Wat is een Technische analyse?

Wat is een technische analyseBij de technische analyse kijk je eigenlijk maar naar één ding: De koers. Een technisch analist zegt eigenlijk dat alle trends, ontwikkelingen, patronen en situaties al zijn verwerkt in de koers. Om deze reden onderzoekt de technisch analist de historische koers en probeert zo de toekomstige koers te voorspellen. In deze blog wil ik jou eerst het verschil uitleggen tussen de technische en de fundamentele analyse. Vervolgens wil ik uitleggen hoe de technische analyse werkt. Tot slot noem ik een paar methoden die de technisch analisten toepassen. Let op, dit is misschien wel het leukste deel van het beleggen!

 

Ik wens je veel leesplezier!

Wat is een technische analyse?

De technische analyse is het bestuderen van koersen uit het verleden om zo de toekomstige koersen te kunnen voorspellen. Kortom, als technisch analist pak jij de koers van, bijvoorbeeld, het afgelopen jaar erbij. Vervolgens ga je deze analyseren door allereerst verschillende patronen te ontdekken. Over het algemeen ga je eerst opzoek naar de weerstand- en steunniveaus. Vervolgens komen de complexere patronen kijken. (maak je niet druk, deze patronen bespreken we later in de blog)

Met dit onderzoek kijk je dus naar de marktbewegingen in het verleden en deze trek je door naar de toekomst. In de hoop dat je er geld mee kunt verdienen natuurlijk.

Technisch VS fundamenteel

Er zitten grote verschillen tussen de technische en de fundamentele analyse. Toch krijg je een enorm krachtige strategie als je deze twee analyses samen gebruikt. Hierover later meer.

 

Met de fundamentele analyse geef je antwoord op de vraag: “Wat ga ik kopen?” Bij deze vorm van analyse ga je dieper een bedrijf induiken en ga je kijken naar allerlei verschillende factoren. Denk hierbij aan de conjunctuur, de rente, de rentabiliteit en de winst per aandeel. Wil je meer weten over deze analyse, klik dan hier. Bij de fundamentele analyse ga je dus echt kijken naar het fundament van een bedrijf: Hoe staat het bedrijf ervoor en hoe zijn de aandelen geprijsd?

 

Zoals gezegd kijk je met de technische analyse naar de koers, nergens anders naar. Bij de technische analyse geef je antwoord op de vraag: “Wanneer ga ik kopen?” Je kunt met de analyses namelijk bepalen of de koers op zijn laagste punt zit, en dus gaat stijgen. Of dat je beter nog even kunt wachten.

 

Door de fundamentele analyse te combineren met de technische analyse krijg je een enorm krachtige strategie. Bij de fundamentele analyse bepaal je wat je wilt gaan kopen, een conclusie hieruit kan zijn: “Ik ga het aandeel Unilever kopen, dit aandeel is op dit moment zeer aantrekkelijk geprijsd gelet op de winst per aandeel en de toekomstverwachting is rooskleurig.” Vervolgens ga je met de technische analyse bepalen wanneer je dit aandeel koopt. Nu ga je in de koers opzoek naar patronen die jou vertellen of de koers gaat stijgen of dalen. Geven de fundamentele analyse en de technische analyse een positief beeld over een aandeel? Dan heb je voldoende bewijs om te investeren in dit bedrijf.

Hoe werkt de Technische analyse

De technische analyse kun je grofweg onder verdelen in de volgende stappen:

1. Pak de juiste grafiek bij de hand

In de fundamentele analyse heb jij een bedrijf gekozen waarin jij wilt investeren. De volgende stap is om deze grafiek erbij te pakken. Hiervoor raad ik de website: www.investing.com aan. Op deze website kun je de koersen van alle bedrijven raadplegen en je kunt hier eenvoudig patronen in tekenen.

Om de technische analyse uit te voeren raad ik de “candlestick” grafiek aan. Aan de hand van deze grafiek ben je het best in staat om trends te ontdekken. Hieronder zie je een voorbeeld van zo “candlestick” grafiek.

 

Ik raad je aan om 2 keer de periode die je wilt voorspellen terug te kijken. Wil je bijvoorbeeld een technische analyse maken voor komend jaar? Kijk dan naar de koers van de afgelopen twee jaar.

