Wat gebeurt er met mijn aandelen als een bedrijf of broker failliet gaat? Het is hét doemscenario van iedere belegger: het faillissement van het bedrijf waarvan jij aandelen hebt, of van de broker via wat jij belegt. Dit is toch wel het grootste risico dat jij loopt als belegger: het verliezen van je totale inleg. Natuurlijk is het beter om dit te voorkomen door alleen in financieel gezonde bedrijven te investeren. Maar als je toch eens veel risico neemt, en het doemscenario komt uit, dan weet je na het lezen van deze blog wat je te wachten staat.
Om te beginnen kunnen er twee soorten partijen failliet gaan wat impact heeft op jouw beleggingen, dit kan zijn:
- Het bedrijf waarvan jij aandelen hebt. Denk bijvoorbeeld aan Shell, Unilever, etc.
- De broker waarmee jij belegt. Denk hierbij aan een partij als DeGiro of Binck.
Laten we beginnen met wat er gebeurt als het bedrijf waarvan jij aandelen hebt failliet gaat.
Wat gebeurt er met mijn aandelen als een bedrijf failliet gaat?
Als je belegt in aandelen dan heb je altijd een koersrisico van -100%. Of terwijl, er is altijd een kans dat de waarde van het aandeel ineens op 0 komt te staan.
In essentie is het zo dat een bedrijf zichzelf failliet laat verklaren als zij niet meer de middelen heeft om de kosten te dekken. Als dit een blijvende situatie lijkt te zijn, en de schulden blijven zich opstapelen, dan kan een bedrijf faillissement aanvragen. Op dit moment moet het bedrijf alle activa verkopen, denk hierbij aan gebouwen, fabrieken, machines etc. Met de middelen het bedrijf ophaalt uit deze verkoop moet het bedrijf haar crediteuren gaan betalen (daar ben jij er slechts één van ;-)) De crediteuren worden uitbetaald in de volgorde hieronder:
- Zekerheidsgerechtigden
- Concurrente schuldeisers
- Obligatiehouders
- Mensen met preferente aandelen
- Gewone aandeelhouders
In feite komt het erop neer dat het bedrijf eerst de gewone schuldeisers betaalt, zoals haar leveranciers, de pandjesbazen, haar werknemers. Hierna zijn de obligatiehouders aan de beurt. Pas hierna de mensen met preferente aandelen (aandelen met voorkeursrechten). Helemaal onderaan hangen jij en ik, de gewone aandeelhouders. Misschien kun je het al raden, maar zo onderaan de ladder is er nog maar heel weinig (lees niets) geld over om uit te keren.
In veel van de gevallen krijgt de gewone aandeelhouder niets uitbetaalt. Mocht er toch nog geld overblijven, dan wordt de gewone aandeelhouder uitbetaald op basis van het percentage aandelen dat hij of zij van het bedrijf in bezit heeft.
Wat gebeurt er met mijn beleggingen als mijn broker failliet gaat?
Naast dat een bedrijf failliet kan gaan, kan het ook voorkomen dat een broker failliet gaat. Gelukkig is hier een vele malen beter vangnet dan bij het faillissement van een bedrijf. Je zou er namelijk niet aan moeten denken dat een broker failliet gaat en dat je je volledige vermogen kwijt bent. Op het moment dat een broker failliet gaat, dan treden de volgende 2 wetten in werking:
- De WGE
- Het beleggerscompensatiestelsel
De Wet Giraal Effectenverkeer
De wet giraal effectenverkeer heeft als doel om het toezicht op het bewaren, beheren en administreren van aandelen te reguleren. Waar de WGE in feite op neer komt is dat je na aankoop van een aandeel ook direct juridisch eigenaar wordt van dat aandeel. Sommige brokers hebben van een bepaalt aandeel een aandelenmandje, in dit geval wordt je eigenaar van een deel van dat mandje. Kortom, de bank is geen eigenaar meer van deze aandelen, maar jij wordt direct juridisch eigenaar hiervan. Hierdoor worden deze aandelen niet meegetrokken in het faillissement van je broker maar omdat jij formeel de eigenaar bent, blijven deze aandelen van jou. Geloof het of niet, maar tot 2011 was het niet op deze manier geregeld.
Het beleggerscompensatiestelsel
Het kan voorkomen dat jouw beleggingen niet onder de WGE vallen, al zal je hier als gewone belegger niet snel tegen aanlopen. Op het moment dat dit toch gebeurt, dan kan je terugvallen op het beleggerscompensatiestelsel.
Bij het beleggerscompensatiestelsel garandeert de Nederlandse Staat de waarde op je beleggingsrekening tot €20.000,-. Voor de kleine belegger ideaal, maar voor de grote belegger is dit wel een hele schrale troost. Concreet houdt dit in dat als je beleggingen niet onder de WGE vallen, of als de WGE in jouw situatie niet functioneert, je alles boven de €20.000,- kwijt bent.
Een belangrijke tip, check goed of jouw beleggingen onder de WGE vallen! Dit is iets wat je altijd op de website van je broker kunt checken.
Vond je het nuttig?
Ik hoop dat het voor jou duidelijk is wat er precies gebeurt als een bedrijf of broker failliet gaat. Natuurlijk kun je deze situatie beter voorkomen. Dit kun je doen door vooraf de juiste analyses toe te passen en de juiste strategieën te hanteren. Wil je hier meer over weten? Scrol dan naar beneden en download het gratis e-book!