Methode voor aandelenselectie - The Magic Formula

Methode voor aandelenselectie - The Magic FormulaVandaag gaan we het hebben over een winnende methode om jouw aandelen te selecteren. Deze methode is erop gericht om enerzijds de tikkende tijdbommen eruit te filteren, en anderzijds te investeren in bedrijven met een groot winstpotentieel. Het is geen lastige methode, maar het is belangrijk om te weten waar je moet kijken. 


Veel beginnende beleggers weten niet goed op welke cijfers zij moeten focussen en daardoor raken ze verzeild in beleggingen die eigenlijk niets opleveren. Met deze methode zorg je ervoor dat je de tikkende tijdbommen eruit gaat filteren. 


En deze methode is gebasseerd op "The Magic Formula"

De "Magic Formula" bij beleggen verwijst naar een beleggingsstrategie ontwikkeld door Joel Greenblatt, een bekende Amerikaanse hedgefondsmanager en auteur van het boek "The Little Book That Still Beats the Market." 


De kern van deze methode is heel simpel. Pas dit structureel toe in je beleggingen en je kansen op een goed resultaat worden vele malen groter. 

Deze kern is:


“Buying good businesses at bargain prices is the secret to making lots of money”


Hier selecteren we dus een bedrijf op 2 criteria: goede bedrijven (1) die in de uitverkoop zijn (2). 


Zo, denk je eindelijk dat er wat slims gezegd gaat worden, wordt je het bos in gestuurd met een one-liner. Ik hoor je denken, maar laat ik het even uitleggen. Dan kom je erachter dat er ook écht wat kennis zit achter deze one-liner...


En belangrijker nog, dat je het zelf op een laagdrempelig manier toe kunt passen. 


Laat ik de kern van deze "magic formula" even illustreren met een voorbeeld. Wat we gaan doen, ik geef een voorbeeld van twee bedrijven, dan wil ik dat jij aangeeft in welk bedrijf jij liever investeert, goed?


Voorbeeld 1:

Margriet runt een succesvol bloemenbedrijf en heeft afgelopen jaar maar liefst 100.000 boeketten verkocht. Al deze boeketten hebben een verkoopprijs van €10,- per stuk. De inkoopprijs van deze boeketten is €4,- per stuk. Alle andere overige kosten voor bedrijfsvoering zijn circa €100.000,- per jaar. 

Afgelopen jaar heeft Bloem B.V. een winst gemaakt van €500.000,- 


Daartegenover zit Marco. 

Marco heeft afgelopen jaar maar liefst 10 motoren verkocht. Al deze motoren hebben een verkoopprijs van €100.000,- per stuk. De inkoopprijs van deze motoren is €60.000,- per stuk. Alle andere overige kosten voor bedrijfsvoering zijn circa €100.000,- per jaar. 

Afgelopen jaar heeft Motor B.V. een winst gemaakt van €300.000,- 


Kun jij mij vertellen in welk van deze twee bedrijven jij liever investeert?...


Oké, dit is een strikvraag, op basis van dit voorbeeld kan je het eigenlijk nog niet zeggen. Je weet namelijk niet of het een "good business"(1) is welke relatief goedkoop is (2)


Dus laten we even verder gaan en meer informatie geven over de bedrijven.


Margriet besluit te investeren in de groei van haar bedrijf met de winst van afgelopen jaar. Het kost precies €500.000,- om een nieuwe vestiging te openen. Met deze nieuwe vestiging is zij in staat, om een extra winst te draaien van €400.000,- per jaar.

Dit is een rendement op investering van 80%


Ook Marco Besluit te investeren in de groei van het bedrijf. Door de hoge voorraden en gereedschappen kost het hem maar liefst €1.000.000,- om een nieuwe vestiging te openen. Wel kan hij met deze nieuwe vestiging vanaf jaar 1 een winst maken van €200.000 per jaar.

Dit is een rendement op investering van 20%


Laat ik je dan nogmaals de vraag stellen: op basis van deze informatie, in welk bedrijf zou je dan het liefst investeren?


Op basis van deze informatie moet je natuurlijk concluderen dat je liever investeert in het bedrijf van Margriet. Zij maakt namelijk (veel) meer rendement op haar investering dan Marco doet. Doordat zij meer rendement maakt weet je dat de winst van het bedrijf in de toekomst sterker kan gaan groeien. Dit is natuurlijk weer goed voor je aandelen.


En hiermee hebben we het eerste deel van de formule gevangen: Een goed bedrijf. We classificeren een bedrijf dus als "goed" als zij hun geld terug kunnen investeren in het bedrijf met een goed rendement, dit is namelijk goed voor de toekomstige winstgroei.


