Wat is de RSI-index? Relatieve Sterkte Index
10 augustus 2019 
in Trading

Wat is de RSI-index? Relatieve Sterkte Index

Wat is de RSI-index? (Relatieve Sterkte Index) en hoe pas je dit toe? De RSI is een tool die veel gebruik wordt door traders. Het is namelijk een manier om de sterkte in de markt in kaart te brengen. Met behulp van de RSI proberen trader de bodems of toppen in de koers te spotten. Op die manier kunnen zij inschatten wat de koers in de komende periode gaat doen.

Wel moet ik je waarschuwen, net zoals iedere methode biedt de RSI-index geen 100% garantie op een goed rendement. Het kan altijd voorkomen dat de koers toch een andere beweging maakt dan je hebt voorspelt. Zorg er dus voor dat je deze indicator altijd in combinatie gebruikt met andere indicatoren.

Allereerst wordt er antwoord gegeven op de vraag: “Wat is de RSI?” vervolgens gaan we kijken hoe de RSI wordt berekend. Hierna gaan we kijken naar de signalen die de RSI afgeeft, waarna we de RSI in de praktijk gaan bestuderen. Tot slot laat ik zien hoe je zelf de RSI in de grafiek krijgt.

 

Wat is de RSI?

RSI is de afkorting voor Relatieve Sterkte Index en geeft het beurssentiment op een bepaald moment weer. Zoals Warren Buffet altijd zegt:

“Koop van de pessimisten en verkoop aan de optimisten”

Deze indicator geeft het beste weer wat het huidige sentiment op de markt is door middel van een getal tussen de 0 en de 100. Op het moment dat het marktsentiment heel goed is, staat de RSI hoog. Is het marktsentiment heel slecht, ofwel pessimistisch, dan staat deze indicator heel laag. Let wel op, als het marksentiment heel goed is (dus dicht bij 100) dan is dit eerder een negatief signaal. Reden ervan is dat dit ieder moment kan omslaan in een pessimistische markt waardoor er een daling kan plaatsvinden. Een lage RSI is dus ook eerder een goed teken.

De RSI is een oscillator en is om die reden goed te gebruiken in een zijwaartse markt. Is er sprake van een trending markt (stijgend of dalend) dan kun je beter gebruik maken van een trendvolgende indicator, zoals de moving average. Klik hier om te leren hoe de moving average werkt >>>

 

Hoe wordt de RSI berekend?

De uitkomst van de RSI is belangrijk en deze kun je eenvoudig opzoeken. Ik wil dus zeker niet dat je zelf de RSI gaat berekenen, wel is het belangrijk dat je inzicht hebt in de manier hoe de RSI tot stand komt.

De RSI-index komt tot stand door de volgende berekening:

RSI =      100-(100/(1+(gemiddelde stijging/gemiddelde daling)))

En ja, deze formule schrikt mij net zo hard af als jou, daarom leer je straks hoe je deze zelf opzoekt. De essentie van deze berekening is wel belangrijk:

De RSI kijkt vooral naar de gemiddelde stijging of de gemiddelde daling van de afgelopen periode. Dagelijks wordt de slotkoers van die dag berekend met de slotkoers van de vorige dag. Dit wordt voor een bepaalde tijdsperiode gedaan. De verschillen worden bij elkaar opgeteld en gedeeld door de tijdsperiode. Kortom, als de koers enorm gestegen is in de afgelopen dagen, komt de RSI dichter bij de 100 te liggen. Hoe dichter de RSI bij de 100, hoe waarschijnlijker het is dat er een kantelpunt bereikt wordt. Het tegenovergesteld geldt sterk dalende markten.

 

Welke signalen geeft de RSI af?

Over het algemeen geeft de RSI de volgende signalen af:

  • RSI waarde >            70 =       Overbought       > verkoopsignaal
  • RSI waarde Koopsignaal

Op het moment dat de RSI een waarde heeft van 70 of hoger, dan wordt dit gezien als een verkoopsignaal. De reden ervan is dat de markt de laatste dagen te sterk is gestegen en de verwachting is dat er nu een top is gevormd. Vandaar dat we hier ook wel spreken van een ‘overbought’ situatie. Er is teveel gekocht.

Op het moment dat de RSI een waarde heeft van 30 of lager dan spreken we over het algemeen van een koopsignaal. De markt is de laatste dagen te sterk gedaald en de verwachting is dat dit de komende periode zal omslaan. Er is een bodem gevormd. Om die reden spreken we hier ook van een ‘oversold’ situatie. Er is teveel verkocht.

 

De RSI-Index in de praktijk

In de afbeelding hieronder zie je een voorbeeld van de RSI van de AEX-index:

Wat is de RSI?

In de bovenstaande afbeelding zie je in de bovenste grafiek het koersverloop van de AEX. Onder deze grafiek zie je de Relatieve Sterkte Index. Hier zie je dat de gele lijn vaak beweegt tussen de positie van 30 en 70. Hier zie je duidelijk de koop en verkoopsignalen terugkomen.

In de eerste rode cirkel zie je dat de RSI dicht bij de 30 is gekomen. Dit kan gezien worden als een koopsignaal en als teken dat er een bodem is gevormd. Na dit signaal zie je ook dat de koers sterk is gaan stijgen. Namelijk van de 470 naar de 540.

Het 2de signaal zie je in de tweede rode cirkel. Hier zie je dat de RSI een waarde van 70 en hoger heeft bereikt. Na dit signaal zie je ook dat de koers gaat dalen.

Hoe kun jij de RSI zien?

Wil jij zelf opzoek naar deze indicator? Zet dan de volgende stappen:

  1. Ga naar investing.com
  2. Klik op de taal Nederlands
  3. Zoek de koers op naar keuze. (bijvoorbeeld de AEX)
  4. Klik op studies in afbeelding. Klik hierna op Relative Strength index. (zie afbeelding hieronder)

Wat is de RSI?

Gefeliciteerd, jij hebt zojuist geleerd hoe je de RSI-Index toe kunt passen.

 

Enthousiast geworden?

Ik hoop dat je deze blog met veel plezier gelezen hebt en dat ik jouw interesse heb weten te wekken tot het traden.

Wat zou je er dan van vinden als ik jou nog verder kan helpen in jouw trading avontuur? En dat voor een spotprijsje?

Ja je hoort het goed.

Klik op de button hieronder en voor meer informatie tot de Professional Trading Program!

 

Ja, ik wil meer informatie over The Professional Trading Program >>>

Over de schrijver
Zelf ben ik van verlieslijdend belegger naar extreem winstgevend belegger gegaan. Dit heb ik gedaan door veel geld en tijd in kennis te investeren. Om deze reden breng ik zoveel gratis content naar buiten, de BeleggingsAcademy wil jou helpen je financiële doelen te behalen! Het is uiteindelijk mijn doel om persoonlijke financiële ontwikkeling naar het onderwijs te brengen.
Reactie plaatsen

Gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën 

De voordelen van dit e-book voor jou:

  • Gebruik maken van het principe van "Compound Interest"
  • Het toepassen van de taxatiemethode
  • Hoe je op de automatische piloot geld verdient met het beleggen
  • Een praktische benadering met voorbeelden uit het veld

Let op: zelfs "zakenmannen" die al 30 jaar in de beleggingswereld meedraaien kennen deze methoden niet

Wil jij voorkomen dat je geld verliest op de spaarrekening?

Claim dan direct jouw gratis e-book!

50%
Je bent er bijna!
Waar mag ik hem naartoe sturen?
Gratis download