Hoe werkt traden?

Hoe werkt traden? Ongetwijfeld heb je het woord “traden” wel is voorbij horen komen. Het is ook heel waarschijnlijk dat je dit van een “tradingsguru” hebt gehoord die binnen een hele korte tijd bakken met geld verdient met het traden. Klinkt prachtig toch? Als het waar is zeker. Toch is dit principe wel de essentie van het traden. In deze blog wil ik jou eerst heel kort uitleggen wat traden precies is. Vervolgens wil ik jou vertellen hoe het traden werkt. Oftewel, ik ga jou de werkwijze van een trader toelichten.

Let op: Als je (zonder kennis) begint met traden schat ik de kans zo 100% in dat je geld gaat verliezen. Begin met een demo account en als je merkt hier winst uit te halen kun je met een klein geldbedrag beginnen.

 

Wat is traden?

Als je Engels op een redelijk niveau is dan kun je al een klein beetje inschatten wat traden is, handelen! Een trader is een persoon die zaken koopt en weer verkoopt met als doel winst maken. Nu zijn er een aantal verschillen tussen traden en het beleggen.

  • Traden is vooral gericht op de korte termijn. Dit varieert van minuten tot uren tot maximaal een (of enkele) weken.
  • Beleggen is gericht op de langere termijn. Hierbij moet je denken aan een tijdshorizon van minimaal 1 jaar. Zelf hanteer ik bepaalde beleggingsstrategieën die gericht zijn op een tijdshorizon van 20 jaar.

Kortom, een trader is een persoon die zaken koopt, en deze binnen een week weer verkoopt met als doel winst maken. Maar wat zijn die “zaken” nou precies? Een Trader kan handelen in onder meer de volgende insturmenten:

  • Aandelen
  • Valuta
  • Cryptocurrency
  • Grondstoffen als goud & Olie

 

Hoe werkt traden?

Nu je weet wat traden precies is, is het tijd om te leren hoe een gemiddelde trader te werk gaat. Het allerbelangrijkste is natuurlijk de analyse die een trader maakt. Oftewel, hoe bepaalt een trader zijn koop en verkoopmomenten. De werkwijze van een trader kan samengevat worden in de onderstaande afbeelding.

In grote lijnen kiest de trader eerst een instrument, dit kan zijn een aandeel, een cryptovaluta, een grondstof, etc. Vervolgens maakt de trader 2 parralelle analyses, hij start met chartreading & de statistische analyse. Met de informatie die de trader uit deze analyse haalt is hij in staat om een koersdoel te bepalen waarna hij de juiste turbo koopt. Laten we deze stappen één voor één afgaan.

 

Chartreading

Het eerste wat de trader gaat doen is “chartreading”, letterlijk vertaald, grafiek lezen. Wist je dat een trader bepaalde patronen kan ontdekken in een grafiek, en op basis hiervan een voorspelling kan doen of de koers gaat stijgen of dalen? Nee, dit is niet iets dat je alleen in films ziet, dit is echt.

Kortom, een trader gaat trendlijnen tekenen in een grafiek en vervolgens gaat hij opzoek naar patronen die hem aanwijzingen kunnen geven. Een voorbeeld van zo een patroon is het hoofd- en schouderpatroon. Lees de blog hier voor dit patroon >>>

Na het uitvoeren van deze analyse concludeert de trader of de koers gaat stijgen of dalen, en tot welk punt de koers gaat stijgen of dalen.

 

Statistishe analyse

Ook bij de statistische analyse probeer je te voorspellen wat de koers in de toekomst gaat doen. Deze analyse gaat vaak hand in hand met de principes van chartreading. Waar chartreading een redelijk vrije en creatieve analysemethode is, heeft de statistische analyse een veel meer wiskundig karakter. Hier worden bepaalde gegevens van de koers door een formule heen gehaald en hier komt een statische waarde uit. Vaak is dit een waarde tussen de 0 & 100 en deze waarde bepaalt of het tijd is om te kopen of verkopen.

Een voorbeeld van zo statistishe analysetool is de RSI. Lees hiervoor de blog hier >>>

De meest krachtige signalen ontstaan als de statistische analyse gecombineerd wordt met de principes van chartreading. Als beide een koopsignaal geven is dit één van de meest krachtige signalen.

 

Koersdoel bepalen

Na deze analyse schat de trader in dat hij voldoende informatievoordeel heeft verzameld om een koersdoel te kunnen bepalen. Het koersdoel is feitelijk de voorspelling van de trader. Door het zien van een bepaald patroon zou het zo kunnen zijn dat de koers van aandeel X gaat dalen van €10,- naar €7,-. Ook kan hij met deze informatie zijn stop-loss niveau bepalen. Oftewel, bij welk punt hij zijn positie van de hand doet als hij er toch naast zit.

Misschien hoor ik je al denken, iemand voorspelt dat de koers gaat dalen, maar hij besluit toch een positie te openen? Dan gaat hij toch zeker geld verliezen?

Dit zou inderdaad helemaal kloppen in de normale situatie, maar traden is net een beetje anders. Het mooie van traden is dat je in zowel een stijgende als dalende markt geld kan verdienen (of verliezen). Dit komt doordat de bank speciale producten uitgeeft, hefboomproducten.

 

Koop de turbo

Dit hefboomprodut wordt ook wel de turbo genoemd. Met zo turbo kun je versnelt geld verdienen of verliezen op de beurs. Dit is ook de reden dat het een hefboomproduct wordt genoemd. De hefboom zit hem in het feit dat een deel van de daadwerkelijke waarde van het aandeel door de bank wordt gefinancierd. Hierdoor kun jij met een eenzelfde bedrag meer aandelen kopen, terwijl je evenveel recht hebt op de winst. Je kunt geld verdienen in zowel stijgende als dalende markten omdat er twee type turbo’s zijn: de turbo long en de turbo short. Met de turbo long verdien je geld als de koers stijgt en verlies je geld als de koers daalt. Bij de turbo short verdien je geld als de koers daalt en verlies je geld als de koers stijgt.

Als trader is het belangrijk de juiste turbo te kiezen die past bij het opgestelde koersdoel.

Wil je meer weten over turbo’s? Lees dan de blog hier >>>

 

Vond je het nuttig?

Ik hoop dat ik jou heb kunnen leren wat het traden precies is en hoe een trader te werk gaat. Merk jij nou dat traden iets voor jou is? Dan is The Professional Trading Program echt iets voor jou. Dit unieke coachingstraject is de ultieme totaalgids die jou wegwijs maakt in de tradingswereld.

 

Klik hier voor meer informatie >>>