Hoe stel je een beleggingsportefeuille op?

Hoe stel je een beleggingsportefeuille op? Voordat je gaat beleggen is het belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben waarin je gaat investeren. Hiermee zorg je ervoor dat je de risico’s zo goed mogelijk beheerst en een zo hoog mogelijk rendement kunt bereiken. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je je volledige vermogen in 2 of 3 aandelen stopt. Dit is de ideale manier om snel arm te worden. In deze blog wil ik jou helpen bij het samenstellen van een beleggingsportefeuille. Allereerst leer je wat een beleggingsportefeuille precies is. Vervolgens leer je hoe je een beleggingsportefeuille samenstelt. Tot slot krijg jij voorbeeldportefeuilles te zien.

Wat is een beleggingsportefeuille?

Een beleggingsportefeuille omvat alle beleggingen van een particuliere belegger of een onderneming (denk aan een beleggingsfonds). Alle beleggingsinstrumenten die jij als belegger koopt zijn dus onderdeel van jouw beleggingsportefeuille. Zo beleggingsportefeuille bestaat dus niet alleen uit aandelen (en is ook zeker niet aan te raden). Een beleggingsportefeuille kan uit allerlei instrumenten bestaan, denk hierbij aan: aandelen, obligaties, etf’s, hefboomproducten, goud, olie etc.

Een goede beleggingsportefeuille is perfect afgestemd op de belegger (hoeveel risico wil je nemen?). Ook spreidt het zich in meerdere categorieën om de risico’s beheersbaar te houden.

Hoe stel je een beleggingsportefeuille op?

Het is een redelijke klus om een goede beleggingsportefeuille op te stellen. Zoals ik eerder zij is een goede beleggingsportefeuille optimaal afgestemd op de belegger. Een aantal vragen die je jezelf zou moeten stellen zijn de volgende:

  1. Zou ik al het geld dat ik beleg zonder problemen kunnen verliezen?
  2. Ben ik bereid veel risico te nemen?
  3. Blijf ik kalm als de koers flink schommelt?

Heb je al deze vragen met ja beantwoord, dan kun je jezelf optimaal richten op het laten groeien van je vermogen. Heb je al deze vragen met nee beantwoord? Ook helemaal prima, dan zul je wat behoudender te werk moeten gaan.

BIG-beleggen

 

Het opstellen van een beleggingsportefeuille zal altijd volgens het BIG-principe moeten gebeuren. In essentie wil dit principe zeggen dat je nummer één prioriteit altijd het behoud van je kapitaal moet zijn (B). Je kunt namelijk geen geld verdienen zonder kapitaal. Pas als tweede moet je kijken naar het inkomen (i), en als derde naar de groei van de koers (G). In de beleggingswereld wordt vaak de G op plek 1 gezet. Iedereen probeert ervoor te zorgen dat de waarde zoveel mogelijk stijgt, vrij logisch zul je denken. Als je deze groei altijd op nummer één zet, zul je ongetwijfeld te veel risico gaan nemen waardoor je het vermogen kunt verliezen. Zonder kapitaal, geen beleggingen.

(B)ehoud, (I)nkomsten, (G)roei

Hieronder zullen de onderdelen van het BIG-beleggen besproken worden.

  • Behoud. Zoals aangegeven moet je er allereerst voor zorgen dat je een groot gedeelte van je kapitaal ten alle tijden behoud. Om deze reden wordt er aangeraden om maximaal 10% van je spaargeld te beleggen.
  • Inkomen. Op het moment dat je de portefeuille zo in hebt gericht dat het behoud centraal staat, ga je kijken naar een inkomen. Het inkomen bestaat uit dividend, couponrente en spaarrente. Deze kun je maximaliseren door aandelen te kopen van bedrijven die veel dividend uitkeren.
  • Groei. Als derde prioriteit ga je je focussen op groei. Dit kun je doen door aandelen met een goed potentieel aan te schaffen. Daarnaast zou je in het kader van groei ook kunnen gaan werken met opties of turbo’s. Let wel op, voor een goede risicospreiding hoort je portefeuille maar voor een klein deel op het aspect groei samengesteld te zijn.

