Wat is een hoofd en schouder patroon?
06 april 2020 

Wat is een hoofd en schouder patroon?

Wat is een hoofd en schouder patroon? De traders onder ons zijn het er allemaal over eens: de principes van chartreading zijn enorm krachtig om te gebruiken. Ook het hoofd en schouder patroon is een patroon waarmee je het koersverloop kunt voorspellen. In deze blog wil ik jou leren wat een hoofd en schouder patroon is en hoe je hiermee een poging kunt doen om de koers te voorspellen. Allereerst leer je wat voor type patroon dit is. Vervolgens laat ik je zien wat het hoofd en schouder patroon is, en hoe je hiermee de koers kunt voorspellen. Hierna kijken we naar het omgekeerde hoofd en schouder patroon. Tot slot zal ik van beide een praktijkvoorbeeld geven.

Het hoofd en schouder patroon, een omkeerpatroon

Het hoofd en schouder patroon wordt ook wel een omkeerpatroon genoemd. Dit wil zeggen dat de trend (stijgend of dalend) na vorming van dit patroon omslaat. Kortom, de trend is eerst stijgend, vervolgens wordt een hoofd en schouder patroon gevormd, na voltooiing hiervan is de trend dalend. Ook bestaat er een omgekeerd hoofd en schouder patroon. Hier is de trend eerst dalend, na voltooiing van het omgekeerde hoofd en schouder patroon is de trend stijgend.

Wat is een hoofd en schouder patroon?

Voordat ik een heel lang verhaal op ga hangen wat een hoofd- schouder patroon precies is, zal ik maar met de deur in huis vallen. Het hoofd en schouder patroon zie je in de afbeelding hieronder:

Wat is een hoofd en schouder patroon?

Als je de afbeelding hierboven ziet, weet je waarschijnlijk direct waarom dit het hoofd en schouder patroon genoemd wordt. Allereerst wordt er een linkerschouder gevormd, hierna zakt de koers weer terug naar de neklijn. Vervolgens wordt er een nieuwe, hoogste top gevormd, het hoofd, ook hierna zakt de koers weer terug naar de neklijn. Hierna wordt er een derde top gevormd, de 2de schouder, deze is lager dan het hoofd en ongeveer even hoog als de eerste schouder. Tot slot zakt de koers richting de neklijn en breekt erdoorheen. Dan zien we nog een sterke pullback beweging richting de neklijn, waarna de koers de echte daling in gaat zetten.

Volume

Het volume, oftewel het aantal verhandelde aandelen per dag, is bij de vorming van de eerste schouder het hoogst. Bij de vorming van het hoofd ligt het volume lager dan bij de vorming van de eerste schouder. De tweede schouder wordt gevormd met een nog lager volume dan het hoofd. Op het moment dat de koers onder de neklijn zakt gaat dit gepaard met een hoog volume.

Het is belangrijk om ten alle tijden naar dit volume te kijken, dit bepaalt of het patroon ook echt de verwachte uitwerking heeft. Het volume kun je altijd als staafdiagram onderaan de grafiek zien.

Koersdoel

Het koersdoel, oftewel het punt waar de koers naartoe gaat na voltooiing, is te bepalen aan de hand van de klap-en-flap methode. Hierbij pak je de range van de neklijn tot het toppunt van het hoofd. In dit voorbeeld is de range 15 (hoofd)-8(neklijn) = 7. Het koersdoel is dus 7 punten onder de neklijn, dus 8 (neklijn)-7 (range)=1 (koersdoel).

Wat is een omgekeerd hoofd en schouder patroon?

Het omgekeerd hoofd en schouder patroon, waarschijnlijk raad je het al, is precies het omgekeerde van het normale hoofd en schouder patroon. Hier is de koers allereerst dalend en na voltooiing gaat de koers stijgen. Hierin zijn de schouders en het hoofd geen toppen maar bodems. Zie de afbeelding hieronder:

Wat is een omgekeerd hoofd en schouder patroon?

In bovenstaand voorbeeld zie je duidelijk dat de trend dalend is. Vervolgens wordt de eerste bodem gevormd, de schouder. Vervolgens wordt een diepere bodem gevormd, het hoofd. En tot slot wordt de laatste bodem gevormd, de 2de schouder, deze is ongeveer even diep als de eerste schouder. Dan volgt de uitbraak door de neklijn. Natuurlijk is er dan even de pullback beweging waarna de koers terug daalt tot de neklijn. Vervolgens kan de koers de echte stijging inzetten.

