Wat is de impact van ChatGPT op beleggen?
08 februari 2023 

Wat is de impact van ChatGPT op beleggen?ChatGPT, waarschijnlijk heb je dit al eens voorbij horen komen. Als ik op social media scrol zie ik tal van filmpjes voorbij komen met de oneindige mogelijkheden die dit programma gaat bieden en hoe dit de wereld kan veranderen. Maar ik moet eerlijk zeggen: eigenlijk riep dit bij mij meer vragen dan antwoorden op. Want wat is ChatGPT nu eigenlijk? En wat is de impact van ChatGPT op het beleggen?

Ik heb het voor je uitgezocht!


Wat is ChatGPT?

ChatGPT is het prototype van een chatbot met kunstmatige intelligentie. Deze chatbot is ontwikkeld door OpenAI en gespcialiseerd in het voeren van een dialoog met menselijke gebruikers. ChatGPT is dus een groot taalmodel met leertechnieken voor kunstmatige intelligentie. Het platform is gratis en kan door iedereen gebruikt worden.

Je kunt de chatbot voor van alles gebruiken: voor het stellen van eenvoudige vragen tot het laten schrijven van volledige verslagen. Je zou maar docent zijn anno 2023…

Als een chatbot dit allemaal kan, ligt het natuurlijk ook voor de hand om deze tool te gebruiken bij het beleggen. Misschien verdient het wel geld voor ons!

Dit brengt natuurlijk de vraag: “Is ChatGPT een programma die jou binnen no-time miljonair maakt of kun je dit programma op een heel andere manier inzetten binnen je beleggingen?”

Daar gaan we nu naartoe.


Wat is de impact van ChatGPT op beleggen? 

Ik moet wat toegeven, ik voel me bijna schuldig hoe eenvoudig ik dit artikel geschreven heb. Want wat is de impact van ChatGPT op het beleggen? Ik heb het simpelweg aan chatGPT gevraagd en daar hebben we al ons antwoord:


Vraag: De impact van chat gtp op aandelenbeurzen

Antwoord: ChatGPT is een AI-model en heeft geen directe impact op de aandelenbeurzen. Het is een tool die informatie kan bieden en analyseren, maar de beslissingen over beleggen moeten door individuen of financiële instellingen worden genomen. Veel factoren beïnvloeden de aandelenbeurzen, waaronder economische groei, bedrijfsresultaten, politieke ontwikkelingen, gebeurtenissen op de wereldwijde markten en veranderingen in rentetarieven. ChatGPT kan helpen bij het verzamelen en analyseren van deze informatie, maar de uiteindelijke beslissing over beleggingen ligt bij de belegger.

Interessant, het lijkt er dus op dat chatGPT geen voorspellingen zal doen over de koers van aandelenbeurzen. Het is een platform dat jou kan voorzien met de juiste informatie zodat jij beter beslissingen kunt nemen.

Laten we dit even testen. Ik ben benieuwd wat ChatGPT kan vertellen over beleggingskansen:


Vraag: Beleggingskansen met chatgpt

Antwoord: Ik ben een taalmodel en geen financiële expert, dus ik kan geen specifieke beleggingsadviezen geven. Ik kan echter algemene informatie bieden over beleggen. Hier zijn een aantal dingen om in gedachten te houden bij beleggen:

 1. Diversificatie: Beleg in verschillende beleggingsproducten en sectoren om het risico te verminderen.
 2. Kennis: Doe onderzoek en vergroot uw kennis over de markten en specifieke beleggingen voordat u beslist om te beleggen.
 3. Patroonherkenning: Let op historische trends en analyseer de prestaties van beleggingen in het verleden voordat u beslist om te beleggen.
 4. Emoties: Laat emoties niet uw beslissingen over beleggen beïnvloeden. Blijf kalm en objectief tijdens zowel stijgende als dalende markten.
 5. Langer termijn visie: Beleggen is een lange termijn spel. Probeer uw beleggingsportefeuille regelmatig te monitoren, maar vermijd te vaak handelen.

Eerlijk is eerlijk, het zijn misschien niet de concrete beleggingsadviezen die we zoeken, maar met dit antwoord bewijst chatGPT dat het slimmer is dan 90% van de beleggers.

Maar goed, als ChatGPT niets kan zeggen over bepaalde aandelen of adviezen kan geven, hoe kan chatGPT dan de beleggingswereld veranderen? We vragen het:

Vraag: Hoe kan chat gtp de beleggingswereld veranderen?