Heb je alle drie de vragen met “nee beantwoord”? Dan zul je de focus vooral moeten leggen op het behoud en inkomen (B & I). Hierbij zul je vooral moeten denken aan: sparen, obligaties en etf’s. Individuele aandelen en hefboomproducten zijn dan niet gemaakt voor jou, en dat is prima.

 

Heb je nou alle vragen met een “ja” beantwoord, dan kun je wat prioriteit bij het behoud en inkomen weghalen en deze bij de groei plaatsen. Concreet betekent dit dat je misschien minder geld spaart of minder investeert in obligaties om met dit geld individuele aandelen te kopen.

Voorbeelden beleggingsportefeuille

Om het wat concreter te maken gaan we hier drie voorbeeldportefeuilles geven: een defensieve, een neutrale en een offensieve. Heb je alle vragen met nee beantwoord, dan past de defensieve portefeuille beter bij jou. Heb je alle vragen met ja beantwoord, dan past de offensieve portefeuille meer bij jou.

Hoe stel je een defensieve beleggingsportefeuille op?

Op het moment dat jij op leeftijd bent, slecht tegen koersschommelingen kan en je niet bereidt bent veel risico te nemen. Neem dan de defensieve portefeuille. In deze portefeuille focussen we bijna volledig op het behoud van ons kapitaal, en een beetje op het inkomen. Een defensieve portefeuille kan er als volgt uitzien:

Hoe stel je een Neutrale beleggingsportefeuille op?

Ben jij een belegger tussen de 40 en de 60 jaar oud? Kan je een redelijke mate van risico en volatiliteit verdragen? Ga dan voor de neutrale portefeuille. In deze portefeuille wordt er een kleine weging van het behoud van je kapitaal afgehaald. Deze wordt toegevoegd aan het inkomen en de groei. Dit zie je in de portefeuille tot stand komen door minder te investeren in obligaties en meer in aandelen (ETF’s). Hieronder een voorbeeld van een neutrale portefeuille:

  • Hoog dividend ETF’s               50%
  • Obligatie beleggingsfonds      45%
  • Alternatieve beleggingen       5%

Hoe stel je een offensieve beleggingsportefeuille op?

Ben jij een jonge belegger onder de 40? Kan jij wel tegen de nodige actie op de beurs, en ben jij in de situatie dat je veel risico kan lopen over je investeringen? Dan past de offensieve portefeuille bij jou!

Zoals je al kan voorspellen wordt er in deze portefeuille een nog kleinere weging gehangen aan het behoud van kapitaal. Dit wordt vrijwel allemaal toegevoegd aan de groei van het kapitaal. Dit zie je in de portefeuille tot stand komen door te investeren in individuele aandelen, en gebruik te maken van turbo’s. Hieronder een voorbeeld van een offensieve portefeuille:

  • Obligaties                                30%
  • Hoog dividend ETF’s               50%
  • Individuele aandelen              15%
  • Hefboomproducten                 5%

 

Zoals je heel duidelijk ziet wordt er bij de offensieve portefeuille een steeds grotere focus gelegd op Groei. Dit gebeurd door het aandeel van de obligaties te verkleinen en dit te investeren in aandelen of hefboomproducten.

Het is dus enorm belangrijk om deze verhoudingen af te stemmen op jou als persoon. Ga jij het ook proberen?

De beleggingsstrategie middelen is uitstekend om ook op te nemen in je beleggingsportefeuille.

 

Ga ervoor!

Ik hoop dat je antwoord hebt gekregen op de vraag: Hoe stel je een beleggingsportefeuille op? Wil je nou leren hoe je nog meer beleggingsstrategieën toe kunt passen om een goed rendement te behalen?

Download dan direct mijn gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën. Vul hieronder je naam en e-mailadres in voor jouw download!

 

Ik ben zo dankbaar dat ik al zoveel mensen gratis heb kunnen helpen met dit e-book. Zelf pas ik deze strategieën ook toe en de resultaten die ik hiermee bereik zijn prachtig!