komt er een nieuwe crisis in 2020?
08 januari 2020 

komt er een nieuwe crisis in 2020?

komt er een nieuwe crisis in 2020? Nu we in de blogreeks “financiele crisis” alle historische crisis hebben gehad, is het tijd om vooruit te kijken. Het is denk ik heel zinvol om met de informatie van het verleden naar de toekomst te gaan kijken. Misschien kunnen we zo wel een uitspraak doen of 2020 misschien wel een crisisjaar gaat worden. In deze blog zal ik de mening van verschillende experts en onderzoeksinstituten samenvatten over dit onderwerp. We beginnen met grote denker in de economie, Robert Kiyosaki, met zijn eigen zienswijze op een potentiële crisis. Vervolgens wil ik dieper ingaan op de conjunctuurklok van het CBS. Tot slot wil ik de meningen van Nederlandse economen dee revue laten passeren. We gaan proberen te ontdekken of er eeen nieuwe crisis komt in 2020.

Ik wens je veel leesplezier toe!

Er is te veel “Fakemoney” in ons systeem

Als het aan Robert Kiyosaki ligt, auteur van Rijke Pa Arme Pa, komt er zeker een crisis. Dit maakt hij op zijn eigen manier kennende in een briljant interview.

Kiyosaki is van mening dat het verpesten van de economie teruggaat tot het jaar 1971. In dit jaar is het besluit genomen dat de Verenigde Staten geld mag gaan drukken.

Vanaf dat moment is het kwaad geboren. De economie liep niet goed, maar de banken hebben hiervoor een middel achter de hand: geld bijdrukken. Dit had op dat moment het gewenste effect, de economie trok aan en er was weer sprake van inflatie.

Toen kwam het jaar 1987, er was toen een grote crash. Wat deden de Amerikanen?  Geld bijdrukken, oftewel, nog meer geld in het systeem pompen om de economie draaiende te houden. Bij iedere crisis wordt ditzelfde principe herhaald. Dit gebeurde in 1996, toen nog een keer in 2000, bij de internetzeepbel en ook in 2008 bij de huizenmarktcrisis. Het principe van altijd maar domweg geld in de economie pompen om deze draaiende te houden noemt Kiyosaki ook wel “fake money”.

Wat we nu zien?

  • Aandelenkoersen die het hoogste punt aller tijden bereiken
  • vastgoed dat exponentieel is gestegen en niet meer in verhouding is met de realiteit.
  • Laagste werkloosheid in tijden omdat bedrijven heel goedkoop geld kunnen lenen om te investeren.

Dit alles drijft volledig op al het neppe geld dat de economie ingepompt wordt. Maar is het reëel? En waarom pompen banken en overheden zoveel geld in de economie?

De reden dat er zoveel geld in de economie wordt gepompt is omdat er wordt gezegd dat “er geen inflatie is”. Maar is dit wel zo? Kijk is naar de prijzen van huizen, huur, voedingsmiddelen en de medische wereld. Dan kom je wel op andere gedachten.

De schulden van verschillende landen zijn op het hoogste punt ooit. De hele economie is gebaseerd op nep geld en is hierdoor één grote bubbel geworden. Iedereen weet hoe dit af gaat lopen…

De enige vraag is nog, wanneer?

Cyclus voorspelt een crisis in 2020

Als je kijkt naar de geschiedenis van de economie kun je aan een aantal belangrijke parameters zien in welke fase de economie zit. Het model dat we hiervoor gebruik is de conjunctuurklok.

De Conjunctuurklok

De ECB heeft de conjunctuurklok in het leven geroepen om de stand van de economie in de gaten te houden. Zoals je misschien weet verloopt de economie altijd in een cyclus, van hoogconjunctuur naar laagconjunctuur. In de conjunctuurklok staat het kwadrant rechtsboven voor hoogconjunctuur, linksboven voor neergang, linksonder voor laagconjunctuur en rechtsonder voor herstel. Op het moment dat je van hoogconjunctuur naar laagconjunctuur gaat, zie je de bolletjes verschuiven van rechtsboven naar linksboven en dan zakken ze langzaam naar beneden.

Dit is ook precies wat je in de afbeelding hieronder ziet. Je ziet duidelijk dat de stipjes van het groene vak verplaatsen naar links. De volgende fase is dat deze naar beneden zakken tot een staat van laagconjunctuur.

Ook zien we binnen deze conjunctuurklok een verontrustend patroon in het aantal faillissementen. Deze nemen op dit moment iets toe, ook dit is een belangrijke voorbode voor economisch mindere tijden.

Komt er een nieuwe crisis in 2020?

Bron: https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/conjunctuurklok

Economen over een crisis in 2020

De meeste Nederlandse economen achten de kans op een recessie aanwezig. Dit betekent dat de economie minimaal 2 kwartalen achter elkaar krimp vertoont. Sommige economen verwachten deze al in de loop van 2020, andere zijn voorzichtiger en zien deze begin 2021 toeslaan.

De redenen die gegeven worden voor een potentiële recessie zijn de volgende:

  • We zitten op de top van hoogconjunctuur (Bas ter Weel, hoofdeconoom van SEO economisch onderzoek)
  • De economische groei duurt nu al zolang dat je een neergang kunt verwachten (Edin Mujagic van OHV vermogensbeheer)
  • Door de indicatoren te volgen zie je dat het de verkeerde kant opgaat. (Oud-president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink)

Waarschijnlijk hebben deze economen de conjunctuurklok ook grondig bestudeerd.

Wanneer begint de volgende financiële crisis?

Wanneer de volgende crisis begint kan eigenlijk niemand zeggen. In het begin van 2019 waren er ook allerlei doemdenkers die dachten dat de crisis zou toeslaan in 2019. Achteraf is 2019 een enorm goed jaar geworden op de beurs. Wat je kunt doen is de indicatoren nauwlettend in de gaten houden, daarbij refereer ik in het speciaal naar de conjunctuurklok van het CBS. Dit is veel waardevoller dan de mening van een ander.

Vond je het trouwens interessant?

Lees dan ook even mijn gratis e-book. Hier leer je hoe je de succesvolste beleggingsstrategieën toepast in de praktijk. Scrol iets verder naar beneden en claim de jouwe!

Over de schrijver
Zelf ben ik van verlieslijdend belegger naar extreem winstgevend belegger gegaan. Dit heb ik gedaan door veel geld en tijd in kennis te investeren. Om deze reden breng ik zoveel gratis content naar buiten, de BeleggingsAcademy wil jou helpen je financiële doelen te behalen! Het is uiteindelijk mijn doel om persoonlijke financiële ontwikkeling naar het onderwijs te brengen.
Reactie plaatsen

Gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën 

De voordelen van dit e-book voor jou:

  • Gebruik maken van het principe van "Compound Interest"
  • Het toepassen van de taxatiemethode
  • Hoe je op de automatische piloot geld verdient met het beleggen
  • Een praktische benadering met voorbeelden uit het veld

Let op: zelfs "zakenmannen" die al 30 jaar in de beleggingswereld meedraaien kennen deze methoden niet

Wil jij voorkomen dat je geld verliest op de spaarrekening?

Claim dan direct jouw gratis e-book!

50%
Je bent er bijna!
Waar mag ik hem naartoe sturen?
Gratis download