Volume

Het volume is bij het omgekeerd hoofd en schouderpatroon belangrijker dan bij het “normale” patroon. Ook hier is het volume aan de linkerkant van het patroon hoog, en wordt lager naarmate je naar rechts gaat in het patroon. Bij de uitbraak door de neklijn schiet het volume omhoog.

Koersdoel

Ook hier bepaal je het koersdoel op dezelfde manier als bij het normale patroon. Je pakt de range tussen de neklijn en de diepste bodem. Dit is 10 (neklijn)-3 (hoofd) = 7 (range). Deze tel je op bij de neklijn. 10+7=17, dit is het nieuwe koersdoel. Met deze informatie kun je dus bepalen om het aandeel te kopen en te verkopen op het moment dat deze op de 17 punten staat. Je kunt er dan zelfs voor kiezen om een stop-loss te hanteren van net onder de neklijn.

Het hoofd en schouder patroon in de praktijk

Hieronder zie je het hoofd en schouderpatroon in de praktijk:

Wat is een hoofd en schouder patroon?

Hier zie je ook hoe krachtig dit patroon is. Je ziet dat de daling na vorming van dit patroon extreem is. Het ligt veel dieper dan het originele koersdoel dat je zou berekenen aan de hand van de klap-en-flap-methode die we net hebben besproken. Opvallend is ook het sterke volume dat ontstaat na uitbraak onder de neklijn. Dit is een teken dat het patroon betrouwbaar is.

Het omgekeerd hoofd en schouder patroon in de praktijk

Hieronder een voorbeeld van het omgekeerd hoofd en schouder patroon in de praktijk.

Wat is een omgekeerd hoofd en schouder patroon?

Hier zie je dat het koersdoel beter overeenkomt met onze verwachtingen. Ook zien we dat het volume afneemt bij vorming van het patroon en ligt toeneemt bij de uitbraak door de neklijn. Wel is het zo dat deze uitslagen minder extreem zijn dan in het vorige voorbeeld. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat dit koersdoel nauwkeuriger wordt behaald.

Vond je het nuttig?

Ik hoop dat ik je met deze blog enthousiast heb weten te maken over “chartreading”. Hiermee heb je jezelf al aangeleerd hoe je 1 patroon kunt spotten, waarmee je een poging kunt doen om de koers te voorspellen. Natuurlijk zijn er nog veel meer patronen waarmee je de koers kunt voorspellen.

En misschien kan ik jou ook hierbij verder helpen.

Maar dit is uiteraard alleen voor jou weggelegd als jij enthousiast werd door het lezen van deze blog. Anders is het beter om er niet aan te beginnen…

Maar werd jij hier nu enthousiast van? Dan is het “traden” misschien wel iets voor jou.

Hier kan ik jou van A- tot Z verder begeleiden in het unieke coahingstraject: The Professional Trading Program.

Klik hier voor meer informatie over dit unieke coachingstraject >>>

Over de schrijver
Zelf ben ik van verlieslijdend belegger naar extreem winstgevend belegger gegaan. Dit heb ik gedaan door veel geld en tijd in kennis te investeren. Om deze reden breng ik zoveel gratis content naar buiten, de BeleggingsAcademy wil jou helpen je financiële doelen te behalen! Het is uiteindelijk mijn doel om persoonlijke financiële ontwikkeling naar het onderwijs te brengen.
Reactie plaatsen

Gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën 

De voordelen van dit e-book voor jou:

  • Gebruik maken van het principe van "Compound Interest"
  • Het toepassen van de taxatiemethode
  • Hoe je op de automatische piloot geld verdient met het beleggen
  • Een praktische benadering met voorbeelden uit het veld

Let op: zelfs "zakenmannen" die al 30 jaar in de beleggingswereld meedraaien kennen deze methoden niet

Wil jij voorkomen dat je geld verliest op de spaarrekening?

Claim dan direct jouw gratis e-book!

50%
Je bent er bijna!
Waar mag ik hem naartoe sturen?
Gratis download