2.Teken weerstand- en steunniveaus

In iedere grafiek zie je toppen en dalen, deze toppen heten weerstandsniveaus. De reden hiervan is dat de koers hier te veel weerstand ondervindt om nog verder te stijgen. De dalen noem je steunniveaus. De reden hiervan is dat de koers hier te veel steun ondervindt om nog verder te dalen.

 

De eerste stap die je zet is om al deze toppen met elkaar te verbinden, om vervolgens de bodems met elkaar te verbinden. Hier kun je over het algemeen drie trends in ontdekken: Stijgende lijnen, dalende lijnen of horizontale lijnen.

 

Op het moment dat de lijnen die je hebt getekend stijgen, spreek je van een stijgende trend. Als de lijnen dalen spreek je van een dalende trendbeweging. Als de lijnen horizontaal blijven, spreek je van een zijwaartse trend. Deze informatie is heel belangrijk om mee te nemen. Op het moment dat de koers in een dalende trend zit moet je goed opletten of je wel moet investeren in dit bedrijf. Het kan natuurlijk altijd zijn dat een dalende trend overgaat in een opwaartse trend, dit kun je ontdekken aan de hand van patronen in de volgende stap. Hieronder zie je eerst nog een voorbeeld van een “candlestick” grafiek met het weerstandniveau erin verwerkt (de bovenste blauwe lijn).

3. Welke methoden kun je toepassen?

In deze blog ga ik niet alle methoden uitleggen, één stap tegelijkertijd natuurlijk! Op het moment dat je de weerstand- en steunniveaus duidelijk hebt, ga je de koers verder analyseren door middel van bepaalde patronen. Dit kunnen de volgende patronen zijn:

  • Het pull-back patroon
  • De Fibonacci Retracement
  • De RSI index
  • Bearish/Bullish engulfing
  • Het vlagpatroon
  • Het moving average

4. Trek je conclusie

Nu heb je na de fundamentele analyse ook de technische analyse uitgevoerd. Als er uit de fundamentele analyse en de technische analyse komt dat het aandeel gaat stijgen, dan heb je voldoende “bewijs” om te investeren in dit bedrijf.

Zegt de fundamentele analyse nou dat je het aandeel zeker moet kopen, maar de indicatoren van de technische analyse zijn nog niet heel positief? Wacht dan even geduldig af tot deze indicatoren ook op groen staan.

Het kan ook voorkomen dat de fundamentele analyse zegt dat je een aandeel niet moet kopen, maar de technische analyse zegt dat je zeker wel moet kopen.

Ik zou dat aandeel dan zeker niet kopen. Voor mij geldt de regel: “Fundamenteel boven Technisch.” Uit ervaring zie ik dat markten veel meer in beweging komen door de fundamenten in plaats van de Technische indicatoren.

Vond je het nuttig?

Als jij de fundamentele analyse combineert met de technische analyse weet ik zeker dat je enorm veel vooruitgang gaat boeken op de beurs. Ik raad je aan om rustig te oefenen met zowel de fundamentele als de technische analyse voordat je begint met het echte werk.

 

Ga jij beginnen met beleggen en denk je direct winst te maken?

Het antwoord is NEE, zonder kennis maak je geen winst op de beurs

Sterker nog

Je maakt verlies, dik verlies

Toen ik begon met beleggen had ik 0 ervaring of kennis, het resultaat? Een flink verlies…

En denk niet dat dit jou niet overkomt

Te weinig kennis en ervaring wordt direct afgestraft op de beurs

Om deze reden wil ik jou helpen

Volg de stappen en je zult succesvol zijn

In mijn gratis e-book leer ik jou de succesvolste strategieën en stappenplannen waarmee ik binnen een korte tijd van VERLIESLIJDEND belegger naar extreem WINSTGEVEND belegger ben gegaan

En me toekomst?

Ja, die ziet er zeker mooier uit. Uitzicht op financiële vrijheid, niet moeten werken om de rekeningen te betalen

Het allermooiste

Ik bied jou helemaal GRATIS de kans om dit ook te bereiken

Dus stel je is open voor een nieuw avontuur, vul hieronder je naam en e-mail adres in voor jouw download, ik zie je zo.

Op jouw toekomst!