Wat zijn de risico’s van het beleggen? Deze vraag wordt enorm vaak gesteld en het schijnt heel moeilijk te zijn om hier een duidelijk antwoord op te geven. Dit is niet omdat het antwoord op de vraag ook echt moeilijk is, maar omdat vooral beleggingsfondsen jou willen laten geloven dat je alleen maar rendement kunt behalen met het beleggen. Zonder ook maar enig risico. Ik help je nu alvast uit je bubbel: je loopt altijd risico bij het beleggen!
Met vrijwel iedere belegging loop je het risico dat je minimaal je totale inleg verliest. Beleggen gaat dus uiteindelijk niet om het bereiken van een zo hoog mogelijk rendement, maar om het managen van je risico’s op een optimale manier.
Ik deze blog zal ik je onder meer antwoord geven op de vraag wat de risico’s van het beleggen zijn. Tot slot zal ik wat vertellen over de samenhang tussen risico en rendement. Lees hier ook de blog over het gemiddelde rendement bij het beleggen!
De risico’s van het beleggen?
Om het simpel uit te drukken: Risico is de kans op schade of verlies. Het voornaamste risico dat je loopt met beleggen is dat je je gehele inleg verliest. Hoe je het ook wend of keert, er is altijd een theoretische kans dat een organisatie failliet gaat. Als dit gebeurd ben jij je geld ook kwijt. Daarnaast zijn er ook beleggingsinstrumenten waarbij je meer dan je inleg kunt verliezen, hierbij moet je denken aan opties. Deze opties passen dus niet echt bij de beginnende belegger.
Met ieder beleggingsinstrument loop je dus het risico om je volledige inleg te verliezen. Wel zijn er verschillen in het risico dat je neemt tussen verschillende beleggingsinstrumenten. Deze verschillen ontstaan door de volatiliteit. Dit begrip zullen we hier verder behandelen.
De volatiliteit is de beweeglijkheid van de koers van een bepaald beleggingsinstrument. Hoe hoger deze volatiliteit, hoe groter het risico wordt.
Stel een aandeel heeft een volatiliteit van 15%, wat zegt dit cijfer precies?
Dit cijfer zegt dat het aandeel over een jaar tussen de +15% en -15% zal staan van de huidige waarde, met een kans van 68,3%.
Maar het betekent ook dat het aandeel tussen de +30% en -30% zal staan van de huidige waarde, met een kans van 95,44%. En dat het aandeel tussen +55% en -55% zal staan van de huidige waarde met een kans van 99,73%. Deze cijfers zijn afkomstig van de normaalverdeling van Gauss. Zo weet je in ieder geval hoe je de volatiliteit moet inschatten. Hieronder een overzicht van de gemiddelde volatiliteit (risico’s) per categorie:
Belegging | Beweeglijkheid |
---|---|
Obligatie | 7% |
Vastgoed | 17% |
Aandelen | 20% |
Grondstoffen | 26% |
De samenhang tussen risico & rendement
De samenhang tussen risico en rendement is enorm groot. Over het algemeen geldt: Hoe groter het risico, hoe hoger de rendementen die je kan behalen. Kan is dikgedrukt omdat je ook grotere verliezen kan behalen. Daarnaast geldt: Hoe lager het risico, hoe lager de rendementen die je behaald. Zie de onderstaande afbeelding waar deze twee begrippen perfect tegen elkaar zijn uitgezet. (Mertens, 2016)
Voordat je gaat beleggen zal je jezelf dus niet de vraag moeten stellen hoeveel je wilt verdienen, maar hoeveel risico je bereid bent te nemen. Stel: je hebt een huis, veel vaste lasten, drie kinderen om voor te zorgen en je hebt niet zoveel spaargeld. Toch wil je je geld verdubbelen.
Dit is niet waarschijnlijk (en slim), zo te zien kan je het geld eigenlijk niet missen. Door te streven naar zulke hoge rendementen zal je dus ook meer risico nemen dan jouw financiële situatie toelaat.
Denk daarom goed na over het risico dat je bereid bent te nemen in plaats van het rendement dat je wilt behalen!
Was het nuttig?
Heb je meer geleerd over de risico’s van het beleggen? Deel deze blog dan even, dan kunnen we met zijn alle nog meer leren!
Wil je meer leren over het beleggen? Dan kan ik jou hier gelukkig helemaal gratis bij helpen! Schrijf je hieronder in voor mijn e-book over de meest succesvolle beleggingsstrategieën! Na afloop van dit e-book ben jij volledig in staat om deze strategieën toe te passen en een winstgevend aandeel te selecteren.