Wat is dividendlekkage?

Dividendlekkage is feitelijk het deel van dividendbelasting dat is ingehouden op uitgekeerd dividend van een aandeel, etf of beleggingsinstelling. Het is dus geen dividend dat letterlijk weglekt maar het betreft de dividendbelasting die je betaalt over jouw dividenden die jij niet terug kunt vragen bij de belastingaangifte.

Hoe ontstaat dividendlekkage?

Dividendlekkage ontstaat doordat verschillende landen verschillende dividendbelastingtarieven hanteren. Het Nederlandse dividendbelastingtarief ligt op 15% maar in andere landen kan dit hoger zijn. In Amerika ligt dit tarief bijvoorbeeld op 30%. Als je dus in een Amerikaans aandeel belegt betaal je 30% dividendbelasting over de dividenden die jij ontvangt.

Maar gelukkig is Nederland hier goed bezig geweest. Nederland heeft namelijk met veel landen belastingverdragen. Hierdoor hoef je in veel van de gevallen niet meer te betalen dan het Nederlandse dividendbelastingtarief van 15%. Het teveel betaalde bedrag kun je dan gewoon terugvorderen bij je aangifte inkomstenbelasting. Er is op deze manier geen sprake van dividendlekkage.

Helaas kan Nederland niet met ieder land zo mooi belastingverdrag sluiten. Het komt dus ook wel eens voor dat Nederland geen of een niet goed belastingverdrag met een land heeft. Dan kan het voorkomen dat je hetgeen boven de 15% niet terug kan vragen bij de aangifte inkomstenbelasting. Op zo moment spreek je van dividendlekkage.

Wat doe je tegen dividendlekkage?

De enige manier om nooit tegen dividendlekkage aan te lopen is door alleen maar te beleggen in Nederlandse aandelen, etf’s en/of fondsen. Maar of dit een heel goed idee is, is het 2de.

Als je alleen in Nederland belegt heb je geen geografische spreiding, wat je portfolio blootlegt aan enorme risico’s. Ook is het zeer waarschijnlijk dat het verlies door dividendlekkage ruim opweegt tegen eventuele hogere rendementen op buitenlandse markten.

Weet jij al hoe je jouw dividendinkomsten kunt optimaliseren?

Een groot gedeelte van de kracht van het beleggen komt voort uit de uitkering van dividenden. Door deze dividendinkomsten in te zetten met de juiste strategieën, kun je hier op de lange termijn een prachtig vermogen mee opbouwen.

Wil jij nu precies weten met welke strategieën je optimaal kunt profiteren van de dividendinkomsten? Download dan het gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën hieronder!

Over de schrijver
Zelf ben ik van verlieslijdend belegger naar extreem winstgevend belegger gegaan. Dit heb ik gedaan door veel geld en tijd in kennis te investeren. Om deze reden breng ik zoveel gratis content naar buiten, de BeleggingsAcademy wil jou helpen je financiële doelen te behalen! Het is uiteindelijk mijn doel om persoonlijke financiële ontwikkeling naar het onderwijs te brengen.
Reactie plaatsen

Gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën 

De voordelen van dit e-book voor jou:

  • Gebruik maken van het principe van "Compound Interest"
  • Het toepassen van de taxatiemethode
  • Hoe je op de automatische piloot geld verdient met het beleggen
  • Een praktische benadering met voorbeelden uit het veld

Let op: zelfs "zakenmannen" die al 30 jaar in de beleggingswereld meedraaien kennen deze methoden niet

Wil jij voorkomen dat je geld verliest op de spaarrekening?

Claim dan direct jouw gratis e-book!

50%
Je bent er bijna!
Waar mag ik hem naartoe sturen?
Gratis download