De 3 Nederlandse defensieve aandelen. Waarschijnlijk hebben we de economisch mooie jaren wel achter de rug. Ik denk zelfs dat we onze borst nat kunnen maken voor economische achteruitgang, oftewel, een recessie. Voor mij is het niet de vraag of het gaat gebeuren, maar wanneer het gebeurt. In zo recessie stappen de meeste belegger direct uit, wat ergens ook wel te begrijpen is. Toch hoeft dit niet altijd. In deze blog laat ik zien wat 3 defensieve Nederlandse aandelen zijn. Oftewel, “recessie-proof” aandelen.
Wat zijn defensieve aandelen?
Defensieve aandelen zijn aandelen waarvan de koersontwikkeling nauwelijks gevoelig is voor de economische ontwikkelingen. Kortom, in economisch mindere tijden zijn dit de aandelen die nauwelijks geraakt worden en nog steeds een goed rendement opleveren. In beurstermen wordt er ook wel eens gesproken over volatiliteit, dit is ook wel de mate waarin de koers schommelingen maakt. Het kenmerk van defensieve aandelen is dus ook dat de koers weinig volatiel is.
Vaak wordt een defensief aandeel ook wel vergeleken met een obligatie. Omdat deze aandelen redelijk waardevast zijn is het risico lager dan op ander soort aandelen. Sommige beleggers schatten dit risico hetzelfde in als bij obligaties.
Dit is ook de reden dat deze aandelen vrij aantrekkelijk zijn in deze tijd, de rentes zijn laag dus voor een goed rendement hoef je geen staatsobligatie aan te schaffen. Een defensief aandeel wordt dan als goed alternatief gezien.
Belangrijk is om te melden dat het investeren in defensieve aandelen ook risico met zich meebrengt. Het kan dan wel zo zijn dat de koers niet sterk wordt beïnvloed door de economie, maar andere factoren kunnen wel impact hebben. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe innovaties waarin een bedrijf niet meegaat, dit kan invloed hebben op de koers.
Wat zijn defensieve sectoren?
Nu je weet wat defensieve aandelen zijn, is het goed om even een rondje langs de velden te maken. We gaan kijken wat defensieve sectoren zijn. Vanzelfsprekend kun je binnen deze sectoren ook de defensieve bedrijven vinden.
Als je opzoek gaat naar defensieve aandelen moet je jezelf de vraag stellen: Wat hebben consumenten altijd nodig, ongeacht de economische status? De sectoren die deze producten leveren zijn vaak defensieve sectoren omdat hier altijd een afzetmarkt is. Beleggers zien de volgende sectoren als defensief:
- Levensmiddelen
- Gezondheidszorg
- Telecom
De argumentatie hierachter is redelijk eenvoudig en voor alle drie de sectoren hetzelfde. Of het nu goed of slecht gaat met de economie, mensen moeten toch eten, hun medicijnen nemen en bellen.
Nu we weten welke sectoren defensief zijn is het tijd om te kijken naar 3 Nederlandse defensieve aandelen.
De 3 Nederlandse defensieve aandelen
Wil jij een recessie goed doorkomen? Dan kun je misschien wel met deze 3 Nederlandse defensieve aandelen overwinteren.
Unilever
Unilever is fabrikant van levensmiddelen. Veel producten die jij uit de supermarkt haalt komen van Unilever. Zolang mensen moeten eten, zal Unilever ook gestaag door blijven groeien. Het dividendrendement van Unilever ligt rond de 3,2%. Heel aantrekkelijk om dit rendement in crisistijden te ontvangen. Zie hieronder de koers van Unilever:
Kenmerkend voor de koers van Unilever is het weinig volatiele patroon. Daarnaast zie je altijd dat deze koers in een gestage maar vertrouwde lijn omhoog gaat.
Ahold
Ahold is er een die zeker in dit rijtje thuishoort. het bedrijf exploiteert voornamelijk supermarkten in Europa, de Verenigde Staten en Indonesië. Zoals eerder gezegd, of het nu economisch goed of slecht gaat, mensen moeten toch eten. Om deze reden is dit supermarktconcern ook een defensief aandeel. Met ook een dividendrendement van ongeveer 3,2% doet dit aandeel zeker niet onder voor Unilever.
KPN
KPN, de leverancier van telecommunicatie en ICT-diensten. Gezien de aard van de werkzaamheden opereert KPN zeker in een defensieve sector. Er zal altijd vraag zijn naar deze diensten, ongeacht de status van de economie. Het dividendrendement van 5,2% is zeker aantrekkelijk in economisch mindere tijden. Zie hieronder de koers van KPN:
Wel moet ik hier een kleine kanttekening maken. Qua koersverloop is KPN niet altijd defensief. In de markt is er veel concurrentie op basis van innovaties. Als een bedrijf niet meekomt met de concurrentie, kan dit gevolgen hebben voor de prijs van het aandeel. Houdt hier rekening mee bij KPN!
Vond je het nuttig?
Na het lezen van deze blog weet ik zeker dat je weet wat Nederlandse defensieve aandelen zijn. Dit niet alleen, je weet ook in welke sectoren je moet zoeken om deze defensieve aandelen te vinden. Met deze informatie kun jij next level gaan bij het opstellen van je beleggingsstrategie voor de mindere tijden.
Trouwens, nu ik het toch heb over beleggingsstrategieën. In mijn gratis e-book leg ik precies uit hoe je de meest eenvoudige een krachtige beleggingsstrategieën toe kunt passen. En geloof me, hier heb je echt geen ton voor nodig.
Scrol even wat verder naar beneden en download hem.
- Op jouw succes!