Als beginnend belegger heb je hier vast wel eens van gehoord. Terecht natuurlijk, ik durf te zeggen dat de fundamentele analyse het krachtigste hulpmiddel is in de beleggingswereld. Met de fundamentele analyse bepaal je wat je gaat kopen. De tegenhanger hiervan is de technische analyse, en ik ben ervan overtuigd dat je de meest krachtige beleggingsstrategie krijgt als je deze twee combineert. Met de technische analyse ga je namelijk bepalen wanneer je gaat kopen. In deze blog zal je leren wat een fundamentele analyse precies is en hoe je deze zelf kunt maken.
Wat is een fundamentele analyse?
Let op, hieronder komt de definitie van de fundamentele analyse:
“De fundamentele analyse is een techniek die gebruik wordt in de beleggingswereld waarbij de belegger de aantrekkelijkheid van een aandeel beoordeelt ten opzichte van andere beleggingsmogelijkheden.”
Zo, dat was een hele mond vol, laat ik het nog even in Jip en Janneke taal uitleggen.
Met de fundamentele analyse ga je een soort scorelijst naast een bedrijf en de omgeving leggen. Je vult de scores in op meerdere gebieden, denk hierbij aan de huidige fase in de conjunctuur of de winstgevendheid van een bedrijf.
Op ieder criterium bepaal jij of een aandeel hier hoog of laag op scoort. Kortom, is dit een plusje of een minnetje.
Vervolgens tel je alle plusjes en minnetjes bij elkaar op en dan kom je op een cijfer. Hoe beter dit cijfer, hoe aantrekkelijker het aandeel is.
Zoals de naam van deze analyse ook al weggeeft, kijk je hier echt naar het fundament van het bedrijf en de omgeving. Je gaat dus niet kijken naar de grafiek en op basis hiervan bepaalde patronen tekenen.
Zo’n “fundamental” kan bijvoorbeeld zijn dat de economische groei in een land steeds verder verslechtert en aan het krimpen is. Op basis van zo een “fundamental” zou je al een goede inschatting kunnen maken of je een bepaald aandeel wel of niet wilt kopen.
Over het algemeen kun je zeggen dat de fundamentele analyse zich richt op de langere termijn.
Hoe maak je een fundamentele analyse?
Zo, ik denk dat het nu wel duidelijk is wat een fundamentele analyse precies is. Nu wil ik jou uitleggen hoe je precies zo fundamentele analyse maakt. Dit kan in de volgende stappen:
Bepaal de criteria
Het is eerst belangrijk om te weten op welke punten jij een aandeel moet beoordelen. Dit kunnen de volgende punten zijn:
- Conjunctuur
- Economische groei
- Rente
- Inflatie
- Rentabiliteit
- Dividend
- Koerswinst verhouding
- Etc
Onderzoek de huidige prestatie op een criterium
De tweede stap is om te bepalen of een criterium nu goed of slecht is. Op het moment dat de rente heel laag is, is dit een positief punt voor een aandeel. Aan de andere kant kan de rentabiliteit heel laag zijn, dit heeft dan een slechte invloed op het aandeel.
Geef aan of een bedrijf goed (+), slecht (-) of neutraal (0) scoort op ieder criterium
Op het moment dat jij de scores hebt bepaald, kun je hier een plus of een min aan koppelen. Nu is de rente bijvoorbeeld heel laag, dit criterium krijgt dus een +. Aan de andere kant is er sprake van economische teruggang, de economie krimpt nog niet maar groeit minder sterk. Dit zou je dus kunnen zien als een neutraal punt (0).
Tel de scores bij elkaar op
Uiteindelijk zal je al deze plusjes bij elkaar op moeten tellen. Scoort aan aandeel bijvoorbeeld goed op ieder criterium, dan kan dit een heel goed teken zijn.
Maak je keuze (buy, not buy) gebaseerd op bovenstaande punten en je toekomstverwachting
Je zou denken dat het voor de hand ligt om een aandeel te kopen als deze alleen maar plussen scoort. Een andere factor waar je nog wel rekening mee moet houden is de toekomstverwachting.
Stel, de rente is nu enorm laag, wat iets goeds is. Je kunt dit dus scoren met een plus. Wel zal je ook moeten kijken naar de verwachtte ontwikkeling van de rente. Als de ECB plant om de rente over twee maanden te verhogen met 1 procent, dan zal je toch thuiskomen van een koude kermis.
Kortom, het is enorm belangrijk om de toekomst op economisch gebied te onderzoeken. Is dit veelbelovend, dan kun je tot aankoop overgaan. Hieronder zie je een voorbeeld van een “scorelijst”
Gecombineerd met de Technische analyse
Zoals ik eerder zei bepaal je met de fundamentele analyse wat je gaat kopen. Uit het voorgaande deel kun je dus een keuze hebben gemaakt dat je een bepaald aandeel gaat kopen. Als je deze keuze hebt gemaakt wil je dit aandeel natuurlijk wel op een zo goed mogelijk moment kopen zodat jij je winst kunt maximaliseren.
Dan is het goed om de technische analyse toe te passen. Hierbij ga je wel kijken naar de grafiek en ga je met behulp van trends en patronen opzoek naar het ideale instapmoment. Wil je dit leren? Reserveer dan je plekje in de Beleggingsacademy hier!
Vond je het nuttig?
Ik hoop dat ik jou hiermee op weg heb kunnen helpen om een winstgevend aandeel te selecteren. Wil je dit nog verder oefenen?
Dan kan ik jou helemaal gratis verder helpen met het GRATIS e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën.
Ik ben zo lang bezig geweest om zelf uit te vinden hoe je winstgevend kunt beleggen. Het resultaat? Een verlies van €700,- op 19-jarige leeftijd, enorm veel geld.
Vervolgens ben ik tijd en geld gaan investeren in training. Ik had namelijk een doel, ik wou een winstgevend belegger worden.
Door alle kennis die ik heb opgedaan ben ik in een korte periode van verlieslijdend amateurbelegger naar extreem winstgevend belegger gegaan. Het allermooiste is dat ik in mijn e-book de strategieën heb opgenomen waarmee ik in staat ben om winstgevend te beleggen, en werkelijk iedereen kan dit!
Het toekomstbeeld dat ik heb is hierdoor zoveel mooier. Vrijheid, doen wat je zelf wilt, leuke vakanties en ga zo maar door.
Ik bied jou hier een enorm grote kans om dit ook te bereiken. Omdat ik zo graag wil dat jij dit ook bereikt geef ik mijn e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën gratis weg!
Om heel eerlijk te zijn, zou ik werkelijk verbaasd zijn als jij dit boek niet downloadt. Werkelijk het enige wat je hoeft te doen is je naam en e-mailadres hieronder in te vullen en je leven kan al echt veranderen…
Als je nu geen actie onderneemt zit het waarschijnlijk ook niet in je…