Wat is Ex-dividend?

Wat is Ex-dividend? Het uitkeren van dividend, de mooiste dag voor veel beleggers. Op die dag krijg je namelijk geld op je rekening omdat je de aandelen bezit. Of terwijl, je bouwt passieve dividendinkomsten op! Maar het werkt niet zo simpel, voordat je gaat beleggen voor dividend is het belangrijk dat je weet wat Ex-Dividend betekent en wat er dan gebeurd.

Wat is Ex-dividend?

Op het moment dat het aandeel Ex-dividend noteert op een handelsdag, komt het recht op dividend dat met een aandeel mee verhandelt wordt, te vervallen. Kortom, ieder aandeel heeft een Ex-dividend datum. Als je het aandeel na of op deze datum koopt, dan krijg je dus niet het recht op dividend bij dit aandeel. De periode voor de Ex-dividend datum wordt de Cum-dividenddatum genoemd.

Hoe werkt de Ex-dividend datum?

Stel, een dag voor de Ex-Dividend datum sluit een aandeel op €20,-. Dit houdt in ieder geval in dat de mensen die hierna nog een aandeel kopen geen recht hebben op dividend. En stel nou dat dit bedrijf een dividend zou uitkeren van €2,- per aandeel. (Als jij toevallig weet welk bedrijf dit is, geef me even een seintje, dan koop ik van al mijn spaargeld deze aandelen! Geintje natuurlijk ;-)) Dan zal de theoretische openingskoers op de Ex-dividend datum €18,- noteren. Ik zeg de theoretische openingskoers omdat de koers natuurlijk wordt bepaald door veel meer variabelen. Het kan ook zo zijn dat de koers opent op €18,50 (goed nieuws) of misschien wel op €17,50 (slecht nieuws).

Ex-Dividend en betaalbaarstelling

Vergis je niet, de Ex-dividend datum is niet perse de dag dat jij het geld ook direct op je rekening gestort krijgt. Hier zit enige tijd tussen. De dag dat het dividend werkelijk aan jou wordt uitgekeerd wordt de dag van betaalbaarstelling genoemd.

Vond je het nuttig?

Ik hoop dat je in deze korte blog toch een hoop nieuwe informatie hebt opgedaan en je vrolijk vooruit kan met het binnenhalen van dividenden. En o ja, ben je ook benieuwd naar krachtige strategieën waarmee je jouw passieve dividendinkomsten kan maximaliseren? Scrol dan een stukje naar beneden en download mijn GRATIS (je hoort het goed GRATIS) e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën!

Over de schrijver
Zelf ben ik van verlieslijdend belegger naar extreem winstgevend belegger gegaan. Dit heb ik gedaan door veel geld en tijd in kennis te investeren. Om deze reden breng ik zoveel gratis content naar buiten, de BeleggingsAcademy wil jou helpen je financiële doelen te behalen! Het is uiteindelijk mijn doel om persoonlijke financiële ontwikkeling naar het onderwijs te brengen.
Reactie plaatsen

Gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën 

De voordelen van dit e-book voor jou:

  • Gebruik maken van het principe van "Compound Interest"
  • Het toepassen van de taxatiemethode
  • Hoe je op de automatische piloot geld verdient met het beleggen
  • Een praktische benadering met voorbeelden uit het veld

Let op: zelfs "zakenmannen" die al 30 jaar in de beleggingswereld meedraaien kennen deze methoden niet

Wil jij voorkomen dat je geld verliest op de spaarrekening?

Claim dan direct jouw gratis e-book!

50%
Je bent er bijna!
Waar mag ik hem naartoe sturen?
Gratis download