Wat is fibonacci retracement?
10 augustus 2019 

Wat is fibonacci retracement?

Wat is fibonacci retracement? Als beginnend belegger moet je zeker weten van de Fibonacci indicator. Dit is namelijk een enorm goed hulpmiddel om de koers van een aandeel te voorspellen waardoor je geld kan verdienen op de beurs! Heb je wel is gekeken naar al die professionele beleggers die allerlei verschillende strepen en patronen tekenen in een koers, Gaaf he? Met de fibonacci indicator gaan we in deze blog precies hetzelfde doen!

Allereerst zal ik uitleggen wat fibonacci retracement precies is, en vervolgens zal ik uitleggen hoe jij deze toepast. Hier pakken we een recente koers van de AEX erbij om deze te analyseren met behulp van deze indicator. Tot slot zal ik uitleggen wat dit voor jou als beginnend belegger betekent, en wat jij hier precies aan hebt.

Ik wens je veel leesplezier toe!

Wat is Fibonacci retracement?

De Fibonacci getallenreeks is ontdekt door Leanardo de Fibonacci en deze getallenreeks heeft de eigenschappen die vrijwel overal terug te vinden zijn, ook in het beleggen dus. (zie titelafbeelding)

De Fibonacci indicator kan gebruikt worden om te bepalen tot welk punt een koers zal gaan stijgen of juist weer zal gaan dalen. Je kunt je voorstellen dat dit voor beleggers een enorm belangrijke indicator is. Als jij weet dat een aandeel twee keer zoveel waard wordt, koop jij hem toch ook?

Na een periode van stijging of van daling kan je de koers classificeren met de volgende vijf getallen, deze moet je zeker weten!

 • 23,6%
 • 38,2%
 • 50%
 • 61,8%
 • 76,4%

Wat zeggen deze getallen?

Als je gebruik maakt van de Fibonacci indicator zie je dat de koers na een daling weer op klimt naar deze niveaus.

Stel:

Een koers daalt van €100,- naar €50,- in een bepaalde periode. Als de koers vervolgens weer gaat stijgen, stijgt deze vrijwel altijd door naar het eerste Fibonacci niveau van 76,4%. Dit is een stijging van €50,- naar ongeveer €62,-. Een winst van €12,- per aandeel dus als je deze indicator gebruikt!

Fibonacci retracement in de praktijk

In de onderstaande afbeelding zie je de sterk dalende koers van de AEX in de afgelopen periode. Om nu de Fibonacci niveaus te kunnen berekenen zullen we de meest extreme punten erbij pakken, namelijk de top en het dal. De top is gevormd op een niveau van 576 punten, deze krijgt het Fibonacci niveau van 0%. Het dal is gevormd op 482,72 en krijgt als Fibonacci niveau 100%.

Zoals je nu al ziet loopt de koers nooit in een rechte lijn van punt 1 naar punt 2. Hier zitten altijd nog punten waar de koers even stopt met dalen, weer even opveert, en vervolgens stopt met stijgen om weer verder te dalen. De punten waar de koers stopt met dalen wordt ook wel het steunniveau genoemd (de koers ondervindt te veel steun om verder te dalen). Op het moment dat de koers stopt met stijgen, spreek je ook wel van een weerstandsniveau (de koers ondervindt te veel weerstand om verder te stijgen). Juist voor het bepalen van deze weerstands- en steunniveaus zijn de Fibonacci getallen van enorm belang. Zoals ik al eerder vermelde kan je op deze manier voorspellen wanneer de koers stopt met dalen, en tot welk punt de koers gaat stijgen, enorm waardevolle informatie om geld te verdienen!

Wat is fibonacci retracement?

Het voorspellen van de koers!

In de onderstaande koers zijn nu de eerdergenoemde niveaus van: 23,6%; 38,2%; 50%; 61,8%; 76,4% weergegeven.

Wat is fibonacci retracement

Hier zie je heel duidelijk dat de Fibonacci niveaus steun- of weerstandsniveaus zijn. Bijvoorbeeld, allereerst bevindt de koers zich op 576, en deze daalt naar 553 punten. Hier zie je dat de koers steun krijgt omdat deze niet verder daalt. Laat dit nou net het Fibonacci niveau van 23,6% zijn. Vervolgens ondervindt de koers weer steun op 540 punten, dit is precies weer het Fibonacci niveau van 38,2%. Hierna stijgt de koers weer en ondervindt weerstand (hij stijgt niet verder) op 553 punten. En dit is weer het Fibonacci niveau van 23,6%.

Snap je nu wat ik bedoel?

Door deze Fibonacci niveaus in de grafiek weer te geven, zie je exact op welke moment de koers steun ondervindt en weer gaat stijgen, maar ook wanneer de koers weerstand ondervindt en gaat dalen.