Ben je al moe van de voorbeelden? We hebben er nog 1:


Margriet besluit aandelen uit te gaan geven voor haar bedrijf. Ze besluit om 1.000.000 aandelen uit te geven met een waarde van €5,- per stuk. Zelf houdt zij 50% van de aandelen in bezit. Er is een winst per aandeel van €1,-

De Earning Yield is 20% 


Ook Marco Besluit aandelen uit te gaan geven voor zijn bedrijf. Ook hij geeft 1.000.000 uit met een waarde van €5 per aandeel. Hij houdt zelf 50% van de aandelen in bezit

Er is een winst per aandeel van (300.000/500.000) 0,60.

De Earning Yield is 12%


Als ik jou dan nogmaals vraag: in welk bedrijf zou je het liefst investeren? Dan hoop ik dat je voor Bloem BV kiest. Reden hiervan is dat deze aandelen "goedkoop" zijn. We bepalen namelijk of een aandeel goedkoop of duur is door te kijken naar de verhouding van de winst per aandeel ten opzichte van de prijs van het aandeel. Bij Bloem BV is de prijs van het aandeel slechts 5 keer zo hoog als de winst per aandeel. Dit betekent dat het aandeel aantrekkelijk gewaardeerd is. Bij het bedrijf van Marco is de earning yield veel lager, en hiermee is het aandeel dus ook duurder. 

En hiermee komen we bij het tweede deel van de Magic formula: goedkope aandelen.


Je zoekt dus goedkope aandelen van goede bedrijven. Dit is hoe je dit in de praktijk toe kunt passen.


1. Kijk naar het P/E Ratio van een bedrijf

Het P/E ratio gaat over de verhouding tussen de prijs van het aandeel en de winst (price/earnings). Hoe lager deze verhouding, hoe goedkoper het aandeel is. Natuurlijk zijn er heel veel goedkope aandelen te vinden, maar veel aandelen zijn goedkoop met een reden: omdat het rommel is! Om die reden is de kwaliteit van het bedrijf belangrijk, en daarom hebben we de volgende indicator.

2. Kijk naar het rendement op investering

Bedrijven worden door deze formule als goede bedrijven gezien als zij een hoog rendement maken op hun investeringen. Hiermee kunnen zij de winsten in de toekomst steeds verder uitbreiden. 


Volgens de Magic Formula is het dus belangrijk dat jij aandelen kiest die zowel goedkoop, als kwalitatief hoogwaardig zijn. Dit kun jij prima zelf uitzoeken door opzoek te gaan naar bovenstaande indicatoren. Maar er is ook een website waar het werk al voor jouw gedaan is.


Als je een account aanmaakt op onderstaande website dan krijg je met één muisklik de bedrijven die het beste scoren op de combinatie van goedkoop en kwalitatief hoogwaardig:

https://www.magicformulainvesting.com/


Hoe jij dit toe kunt passen?

Stel jij wilt in de toekomst aandelen aan gaan schaffen van bedrijven die zich bezig houden met een nieuwe technologie, bijvoorbeeld elektrische auto’s. Het is dan goed om een long list aan bedrijven te maken en deze te scoren op Return On Capital & Earnings Yield (of P/E- Ratio). De drie bedrijven die het hoogst scoren op deze combinatie zijn dan potentieel goede kandidaten. 


Ik hoop dat ik jou met deze blog een extra dimensie heb gegeven aan de manier van aandelen selecteren. Ik raad je aan dit mee te nemen in jou analyse.Over de schrijver
Zelf ben ik van verlieslijdend belegger naar extreem winstgevend belegger gegaan. Dit heb ik gedaan door veel geld en tijd in kennis te investeren. Om deze reden breng ik zoveel gratis content naar buiten, de BeleggingsAcademy wil jou helpen je financiële doelen te behalen! Het is uiteindelijk mijn doel om persoonlijke financiële ontwikkeling naar het onderwijs te brengen.
Reactie plaatsen

Gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën 

De voordelen van dit e-book voor jou:

  • Gebruik maken van het principe van "Compound Interest"
  • Het toepassen van de taxatiemethode
  • Hoe je op de automatische piloot geld verdient met het beleggen
  • Een praktische benadering met voorbeelden uit het veld

Let op: zelfs "zakenmannen" die al 30 jaar in de beleggingswereld meedraaien kennen deze methoden niet

Wil jij voorkomen dat je geld verliest op de spaarrekening?

Claim dan direct jouw gratis e-book!

50%
Je bent er bijna!
Waar mag ik hem naartoe sturen?
Gratis download