel zullen dus ook redelijk goed moeten zijn.

Wel is dividend een hele belangrijke factor om een aandeel op te selecteren. Ik hoop dat je nu precies weet hoe dividend werkt bij aandelen.

Heb je het goed gelezen?

Ja, je las het goed, een dividendrendement van 5% op je geld!

Dit betekent dat je met dit dividendrendement alleen al 166,67 keer zoveel rendement bereikt dan met je spaargeld op een spaarrekening. (Ervan uitgaande dat jij hier 0,03% rente over krijgt)

Ik denk niet dat ik verder hoef uit te leggen waarom sparen werkelijk NIKS oplevert. (en ik denk dat jij dit ook heel goed weet) Vraag jezelf dan is af, “waarom kies ik niet voor verandering?” Gelukkig kan ik jou hierbij gratis helpen. Download hieronder direct het gratis e-book over de succesvolste beleggingsstrategieën!

Over de schrijver
Zelf ben ik van verlieslijdend belegger naar extreem winstgevend belegger gegaan. Dit heb ik gedaan door veel geld en tijd in kennis te investeren. Om deze reden breng ik zoveel gratis content naar buiten, de BeleggingsAcademy wil jou helpen je financiële doelen te behalen! Het is uiteindelijk mijn doel om persoonlijke financiële ontwikkeling naar het onderwijs te brengen.
Reactie plaatsen

Gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën 

De voordelen van dit e-book voor jou:

  • Gebruik maken van het principe van "Compound Interest"
  • Het toepassen van de taxatiemethode
  • Hoe je op de automatische piloot geld verdient met het beleggen
  • Een praktische benadering met voorbeelden uit het veld

Let op: zelfs "zakenmannen" die al 30 jaar in de beleggingswereld meedraaien kennen deze methoden niet

Wil jij voorkomen dat je geld verliest op de spaarrekening?

Claim dan direct jouw gratis e-book!

50%
Je bent er bijna!
Waar mag ik hem naartoe sturen?
Gratis download