Antwoord: ChatGPT en andere AI-modellen kunnen de beleggingswereld op de volgende manieren veranderen:

 1. Informatieverzameling en analyse: AI-modellen kunnen snel grote hoeveelheden gegevens analyseren en verwerken, waardoor ze beleggers kunnen helpen beslissingen te nemen op basis van up-to-date en relevante informatie.
 2. Efficiëntie: AI-modellen kunnen beleggers helpen om snel en efficiënt beslissingen te nemen over beleggingen, waardoor ze meer tijd en middelen beschikbaar hebben voor andere aspecten van hun beleggingsportefeuille.
 3. Voorspellende analyse: AI-modellen kunnen door middel van machine learning en voorspellende analyse helpen bij het identificeren van kansen en risico's op de beurs, waardoor beleggers beter voorbereid zijn op toekomstige gebeurtenissen.
 4. Vermindering van menselijke fouten: AI-modellen kunnen helpen bij het verminderen van menselijke fouten in beslissingen over beleggingen, zoals emotioneel beleggen of gebrek aan diversificatie.

Echter, het is belangrijk op te merken dat AI-modellen niet perfect zijn en dat beleggers altijd verantwoordelijk zijn voor de beslissingen die ze nemen over hun beleggingsportefeuille.


Ik denk dat dit de rol van chatGPT bij het beleggen wel heel duidelijk maakt. ChatGPT zal geen voorspellingen doen over aandelen of investeringsadviezen geven. Nee, de rol die voor chatGPT is weggelegd is om jou razendsnel de meest relevante informatie te geven en te analyseren waarop jij je investeringsbeslissingen kunt afstemmen.

Laten we dit even testen. Ik verwacht dus dat ik geen nuttig antwoord van ChatGPT krijg op de vraag of het aandeel Shell koopwaardig is. Daarnaast verwacht ik wel dat ik relevante informatie krijg voor Shell als ik de vraag stel: economische ontwikkelingen in de oliesector. Laten we kijken:

Vraag: Is het bedrijf shell een goede investering?

Antwoord: Dat hangt af van verschillende factoren, zoals de financiële prestaties van het bedrijf, de economische omstandigheden, de branche waarin het bedrijf opereert, en de verwachtingen van de markt voor de toekomst. Het is altijd verstandig om uw eigen research te doen en te overwegen hoe een investering in Shell bij uw beleggingsstrategie past voordat u besluit om te investeren.

 

Vraag: Welke economische trends zijn er in de olie sector?

Antwoord: Er zijn momenteel een aantal economische trends in de oliesector:

 1. Toenemende vraag naar duurzame energiebronnen
 2. Daling van de vraag naar fossiele brandstoffen
 3. Veranderingen in regelgeving voor emissies en klimaatbeleid
 4. Volatiliteit op de oliemarkt vanwege politieke spanningen en nieuwe technologieën
 5. Verschuiving van investeringen van olie- naar hernieuwbare energiebedrijven.

Ik denk dat deze antwoorden wel voor zich spreken. Dus nu is het tijd voor het antwoord op de vraag:


Wat is de impact van ChatGPT op de belegger?

Het is wel duidelijk dat ChatGPT geen tool is die jou hele concrete beleggingsadviezen gaat geven inclusief koersdoelen en voorspellingen. Vrij logisch ook, want uiteindelijk weet niemand of de koers omhoog of omlaag gaat, of in cirkels beweegt. Ook AI (nog) niet.

Het is dus niet de tool die jou bergen geld op gaat leveren in weinig tijd zonder je eigen analyses te doen. Al had ik dit ook al niet verwacht.

Wel denk ik dat ChatGPT van hele grote waarde kan zijn voor je beslissingen. Zo kun je altijd vragen welke belangrijke ontwikkelingen spelen in bepaalde markten. Op basis hiervan kun je bepalen of dit een kans of een bedreiging zal zijn voor het aandeel dat je aan het analyseren bent.

Kortom, ChatGPT kan van onschatbare waarde zijn om jou binnen no-time van up-to-date informatie, analyses en voorspellingen te voorzien. Gebruik deze tool dus zeker voor je onderzoek zodat je kansen en bedreigingen voor het bedrijf kan spotten.


Wil je nu meer weten over het beleggen?

Scrol dan iets verder naar onder het download jouw gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën!

Over de schrijver
Zelf ben ik van verlieslijdend belegger naar extreem winstgevend belegger gegaan. Dit heb ik gedaan door veel geld en tijd in kennis te investeren. Om deze reden breng ik zoveel gratis content naar buiten, de BeleggingsAcademy wil jou helpen je financiële doelen te behalen! Het is uiteindelijk mijn doel om persoonlijke financiële ontwikkeling naar het onderwijs te brengen.
Reactie plaatsen

Gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën 

De voordelen van dit e-book voor jou:

 • Gebruik maken van het principe van "Compound Interest"
 • Het toepassen van de taxatiemethode
 • Hoe je op de automatische piloot geld verdient met het beleggen
 • Een praktische benadering met voorbeelden uit het veld

Let op: zelfs "zakenmannen" die al 30 jaar in de beleggingswereld meedraaien kennen deze methoden niet

Wil jij voorkomen dat je geld verliest op de spaarrekening?

Claim dan direct jouw gratis e-book!

50%
Je bent er bijna!
Waar mag ik hem naartoe sturen?
Gratis download