Hoe koop je een turbo? Beleggen
03 december 2019 

Hoe koop je een turbo? Beleggen

Hoe koop je een turbo? Naast dat de werking van een turbo lastig te begrijpen kan zijn voor een beginnend belegger, kan het kopen van een turbo ook al een hele opgave zijn. Een turbo is een beleggingsinstrument waarmee je versnelt geld kunt winnen of verliezen. Dit is mogelijk omdat een deel van de onderliggende waarde wordt gefinancierd door de bank. Hierdoor ontstaat er een hefboom. Op het moment dat de koers 1% stijgt, kan het zijn dat jouw belegging 50% in waarde toeneemt. Maar andersom kan natuurlijk ook. Kortom, een turbo kan een goed instrument zijn als je er verantwoord mee omgaat. Om deze reden geef ik in deze blog het “hoe koop je een turbo stappenplan.” Welke uit 5 stappen bestaat.

Voor we beginnen een kleine disclaimer. Turbo’s zijn door de grote hefboom een gevaarlijk beleggingsproduct. Begin dus altijd klein te experimenteren, verhoog je inzet naarmate je meer gevorderd bent.

Stap 1: Bepaal je “turbo-brouwer” en bekijk het aanbod

De eerste stap in het hoe koop je een turbo stappenplan is het bekijken van het aanbod.
Ook bij turbo’s zijn er veel verschillende partijen die een turbo op de markt brengen. ING is een voorbeeld van een Nederlandse partij.

Ik geef de voorkeur aan de turbo-brouwer “BNP Paribas”. De reden hiervan is dat zij een ongekend groot assortiment aan turbo’s hebben. We zullen dus BNP Paribas als voorbeeld nemen in dit stappenplan.

Je kunt de volgende link volgen om het aanbod turbo’s van BNP te bekijken:
https://www.bnpparibasmarkets.nl/producten/
Je komt dan op een scherm als onderstaande afbeelding:

hoe koop je een turbo

Nu je het aanbod voor je hebt liggen is het tijd om gerichter te gaan zoeken.

 

Stap 2: Selecteer de onderliggende waarde en het type turbo

Bij stap 2 start je de zoektocht naar de juiste turbo. Voor deze zoektocht zou je de volgende vragen moeten beantwoorden:

  • Op welke onderliggende waarde wil ik versnelt geld verdienen/verliezen?
  • Welk type turbo past bij mij?

De eerste vraag kun je beantwoorden met het filter linksboven op de pagina. Dit filter ziet er als volgt uit:

Hoe koop je een turbo?

Bij BNP is er te kiezen uit enorm veel verschillende onderliggende waarde. Denk hierbij aan aandelen, indexen, grondstoffen en zelfs valuta.

Als je een onderliggende waarde hebt gekozen is het tijd om te kijken naar het turbotype. Deze kun je aanvinken via de tweede filter.

Hoe koop je een turbo?

De twee type die van toepassing zijn, zijn de turbo’s en de boosters. Het verschil tussen deze twee is dat de boosters risicovoller zijn omdat je eenvoudiger je volledige inleg verliest. Mijn voorkeur gaat dus uit naar een turbo. De tweede keuze die je moet maken is “Long” of “Short.” Bij een long verdien je geld als de koers stijgt, en bij een short verdien je geld als de koers daalt.

Dit zijn twee keuzes die je voor jezelf moet maken. In dit voorbeeld zullen we voor een turbo long gaan op de AEX-index. Dit passen we toe in de filters.

 

Stap 3: Kies de juiste turbo

Na dit gedaan te hebben komen we op de volgende lijst:

Hoe koop je een turbo?

Dit zijn alle AEX long turbo’s die BNP aanbiedt, een flinke lijst. Nu is het belangrijk om de juiste turbo uit deze lijst te kiezen. Om de juiste keuze te maken doe je er goed aan om te gaan kijken naar de hefboom. De hefboom geeft de snelheid aan waarmee je geld wint of verliest.

Als de koers 1% stijgt, en de hefboom is 47, betekent dit dat jouw belegging 47% in waarde toeneemt. Maar als de koers 1% daalt maak je ook een fiks verlies.

Het is dus aan jou om de turbo te nemen die bij jou als belegger past. Ben jij een defensief ingesteld type? Ga dan niet voor de turbo met de hoogste hefboom.

Omdat ik een redelijke dosis risico kan verdragen kies ik voor de turbo met de hoogste hefboom. Deze nemen we mee naar de volgende stap.

 

Stap 4: Analyseer de turbo

De tweede stap is om deze turbo aan te klikken en even naar de belangrijkste elementen te kijken. Zie de afbeelding hieronder.

