Wat is de South Sea Bubble?

Wat is de South Sea Bubble? De volgende blog in de reeks van historische financiële crises is de South Sea Bubble in Engeland. In deze blog zal ik kort uitleggen wat deze bubbel inhield en hoe deze ontstond. Tot slot wil ik de lessen hieruit meenemen.

Wat is de South Sea Bubble?

De South sea bubble is een zeepbel die rond het jaar 1711 opdook in Engeland. In het jaar 1711 kreeg de South Sea company de exclusieve rechten van de Engels Koning om handel te drijven met Zuid-Amerikaanse landen. Een heel aantrekkelijk recht natuurlijk, de verwachtingen waren dat zij door dit recht bakken met geld gingen verdienen. Maar de Engelse koning ging zelfs nog een stap verder. De South Sea Company ging meebetalen aan de rente op de overheidsobligaties. Normaal gesproken krijg je als belegger rente op een obligatie in euro’s. Nu werd deze rente uitgekeerd in aandelen van de South Sea Company. Iets waar toentertijd niemand op tegen was omdat zij toch verwachtte dat de aandelen door het dak gingen. Op korte termijn ging dit goed, de koers was in een aantal maanden tijd van 128 naar 950 pond gegaan! Helaas verloor het publiek korte tijd hierna het vertrouwen en het aandeel stortte in naar 150 pond…

Wat kunnen we leren van de South Sea Bubble

Ook hier is te zien dat er een duidelijk zeepbel was ontstaan rond dit bedrijf. Veel mensen dachten dat de toekomstige winsten van het bedrijf ongekend hoog zouden worden. De volledige waarde van het aandeel was op een gegeven moment gebaseerd op een winst wat totaal niet realistisch is. Kortom, ook hier stond de waarde van het aandeel niet meer in lijn met de realiteit. Er is sprake van een hype, en dat kan maar op één manier aflopen.

Wat je hiervan kunt leren is om goed je analyses uit te voeren, en de koers/winst verhouding in het bijzonder. Op deze manier zie je altijd of de waarde nog in lijn ligt met de winst van het bedrijf.

In navolging op dit fenomeen werd de bubble act ingevoerd. Dit betekent dat verschillende NV’s koninklijke goedkeur nodig hebben.

Laat me je verder helpen…

Dankzij deze blog weet ik zeker dat jij geen geld zult verliezen bij zo zeepbel. Moet je je voorstellen, als je uit een blog al zoveel waardevolle informatie krijgt. Hoeveel waardevolle informatie krijg je dan wel niet als je je inschrijft voor een gratis onlinetraining?

Ontdek het! Scrol iets naar beneden en schrijf je in. Wij gaan samen in 5 Stappen naar de Beurs

Over de schrijver
Zelf ben ik van verlieslijdend belegger naar extreem winstgevend belegger gegaan. Dit heb ik gedaan door veel geld en tijd in kennis te investeren. Om deze reden breng ik zoveel gratis content naar buiten, de BeleggingsAcademy wil jou helpen je financiële doelen te behalen! Het is uiteindelijk mijn doel om persoonlijke financiële ontwikkeling naar het onderwijs te brengen.
Reactie plaatsen

Gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën 

De voordelen van dit e-book voor jou:

  • Gebruik maken van het principe van "Compound Interest"
  • Het toepassen van de taxatiemethode
  • Hoe je op de automatische piloot geld verdient met het beleggen
  • Een praktische benadering met voorbeelden uit het veld

Let op: zelfs "zakenmannen" die al 30 jaar in de beleggingswereld meedraaien kennen deze methoden niet

Wil jij voorkomen dat je geld verliest op de spaarrekening?

Claim dan direct jouw gratis e-book!

50%
Je bent er bijna!
Waar mag ik hem naartoe sturen?
Gratis download