Welk aandeel kopen?

Welk aandeel moet ik kopen? Nu de AEX-index op een hoog punt staat en al tien jaar stijging achter de rug heeft, komen de vragen: “Is het nu verstandig om aandelen te kopen?” en “welke aandelen moet ik kopen?” steeds vaker naar voren. Want als de koers hoog is moet het een keer naar beneden, toch? In deze blog voor de beginnende belegger wordt er antwoord gegeven op de vraag welk soort aandelen je nu het beste kunt kopen. Ook zal ik jou helpen om het juiste aandeel te selecteren!

Wil je direct de stap naar de beurs maken? Lees dan ook even mijn blog over de bied- en laatkoers van een aandeel.

Nu aandelen kopen?

Het is nooit het verkeerde moment om aandelen aan te schaffen. Verwar dit niet met het feit dat sommige aandelen aantrekkelijker zijn dan andere aandelen. In deze blog zal ik jou helpen om bedrijven te selecteren die ook nu aantrekkelijk zijn om in te investeren. Dit zal ik uitleggen aan de hand van drie begrippen: Conjunctuur, cyclische aandelen en non-cyclische aandelen.

Welk aandeel kopen?

Als je in deze tijd gaat beginnen met het beleggen is dat een goede keuze, wel moet je het verschil weten tussen cyclische en non-cyclische aandelen. Dit zal je een hoop geld opleveren en besparen.

Cyclische aandelen zijn aandelen die sterk meebewegen met de conjunctuur. Zoals we weten is de conjunctuur de productie binnen een bepaalde periode die wordt afgewisseld met tijden van hoogconjunctuur en laagconjunctuur. Op het moment dat er sprake is van hoogconjunctuur zullen de cyclische aandelen ook op het hoogste punt staan, is er sprak van laagconjunctuur, dan zal de koers van deze aandelen ook op het laagste punt staan. Deze aandelen worden gekenmerkt door sterke schommelingen in de koers.

Non-cyclische aandelen zijn aandelen die nauwelijks meebewegen met de conjunctuur. Of er nou sprake is van hoogconjunctuur of laagconjunctuur, dit aandeel zal zich er weinig van aantrekken. Deze aandelen kennen een rustig, stabiel koersverloop.

Cyclisch versus non-cyclisch

In de onderstaande twee afbeeldingen zie je een voorbeeld van een cyclisch aandeel, Randstad (links), en een non-cyclisch aandeel, Unilever (rechts).

Welk aandeel moet ik kopen? Cyclisch                        Welk aandeel moet ik kopen? Non-Cyclisch

Zoals je hierboven ziet is er een enorm wild koersverloop bij het aandeel van Randstad, dit is duidelijk een cyclisch aandeel. In de tijd van de economische crisis in 2008 zie je ook dat het aandeel bijna 75% van zijn waarde heeft verloren. Dit heeft een grote invloed op welke aandeel je moet kopen.

In figuur 2 zie je dat het aandeel van Unilever zich helemaal niks aantrekt van deze crisis en de conjunctuur. Is er nou sprake van economische crisis of economische voorspoed, deze koers houdt altijd zijn stijgende lijn vast.

Dit is ook zeker te verklaren: Randstad is een uitzendbureau en zij boekt winst door werknemers te plaatsen bij werkgevers. Ten tijde van een hoge productie (conjunctuur) zal de vraag naar uitzendkrachten dus groter worden waardoor Randstad meer winst zal gaan maken. Is er sprake van een lage productie (conjunctuur), dan neemt de vraag naar uitzendkrachten af, waardoor de winst van Randstad ook weer zal dalen.

Unilever is vooral actief in de voedingsmiddelenbranche en of het nou goed of slecht gaat met de economie, consumenten moeten toch eten! Om deze reden trekt de koers van Unilever zich niks aan van de huidige conjunctuur, en zie je dat de koers, zelfs tijdens recessies, zijn weg omhoog behoudt.

Het verschil tussen deze twee type aandelen is enorm belangrijk om te bepalen wanneer je een aandeel koopt!

Hoe je in slechte tijden rendement maakt

Het mag duidelijk zijn dat Nederland op dit moment in tijden verkeerd van hoogconjunctuur. Er zal dus een moment aanbreken dat de conjunctuur weer gaat dalen. Dit betekent dus ook dat cyclische bedrijven zoals Randstad minder rendabel worden en de koers zal dalen. Om deze reden kan het zijn dat de non-cyclische bedrijven het beter gaan doen dan de cyclische bedrijven.

Unilever is een voorbeeld van een non-cyclisch bedrijf waar je ook nog een dividendrendement krijgt van 3,2%

Hoe bepaal je welk aandeel je koopt?

Als je nu aandelen wilt gaan kopen, check dan vooral of het bedrijf zich richt op luxegoederen (cyclisch) of primaire goederen (non-cyclisch). Consumenten zullen in slechte tijden eerder de vakantie schrappen dan de primaire levensbehoeften. Op deze manier zorg je ervoor dat je geen onnodige verliezen gaat maken door cyclische aandelen. Selecteer vervolgens de aandelen met een rustig koersverloop die zich weinig aantrekken van de conjunctuur. Zorg ervoor dat deze bedrijven hoge dividenden uitkeren, dit zal je belangrijkste bron van inkomen zijn. Check ook vooral het koersverloop van de afgelopen jaren, zo zie je of het bedrijf conjunctuurgevoelig is. Dit heeft een grote invloed op welk aandeel je wilt kopen.

Help mij!

Tuurlijk neem jij als beginnend belegger niet zomaar een mening over van iemand anders. Ik daag jou dus uit om deze analyse voor andere bedrijven te maken! Laat me vervolgens in de reacties weten welke aandeel ik echt moet kopen!

Ik ben ervan overtuigd dat je wat aan dit artikel hebt gehad, nu vraag ik alleen van jou om dit bericht te delen. Hierdoor kan ik nog meer mensen helpen hun investeringsdoelen te realiseren. Alvast bedankt!

In de beleggingswereld is eerlijke, objectieve informatie enorm schaars. De meeste mensen beseffen niet eens meer dat er ook onafhankelijke partijen zijn die informatie verschaffen over het beleggen. Om deze reden wil ik jou graag het echte verhaal over beleggen vertellen. Gelukkig kan ik je hier nu gratis bij helpen, schrijf je hieronder direct in voor mijn gratis e-book over de succesvolste beleggingsstrategieën.

Your goal is my passion!

Over de schrijver
Zelf ben ik van verlieslijdend belegger naar extreem winstgevend belegger gegaan. Dit heb ik gedaan door veel geld en tijd in kennis te investeren. Om deze reden breng ik zoveel gratis content naar buiten, de BeleggingsAcademy wil jou helpen je financiële doelen te behalen! Het is uiteindelijk mijn doel om persoonlijke financiële ontwikkeling naar het onderwijs te brengen.
Reactie plaatsen

Gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën 

De voordelen van dit e-book voor jou:

  • Gebruik maken van het principe van "Compound Interest"
  • Het toepassen van de taxatiemethode
  • Hoe je op de automatische piloot geld verdient met het beleggen
  • Een praktische benadering met voorbeelden uit het veld

Let op: zelfs "zakenmannen" die al 30 jaar in de beleggingswereld meedraaien kennen deze methoden niet

Wil jij voorkomen dat je geld verliest op de spaarrekening?

Claim dan direct jouw gratis e-book!

50%
Je bent er bijna!
Waar mag ik hem naartoe sturen?
Gratis download