Het rentebeleid van de ECB

Het rentebeleid van de ECB. Vorige week schreef ik over de extreem lage rente en wat de reden daarvan is. Nu wil ik dieper inzoomen op de kritiek op het rentebeleid van de ECB. De rente is een heel belangrijke factor in de economie. In deze blog wil ik dus de vraag beantwoorden: is het rentebeleid van de ECB effectief, Door eerst dieper in te gaan op het huidige rentebeleid. Vervolgens wil ik de impact op de economie duidelijk maken. Tot slot wil ik vertellen wat deze lage rente met onze pensioenen doet.

Ik wens je veel leesplezier toe!

 

Het rentebeleid van de ECB

Zoals we allemaal weten heeft de ECB een “ruim monetair beleid.” Als je deze woorden hoort zou je direct moeten denken aan gratis geld. Op zo manier proberen centrale banken de economie te stimuleren.

De ECB doet dit onder meer door de extreem lage rentes toe te passen, deze rentes zijn zelfs onder 0%. Aan de andere kant doet de ECB dit door veel obligaties op te kopen. In de afgelopen jaren heeft de ECB meer dan 5.000 miljard euro (!) geïnvesteerd in onder meer obligaties. Dit is dus letterlijk gratis geld in de economie pompen. Op deze manier probeert de ECB de economie aan te jagen. Om hier meer begrip van te krijgen gaan we even naar de basis van de economie.

De verkeersvergelijking van Fisher

Om door te hebben wat er precies gebeurt, en om een uitspraak te doen of ook het juiste gebeurt, moeten we kijken naar de verkeersvergelijking van Fisher. Deze bestaat uit de volgende elementen:

  • M = Totale hoeveelheid geld wat in omloop is
  • V = Snelheid waarmee het geld van hand tot hand gaat
  • P = Gemiddelde prijsniveau
  • D = Volume van goederen en diensten

De vergelijking van Fisher ziet er dan als volgt uit:

M*V = P*D

Kortom, hoe meer geld in de economie en hoe sneller dit rond gaat (M & V). Hoe beter de economie gaat draaien (P & D).

Met het huidige beleid is de ECB de M aan het verhogen door meer geld in de economie te pompen. Hiermee wil de ECB de economie aanjagen. Zo zouden de P & D moeten stijgen. Dit wordt gemeten in termen van inflatie en afzet. Nu we dit weten kunnen we kijken of het beleid van de ECB effectief is.

 

Is het rentebeleid van de ECB effectief?

Om heel kort te zijn kunnen we stellen dat het beleid van de ECB niet deugt. Dit heeft de volgende redenen:

  • De inflatie, oftewel de P in de berekening, is nog steeds niet op het gewenste niveau.
  • Het volume van goederen en diensten, de D, stijgt wel, maar heel traag

Kortom, het beleid van de ECB is niet effectief. Maar hoe kan dit?

We zitten als land totaal niet te wachten op het geld van de ECB. Dit kunnen we zien aan de volgende twee factoren.

Kredietverlening

Het idee van de lage rentes is dat meer bedrijven geld gaan lenen om dit te investeren, dit is vrij logisch. Veel bedrijven hebben een ROI van rond de 10%. Op het moment dat zij 1 miljoen lenen en dit investeren tegen een ROI van 10%, dan maken zij dus 1 ton winst. Op het moment dat de rente op 0% staat, dan is dit volledige bedrag ook de winst. Is deze rente hoger, dan gaat de winst omlaag. Zo zou je dus denken dat veel meer bedrijven zouden gaan lenen. Niet is minder waar, zie de afbeelding hieronder. Hier zie je dat de kredietverstrekking dus al vanaf 2012 aan het dalen is.

Het rentebeleid van de ECB

Kortom, hieraan is te zien dat bedrijven helemaal geen geld willen lenen. Veel AEX-bedrijven lenen daarom niet, maar kopen volop eigen aandelen in. Deze eigen aandelen inkoop is op het hoogste niveau sinds de crisis.

Spaargeld

De ECB gelooft dat lage rentes leiden tot een hogere snelheid waarmee geld van hand tot hand gaat. De reden daarvan is dat zij zeggen dat het niet aantrekkelijk is om te sparen, dus dat de burger zijn of haar geld uitgeeft. Ook hier is niets minder waar. Zie de onderstaande afbeelding.

Het rentebeleid van de ECB

Ondanks de lage rentes zien we dat we meer dan ooit zijn gaan sparen in de afgelopen jaren.

Het rentebeleid van de ECB

Kortom, het rentebeleid van de ECB is lachwekkend. De ECB geeft gratis geld weg en zij missen hiermee ieder doel. Aan de ene kant zitten we totaal niet te wachten op gratis geld, waardoor de M laag blijft. Aan de andere kant geven we ons geld ook niet makkelijk uit, waardoor de V laag blijft. Om deze redenen komt de economie niet op gang (P & D).

 

Het rentebeleid en de pensioenen

Ook veroorzaakt het rentebeleid veel problemen rondom onze pensioenen. Veel pensioenfondsen beleggen het vermogen om ervoor te zorgen dat de pensioenen meegroeien met de inflatie. Nu de rentes zo laag zijn, is het niet eenvoudig om een goed rendement te maken. Het gevolg hiervan?

De dekkingsgraden komen onder de 100% en om deze reden worden pensioenen gekort.

Dit is een probleem dat op dit moment speelt, maar wat als de rente nog 10 jaar zo laag blijft? Hoe zien onze pensioenen er dan uit? Beleggingsfondsen maken nauwelijks rendement en de dekkingsgraden worden lager en lager.

Ook hier veroorzaakt het rentebeleid veel problemen.

 

Vond je het nuttig?

Ik hoop dat je nu precies weet wat de gevolgen zijn van het huidige rentebeleid. Als jij hier een andere mening over hebt ben ik daar ook heel benieuwd naar. Laat dit even achter in de reacties.

Daarnaast weet ik zeker dat ik jou nog verder kan helpen in je beleggingsavontuur. Om het helemaal mooi te maken, ik kan je GRATIS verder helpen in jouw beleggingsavontuur.

Scrol wat verder naar beneden en download het gratis e-book!

-Op jouw avontuur

Over de schrijver
Zelf ben ik van verlieslijdend belegger naar extreem winstgevend belegger gegaan. Dit heb ik gedaan door veel geld en tijd in kennis te investeren. Om deze reden breng ik zoveel gratis content naar buiten, de BeleggingsAcademy wil jou helpen je financiële doelen te behalen! Het is uiteindelijk mijn doel om persoonlijke financiële ontwikkeling naar het onderwijs te brengen.
Reactie plaatsen

Gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën 

De voordelen van dit e-book voor jou:

  • Gebruik maken van het principe van "Compound Interest"
  • Het toepassen van de taxatiemethode
  • Hoe je op de automatische piloot geld verdient met het beleggen
  • Een praktische benadering met voorbeelden uit het veld

Let op: zelfs "zakenmannen" die al 30 jaar in de beleggingswereld meedraaien kennen deze methoden niet

Wil jij voorkomen dat je geld verliest op de spaarrekening?

Claim dan direct jouw gratis e-book!

50%
Je bent er bijna!
Waar mag ik hem naartoe sturen?
Gratis download