CASESTUDY: Zilver als een RAKET!
13 augustus 2020 

CASESTUDY: Zilver als een RAKET!

Misschien heb je de laatste maanden al veel gehoord over de twee populairste edelmetalen: Goud en Zilver. Dat is niet ten onrechte. Ook ik heb ervoor gekozen om hierin te investeren, en daar heb ik zo mijn redenen voor…

In deze blog wil ik jou uitleggen waarom ik ervoor heb gekozen om te investeren in zilver. Ik neem jou mee in mijn gedachtegang en de analyses die ik heb gemaakt. Op korte termijn heb ik met mijn zilverinvestering als een prachtig rendement gemaakt. Was het een toevalstreffer? Ik weet zeker van niet.

In deze casestudy zal ik de belangrijkste argumenten toelichten waarom ik zilver heb gekocht. Vervolgens zal ik uitleggen hoe ik zilver heb gekocht en tot slot zal ik laten zien wat mijn resultaat tot nu toe is.

 

Zilver tot Geld verhouding

De eerste reden waarom ik verwacht dat zilver gaat stijgen is door de Zilver/Geld verhouding. De geschiedenis leert ons dat de zilverprijs stijgt op het moment dat er meer geld in de economie komt. Dit wordt vaak opzettelijk gedaan door centrale banken die geld bijdrukken. Kijk eens even naar onderstaande afbeelding:

Waarom zilver kopen

In bovenstaande afbeelding zie je dat de laatste prijsexplosie van zilver rond 2008 begon. Rond 2008 heeft de FED ruim 1,2 Triljoen (dit is dus een 1 met 12 nullen!) bijgedrukt. Vanaf dat moment steeg de zilverprijs met maar liefst 440%.

Nu zien we wederom dat de FED enorme hoeveelheden geld bijdrukt om de economische impact van het coronavirus te verzachten. Deze keer heeft de centrale bank al ruim 2,85 Triljoen bijgedrukt. Als de geschiedenis zich herhaalt hoef ik niet verder toe te lichten wat de impact hiervan op de zilverprijs kan zijn 😉

Ook in onderstaande tabel zie je de enorme stijging van de hoeveelheid geld in omloop.

Waarom zilver kopen

 

Zilver tot Goud verhouding

Een tweede reden om te geloven dat zilver kan gaan stijgen heeft te maken met de zilver tot goud verhouding. Dit geeft aan met hoeveel “troy ounces” zilver je 1 “troy ounce” goud kunt kopen. Lang geleden lag deze verhouding tussen de 1:16 en 1:20 (je levert 1 goudstaaf in en je krijg 16 zilverstaven terug). Door allerlei ontwikkelingen is deze verhouding niet realistisch, maar er gebeurt zeker iets interessants.

Waarom zilver kopen

 

In bovenstaande afbeelding zie je dat rond 2010 deze verhouding op het meest gunstige niveau lag (voor de zilverprijs dan). Namelijk een verhouding van 1:30. Op dat moment kon je één goudstaaf kopen met 30 zilverstaven.

Op het moment van schrijven is de verhouding ongeveer 1:70 (1 goudstaaf voor 70 zilverstaven). Mochten we eenzelfde niveau als in 2010 aan gaan tikken, dan heeft zilver nog een hele mooie stijging voor de boeg.

(BRON: Goudstandaard.com)

Vraag en aanbod

Misschien heb je wel eens gehoord van “the invisible hand” in de markt. Met deze onzichtbare hand wordt het spel van vraag en aanbod bedoelt. Even een korte les:

  • Dalend aanbod + stijgende vraag of gelijkblijvende vraag = hogere prijzen
  • Stijgend aanbod + dalende vraag of gelijkblijvende vraag = lagere prijzen

Ook hier gebeurt iets interessants op de zilvermarkt, kijk hieronder maar:

Waarom zilver kopen

In bovenstaande afbeelding zien we dat de vraag al vanaf 1950 veel groter is dan de productie. Het gevolg is dat er spanningen op de markt ontstaan, oftewel, schaarste. Vanaf 1950 waren er nog veel bovengrondse voorraden van zilver. Deze voorraden zijn aan het opdrogen waarna het zeer aannemelijk is dat de zilverkoers gaat stijgen.

(Bron: Middelkoop, Pitch: Zilver wordt het helemaal, 2017)

Een andere, meer recente, ontwikkeling is ook een hele interessante. Hieronder zie je de vermindering of toename van het aanbod van zilver in de afgelopen jaren:

Hierin zien we heel duidelijk dat het aanbod de afgelopen jaren sterk afneemt. Dit terwijl de vraag naar verwachting weer terugkomt op zijn oude niveau. (zilver wordt veel gebruikt in de industrie).