Maar wat heb je hier precies aan? 

Op het moment dat de koers een sterke daling achter de rug heeft, kun je dus voor de toekomst voorspellen waar de weerstands- en de steunniveaus zich weer bevinden.

Stel, de AEX-index gaat weer stijgen vanaf het niveau 482,76, als belegger wil jij weten tot welk punt die gaat stijgen. Als de koers stijgt, zal deze waarschijnlijk stijgen van 482,76 naar 504,18 punten. Dit is namelijk weer het eerste weerstandsniveau. Als de koers door het niveau van 504 punten breekt, zal deze mogelijk stijgen naar 529 punten. Dit is het tweede Fibonacci niveau van 61,8%.

Ik hoop dat het nu duidelijk is dat de Fibonacci niveaus als het ware koersdoelen gaan worden. Een koers stijgt, of daalt, tot een bepaalt Fibonacci niveau, en hier ondervindt de koers weerstand of steun.

Raadpleeg ook de bron: https://www.lynx.nl/kennis/artikelen/fibonacci-indicator/ voor nog meer uitleg over deze indicator.

Fibonacci retracement in de praktijk

Om je even op weg te helpen wil ik jou hier een stappenplan geven om een eigen Fibonacci analyse uit te kunnen voeren:

 1. Detecteer een stijging of daling in de koers en bepaal de punten.

In bovenstaand voorbeeld betreft het een daling, vanaf punt 576 tot punt 482.

 1. Vul de Fibonacci niveaus in.

In bovenstaand voorbeeld is dit gedaan door de volgende formule toe te passen:

Allereerst moet je het verschil tussen de extremen weten: Hoogste punt (576)-Laagste punt (482)= verschil (94)

Voor het invullen van de niveaus:

Hoogste punt (576) – (23,6%*94)= 23,6% niveau (553)

Hoogste punt (576) – (38,2%*94)= 38,2% niveau (540)

Hoogste punt (576) – (50%*94)= 50% niveau (529)

Hoogste punt (576) – (61,8%*94)= 61,8% niveau (517)

Hoogste punt (576) – (76,4%*94)= 76,4% niveau (504)

 1. Tot slot zal je conclusies moeten trekken. Denk je dat de koers gaat stijgen of gaat dalen vanaf het laagste niveau? Gaat de koers dalen dan zal je het volgende steunniveau moeten bepalen met behulp van de Fibonacci indicator. Gaat de koers stijgen, dan is de kans groot dat deze stijgt tot het eerstvolgende Fibonacci niveau en pas hier op weerstand stuit.

Als de koers uit bovenstaand voorbeeld zal stijgen, stijgt het hoogstwaarschijnlijk tot het eerstvolgende Fibonacci niveau. Dus van 482 naar 504, dit komt neer op een rendement van 5% op je vermogen.

 

Ik hoop dat het voor jou duidelijk is hoe je een Fibonacci analyse uitvoert en welke voordelen dit brengt voor jou als belegger.

Let op: Net als ieder ander analyse instrument is ook fibonacci retracement niet waterdicht. Het kan zijn dat de koers toch andere bewegingen maakt dan dat jij verwacht op basis van deze analyse. Zorg er dus altijd voor dat je risico’s goed spreidt, en je alleen belegt met geld wat je echt kan missen!

Help mij!

Ik weet zeker dat jij nu weet wat het fibonacci retracement is. Met deze tool kun jij de toekomst van de markt voorspellen. Bizar hé, hoeveel waarde je krijgt uit één blog. Laat staan als je mijn gratis e-book zou downloaden, hoeveel waarde zou je hier wel niet uit krijgen?

Schrijf je hieronder in voor jouw download!

Over de schrijver
Zelf ben ik van verlieslijdend belegger naar extreem winstgevend belegger gegaan. Dit heb ik gedaan door veel geld en tijd in kennis te investeren. Om deze reden breng ik zoveel gratis content naar buiten, de BeleggingsAcademy wil jou helpen je financiële doelen te behalen! Het is uiteindelijk mijn doel om persoonlijke financiële ontwikkeling naar het onderwijs te brengen.
Reactie plaatsen

Gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën 

De voordelen van dit e-book voor jou:

 • Gebruik maken van het principe van "Compound Interest"
 • Het toepassen van de taxatiemethode
 • Hoe je op de automatische piloot geld verdient met het beleggen
 • Een praktische benadering met voorbeelden uit het veld

Let op: zelfs "zakenmannen" die al 30 jaar in de beleggingswereld meedraaien kennen deze methoden niet

Wil jij voorkomen dat je geld verliest op de spaarrekening?

Claim dan direct jouw gratis e-book!

50%
Je bent er bijna!
Waar mag ik hem naartoe sturen?
Gratis download