Hoeveel belasting betaal je over je beleggingen?

Hoeveel belasting betaal je over je beleggingen?

Hoeveel belasting betaal je over je beleggingen? Als Nederlander of Belg lijken we er maar niet aan te ontkomen. Altijd als we even goed bezig zijn met onze financiën en lekker geld aan het verdienen zijn, staat de belastingdienst weer klaar om zijn deel te innen. Het kan frustrerend zijn maar ik probeer er positief naar te kijken. Als we niet zoveel belasting betalen zouden we ook niet leven in een land waar alles toch best wel goed geregeld is. We hebben goede wegen, een goed sociaal stelsel en andere landen zijn jaloers op de zorg in Nederland. Daarnaast is mijn mentaliteit om zoveel mogelijk belasting te betalen, want ik weet, hoe meer ik betaal hoe meer ik verdien. Goed, ik hoop dat ik er op deze manier voor heb gezorgd dat we van dit negatieve toch nog iets positiefs kunnen maken. Dan kan ik nu vertellen hoeveel belasting we betalen over onze beleggingen.

 

Hoeveel belasting betaal je over je beleggingen?

Geloof het of niet, maar je betaalt 0% belasting over de winst die je met je beleggingen maakt. Dit geldt zowel voor de winsten die je maakt met een lange termijn belegging als de winsten die je maakt als speculant. Klinkt wel heel mooi hé? Winst maken en geen belasting betalen. Helaas is het ook te mooi om waar te zijn. We betalen weliswaar geen (directe) belasting over de winsten die we maken. Wel vallen beleggingen net als spaartegoeden onder box 3, of terwijl, de vermogensrendementsheffing.

Vermogensrendementsheffing & Beleggen

 

Jouw spaartegoeden en jouw beleggingen zijn niet veilig voor de vermogensrendementsheffing. Hierbij gaat de overheid er vanuit dat jij ieder jaar een bepaald rendement boekt op jouw vermogen. Dit wordt ook wel het forfaitair rendement genoemd, of terwijl, het veronderstelde rendement. Je leest het dus goed, de belastingdienst bepaalt in feite voor jou welk rendement je maakt op je vermogen. Dit rendement belasten zij met een tarief van 31%. Zie hieronder de verschillende schijven in box 3 en de hoogte van de vermogensrendementsheffing:

Vermogen meer dan Maar niet meer dan Forfaitair rendement Belasting als % van je vermogen
€0,- €50.000,- Vrijstelling Vrijstelling
€50.000,- €100.000,- 1,90% 0,59%
€100.000,- €1.000.000,- 4,50% 1,40%
€1.000.000,- 5,69% 1,76%

Zoals je ziet heb je een vrijstelling tot een vermogen van €50.000,-. Zit jouw vermogen tussen de €50.000,- & €100.000,-, dan gaat de belastingdienst ervanuit dat je een rendement boekt van 1,90% en belast dit met 31%. Boven de €100.000,- is dit rendement 4,50% en boven de Miljoen euro komt dit rendement op 5,69% wat met 31% belast wordt.

Hoeveel belasting betaal je over je vermogen?

Met behulp van bovenstaande tabel kun je dus precies berekenen hoeveel belasting je betaalt over je beleggingen en vermogen.

Stel, jouw vermogen ligt op de peildatum (welke altijd op 1 januari valt) op €80.000,-. Over de eerste €50.000,- hoef je geen belasting te betalen, dit is de heffingsvrije grens. Dit betekent dat je over de €30.000,- (€80.000-€50.000) wel belasting moet gaan betalen.

De overheid gaat ervanuit dat je op deze €30.000,- een rendement maakt van 1,9%. De overheid wilt dit fictieve rendement gaan belasting met een tarief van 31%. Dit betekent dat je over deze €30.000,- een tarief betaald van (1,9*31%) = 0,59%. Dit komt dus neer op een bedrag van €177,- (0,59%*€30.000,-)

Ten tijde van de hoge spaarrentes was deze belasting geen probleem, hier hoefde je jouw geld maar op een spaarrekening te staan en je maakte al rendement in de vorm van rente. Tegenwoordig is het maken van rendement toch lastiger, de spaarrentes staan bijna onder 0 en als je je vermogen wilt laten groeien is beleggen bijna de enige optie.

Belastingen op dividend

Over dividenden hoef je in Nederland geen belasting te betalen. Wel zal er ten tijden van dividend uitkeer 15% dividendbelasting worden ingehouden. Dit kun je aan het eind van het jaar weer terugvragen bij de aangifte inkomstenbelasting.

Vond je het nuttig?

Ik hoop dat ik jou hiermee wat inzicht heb gegeven in de belastingen bij het beleggen. Mij gaf het in ieder geval veel rust om te weten waar ik aan toe was. Wil jij nou net als mij zoveel mogelijk vermogensrendementsheffing betalen? (hoe meer je betaalt, hoe groter je vermogen. Dat is goed, toch?) Misschien is het dan eens de moeite waarde om te overwegen of het beleggen iets is voor jou. Gelukkig kan ik je daarbij helemaal gratis verder helpen. Klik op de knop onderaan deze blog en download jouw gratis e-book. Hierin leer je stap voor stap wat je nodig hebt om te starten met het beleggen. Ik zie je straks!

Over de schrijver
Zelf ben ik van verlieslijdend belegger naar extreem winstgevend belegger gegaan. Dit heb ik gedaan door veel geld en tijd in kennis te investeren. Om deze reden breng ik zoveel gratis content naar buiten, de BeleggingsAcademy wil jou helpen je financiële doelen te behalen! Het is uiteindelijk mijn doel om persoonlijke financiële ontwikkeling naar het onderwijs te brengen.
Reactie plaatsen

Gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën 

De voordelen van dit e-book voor jou:

  • Gebruik maken van het principe van "Compound Interest"
  • Het toepassen van de taxatiemethode
  • Hoe je op de automatische piloot geld verdient met het beleggen
  • Een praktische benadering met voorbeelden uit het veld

Let op: zelfs "zakenmannen" die al 30 jaar in de beleggingswereld meedraaien kennen deze methoden niet

Wil jij voorkomen dat je geld verliest op de spaarrekening?

Claim dan direct jouw gratis e-book!

50%
Je bent er bijna!
Waar mag ik hem naartoe sturen?
Gratis download