Hoe koop je een turbo?

Ik zal de omcirkelde elementen even van links naar rechts doorlopen:

  • De bied- en laatkoers zeggen iets over de prijs die je moet betalen. De biedkoers is de prijs die de beste koper voor de turbo over heeft. De laatkoers is de prijs die de beste verkoper voor de turbo vraagt. Als jij een order uitbrengt is het aan te raden hier tussenin te gaan zitten.
  • Vervolgens komen we bij het stop loss niveau. Dit is het niveau waar de turbo’s automatisch verkocht worden. Op het moment dat de AEX op de 574,9 punten staat wordt de verkooporder automatisch ingeschoten.
  • Het is wat minder goed te lezen maar onder het stop loss niveau staat het financieringsniveau. Dit is het bedrag dat door de bank wordt gefinancierd. Dit is 569,2.
  • Hierna is de hefboom te zien. De is de factor waarmee de stijging of daling wordt vermenigvuldigd.
  • Tot slot staat er de ratio. Dit is het aantal keer dat je de turbo moet kopen om 1 keer de onderliggende waarde in bezit te hebben. Zoals gezegd is het financieringsniveau 569,2, terwijl de onderliggende waarde 581,4 is. Het verschil tussen het financieringsniveau en de onderliggende waarde is dus 12,2. Terwijl je voor één turbo maar 1,22 betaald. Dit heeft dus te maken met de ratio. Omdat een turbo van 12,2 euro te duur is, is deze gedeeld door 10.

Als je dit allemaal hebt gecheckt en het akkoord is kun je rechts boven de ISIN code kopiëren en meenemen naar stap 5.

Stap 5: Koop de turbo

In de 5 en laatste stap van het “hoe koop je een turbo stappenplan” gaan we de turbo daadwerkelijk kopen.
Nu is het tijd om naar jouw broker account te navigeren. Als je hier bent ingelogd plak je in de zoekbalk de ISIN-code en de turbo komt tevoorschijn.

Het volgende dat je nu moet doen is het bepalen hoeveel turbo’s je wilt kopen. Vervolgens ga je de prijs die je ervoor wilt betalen vaststellen. Dit kun je eerst doen door te kijken naar de bied en laatkoers. Vervolgens kun je een ordertype selecteren. Weet je niet precies hoe deze ordertype in zijn werk gaan? Lees dan de blog hier.

Vond je het nuttig?

Na het lezen van deze blog ben ik 100% zeker dat jouw vraag “Hoe koop je een turbo” is beantwoord. Helaas ga je met alleen het kopen van een turbo geen winst maken. Je zou precies moeten weten wat je moet kopen en wanneer je moet kopen om een goed rendement te maken.

Ik ben zo blij dat ik jou hier helemaal gratis verder bij kan helpen.

Scrol een stukje naar beneden en download mijn gratis e-book!

Op jouw succes!

-Robin

Over de schrijver
Zelf ben ik van verlieslijdend belegger naar extreem winstgevend belegger gegaan. Dit heb ik gedaan door veel geld en tijd in kennis te investeren. Om deze reden breng ik zoveel gratis content naar buiten, de BeleggingsAcademy wil jou helpen je financiële doelen te behalen! Het is uiteindelijk mijn doel om persoonlijke financiële ontwikkeling naar het onderwijs te brengen.
Sam
Door

Sam

op 14 Dec 2019

Zou je als belegger in turbo’s ook geen uitstapmoment moeten bepalen vooraf? Opgebouwde winsten kunnen immers toch vlug weer verdwijnen ook, niet?

Robin-Meijer
Door

Robin-Meijer

op 15 Dec 2019

Hoi Sam, heel scherp, dit is zeker aan te raden. Bepaal vooraf voor jezelf bij hoeveel % winst of verlies jij de turbo's verkoopt. Gebruik hierbij wel de regel: Laat de winsten lopen en kap de verliezen af. Kortom, zorg dat de winsten 2 keer zo hoog zijn als de verliezen.Een fijne dag!

Reactie plaatsen

Gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën 

De voordelen van dit e-book voor jou:

  • Gebruik maken van het principe van "Compound Interest"
  • Het toepassen van de taxatiemethode
  • Hoe je op de automatische piloot geld verdient met het beleggen
  • Een praktische benadering met voorbeelden uit het veld

Let op: zelfs "zakenmannen" die al 30 jaar in de beleggingswereld meedraaien kennen deze methoden niet

Wil jij voorkomen dat je geld verliest op de spaarrekening?

Claim dan direct jouw gratis e-book!

50%
Je bent er bijna!
Waar mag ik hem naartoe sturen?
Gratis download