Als we even teruggaan naar de basislessen zou dit een goede reden kunnen zijn om aan te nemen dat de zilverprijs zal gaan stijgen.

Het is nog maar net begonnen

Een laatste reden waarom ik mijn zilverstaven zeker nog niet verkoop is omdat ik geloof dat we aan de vooravond staan van een nog mooiere stijging. Zie de afbeelding hieronder:

Hierin zie je dat de kortste Bull Markt (stijgende markt) van zilver minimaal 2 jaar duurt, en soms wel 5 jaar lang doorloopt. Met stijgingen van 300 tot soms wel 600%. Als ik de afbeelding hierboven bekijk kan ik niet anders dan de conclusie trekken dat we nog maar in de prille beginfase zitten.

Hoe ik zilver heb gekocht?

Over het algemeen zijn er een aantal manieren om te investeren in zilver. Dit zijn de volgende:

  • Fysiek zilver kopen en bij jou thuis laten bezorgen;
  • Investeren in bedrijven die direct zilver winnen;
  • Beleggen in zilver door middel van hefboomproducten
  • Een zilver ETF

Ik heb ervoor gekozen om een zilver etf te nemen, met name door de eenvoud en het nauwkeurige volgen van de zilverprijs. Een vereiste is hierbij wel dat ik met deze ETF in fysiek zilver beleg. Dus geen “financieel” product. Doordat het zilver ook in fysieke vorm aanwezig is krijg je veel zekerheid op je belegging. De zilverstaven liggen nu in de kluis van de bank HSBC.

Meer informatie over deze ETF kun je vinden op:
https://www.beursman.nl/etf-index-tracker-portefeuille/ETF-ETC-grondstoffen-edelmetalen/zilver-ETF-ETFS-Physical-Silver-ETF-PHAG

Het resultaat tot nu toe

Het resultaat tot nu toe mag er zeker wezen. Zoals hieronder te zien heb ik een prachtig rendement van ruim 53% geboekt.

Waarom zilver kopen

Of ik nu al winst ga nemen? Nee. Ik verwacht dat de zilverprijs onder de huidige omstandigheden nog wel even kan blijven stijgen. Wel verwacht ik op de korte termijn een correctie. Vaak zie je dat er altijd een daling ingezet wordt (van kleinere aard) na zo bizarre prijssprong.

Wat is de volgende stap?

Ik hoop dat je hebt genoten van het lezen van deze case study en dat ik je inzicht heb kunnen geven in de denkwijze van een belegger. Nu is het belangrijk dat je voor jezelf bepaalt wat de volgende stap is in jouw beleggingsavontuur. Durf jij het aan?

 

DISCLAIMER:

  • Niets van de hierboven genoemde inhoud kan opgevat worden als beleggingsadvies. Ik heb hier op objectieve wijze geschetst hoe mijn voorbereiding en analyse omtrent deze positie eruit zag. Met niks van deze inhoud wil ik jou aansporen om te starten met het beleggen.
  • Ik ben geen beleggingsadviseur of financieel expert. Om die reden bevat geen van de content adviezen of aanbevelingen.
  • In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
  • De uitkomst van de analyse kan net zo goed fout zijn! Zelfs de beste beleggers maken in maar 50% van de gevallen winst. Niemand kan de koers voorspellen, ook deze analyse niet.
  • Overweeg jij om te starten met beleggen? Ook jij gaat geld verliezen! Houdt dit in gedachte.
Over de schrijver
Zelf ben ik van verlieslijdend belegger naar extreem winstgevend belegger gegaan. Dit heb ik gedaan door veel geld en tijd in kennis te investeren. Om deze reden breng ik zoveel gratis content naar buiten, de BeleggingsAcademy wil jou helpen je financiële doelen te behalen! Het is uiteindelijk mijn doel om persoonlijke financiële ontwikkeling naar het onderwijs te brengen.
Reactie plaatsen

Gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën 

De voordelen van dit e-book voor jou:

  • Gebruik maken van het principe van "Compound Interest"
  • Het toepassen van de taxatiemethode
  • Hoe je op de automatische piloot geld verdient met het beleggen
  • Een praktische benadering met voorbeelden uit het veld

Let op: zelfs "zakenmannen" die al 30 jaar in de beleggingswereld meedraaien kennen deze methoden niet

Wil jij voorkomen dat je geld verliest op de spaarrekening?

Claim dan direct jouw gratis e-book!

50%
Je bent er bijna!
Waar mag ik hem naartoe sturen?
Gratis download