Waarom de rijken rijker worden

Waarom de rijken rijker worden. Misschien valt het je op dat er steeds meer sprake is van een grotere ongelijkheid. Oftewel, de armen worden steeds armer, en de rijken worden steeds rijker. Dit is een heel gevaarlijk fenomeen. Er zijn in de geschiedenis talloze samenlevingen geweest die door deze toenemende ongelijkheid uit elkaar zijn gevallen. Dit is een van de redenen waarom ik mensen help op financieel gebied. Want geloof me, de toenemende ongelijkheid is niet het gevolg van bijvoorbeeld de overheid. Het is een gevolg van het gebrek aan financiële kennis. Om deze reden wil ik jou in deze blog helpen om meer te denken als de rijken.

Ik wens je veel leesplezier toe!

Rijk versus arm

In deze blog zal ik veel praten in het contrast tussen arm en rijk. Ik wil laten zien hoe de arme hun geld besteden en hoe de rijken dit doen. Deze lessen zijn afkomstig van Robert T. Kiyosaki. Auteur van rijke pa arme pa en groot denker op financieel gebied. In deze blog wil ik eerst uitleggen hoe de armen met geld omgaan. Vervolgens wil ik laten zien hoe de rijken hun geld besteden. Tot slot wil ik een aantal tips meegeven.

Ik wil het contract tussen arm en rijk weergeven aan de hand van het volgende model. Let op, deze ga je nog een aantal keer zien:

   Hoe rijk worden

Hoe de arme armer worden

In het voorbeeld hierboven zie je links een baan, wat een bepaalde kasstroom oplevert. Rechts zie je de inkomsten en uitgaven. Daar onder zie je activa en passiva. In dit kader is activa een bezitting die jou een kasstroom oplevert. Passiva is een schuld dat je geld kost. Als we dit model in gaan vullen voor iemand uit de middenklasse ziet dit er als volgt uit:

Hoe rijk worden
Laten we dit even samen doorlopen. Links zien we dat een baan geld in het laatje brengt bij de inkomsten. Vervolgens zijn de uitgaven vaak even hoog als de inkomsten waardoor het geld direct weer wordt uitgegeven. Deze uitgaven kolom is vaak ook ruim gevuld door de passiva. Dit bestaat vaak uit een hypotheek, aflossing voor een auto, etc. Je ziet dat hier totaal geen kasstroom is die voortkomt uit passiva. Er is sprake van één kasstroom, en omdat deze net zo hoog is als de uitgaven is het geld direct weg. En zo blijf je leven van salaris naar salaris…

Dit is de reden waarom armen arm blijven. Gevangen in de rat-race omdat de uitgaven even hoog zijn als de inkomsten. Zelfs als de inkomsten stijgen, nemen de uitgaven vrijwel altijd toe. Een korte cashflow met een onbenutte activa kolom…

 

Hoe de rijken rijker worden

Laat ik maar direct met de deur in huis vallen. Dit is wat de rijken doen waardoor ze rijk zijn geworden, en waardoor ze ook steeds rijker worden:

Hoe rijk worden

In bovenstaande afbeelding zie je dat de uitgaven van de rijken veel kleiner zijn dan de inkomsten. Hierdoor beginnen de rijken met werken en krijgen zij maandelijks een salaris. Met dit salaris betalen zij de kosten, die slechts een fractie zijn van het salaris. Mede dankzij de kleine passiva kolom. Vervolgens blijft er aan het eind van de maand nog geld over. Dit geld wordt volledige geïnvesteerd in activa, oftewel, bezittingen die geld opleveren. Denk bijvoorbeeld aan aandelen, crowdfunding, het opzetten van een eigen business, etc. Na verloop van tijd wordt deze rijken zo rijk dat de baan niet meer nodig is. Dan ziet het er als volgt uit:

Wat je hier ziet is dat de kasstroom nu volledig komt uit de activa kolom. Deze persoon heeft dankzij zijn investeringen een kasstroom opgebouwd die zijn baan vervangt. Dit kan het volgende zijn:

Met deze inkomsten uit activa dekt hij ook ruim zijn uitgaven. Het verschil tussen deze inkomsten en uitgaven investeert hij dus ook weer in activa. Zie je wat er gebeurt? De rijken worden steeds rijker.

Rijken zorgen ervoor dat zij geld verdienen, dit geld investeren, en met het geld uit de investeringen kopen zij luxe. Dit is dus een lange cashflow, een die oneindig is. Armen kopen direct luxe met hun salaris. Om deze reden blijven zij hun tijd inruilen voor geld en blijft de kasstroom kort.

 

Hoe jij rijker wordt

Tuurlijk wil jij ook meer als de rijken leven. Meer controle en tijd om de dingen te doen die er echt toe doen. Daarvoor wil ik jou een aantal tips meegeven.

Tip 1 Zelfbeheersing

Waarschijnlijk heb jij heel je studententijd geleefd tegen het minimum. Maar toen je ineens fulltime ging werken en een salaris had, ben je direct al je geld uit gaat geven. Een iets te grote auto, een te duur abonnement, een iets te duur huis. Hoe kan dit? Een gebrek aan zelfbeheersing!

Beheers jezelf zodanig dat je onder je inkomsten gaat leven. Rij een auto van 20 jaar oud en steek je middelvinger op naar al die dikke auto’s. Geloof me, jij bent op een heel andere missie.

Tip 2 Investeer

Zoals je in deze blog hebt geleerd zul je alleen rijk worden als je durft te investeren. Gelukkig heb je er na tip 1 al voor gezorgd dat je aan het eind van de maand geld overhoudt. Geld dat jij mooi kunt investeren. Denk niet bij het woord investeren dat dit persé in aandelen moet zijn. Een investering in jezelf is uiteindelijk het meeste waard. Of investeer in het opstarten van een business naast je werk, een “side-hustle”.

Tip 3 Zie een huis als passiva, geen activa

Veel mensen zeggen “dit huis is mijn grootste investering”. Niet is minder waar. Een investering is iets dat geld in het laatje brengt. Voor het laatst dat ik heb gekeken kost een huis iedere maand weer geld. Huur, rente, belasting, etc. Zie een huis dus als een kwade passiva en probeer deze schuld zo laag mogelijk te houden.

 

Vond je het nuttig?

Met deze tips kun jij direct als een echte rijke gaan leven. Het allermooiste is dat ik je hier helemaal gratis nog verder bij kan helpen. Zoals je weet is investeren een heel belangrijk iets. Download hieronder mijn gratis e-book en leer hoe jij direct kunt beginnen!

Over de schrijver
Zelf ben ik van verlieslijdend belegger naar extreem winstgevend belegger gegaan. Dit heb ik gedaan door veel geld en tijd in kennis te investeren. Om deze reden breng ik zoveel gratis content naar buiten, de BeleggingsAcademy wil jou helpen je financiële doelen te behalen! Het is uiteindelijk mijn doel om persoonlijke financiële ontwikkeling naar het onderwijs te brengen.
Reactie plaatsen

Gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën 

De voordelen van dit e-book voor jou:

  • Gebruik maken van het principe van "Compound Interest"
  • Het toepassen van de taxatiemethode
  • Hoe je op de automatische piloot geld verdient met het beleggen
  • Een praktische benadering met voorbeelden uit het veld

Let op: zelfs "zakenmannen" die al 30 jaar in de beleggingswereld meedraaien kennen deze methoden niet

Wil jij voorkomen dat je geld verliest op de spaarrekening?

Claim dan direct jouw gratis e-book!

50%
Je bent er bijna!
Waar mag ik hem naartoe sturen?
Gratis download