Hoe werken wisselkoersen? Wisselkoersen in de praktijk
10 augustus 2019 

Hoe werken wisselkoersen? Wisselkoersen in de praktijk

Hoe werken wisselkoersenVijf jaar geleden was ik in Turkije, hier gaf ik één euro uit en hier kreeg ik drie Turkse Lira voor terug. Nu, vijf jaar later, zou ik maar liefst zeven Turkse Lira’s krijgen voor die ene euro, een enorm verschil. Waar heeft dit mee te maken? Wisselkoersen! Je kunt je ook voorstellen dat je hier veel geld mee kunt verdienen, mits je weet hoe het werkt natuurlijk. In deze blog ga ik jou leren hoe wisselkoersen werken en hoe jij hier geld mee kunt verdienen.

Ik wens je veel leesplezier toe!

Wat zijn wisselkoersen?

Een wisselkoers is de prijs van een munt uitgedrukt in een andere munt. Waarschijnlijk hoor of zie je de volgende zin wel is voorbijkomen: “Als reactie op het nieuws noteerde de euro 10% hoger.” Zo iets heeft dus betrekking op de wisselkoers.

De euro/dollar wisselkoers staat op het moment van schrijven op 1,1162, maar wat betekent dit precies? Dit betekent dat je voor 1 euro, 1,1162 dollar kunt kopen. Stel de euro/dollar wisselkoers staat op een tijdstip op 1,5. Dit betekent dat je met 1 euro, 1,5 dollar kunt kopen.

Kortom, hoe hoger de euro/dollar wisselkoers, hoe sterker de euro is ten opzichte van de dollar. Je kunt namelijk met die ene euro meer dollars kopen. Andersom is ook waar, hoe lager deze wisselkoers, hoe zwakker de euro ten opzichte van de dollar. Je kunt namelijk met die ene euro minder dollars kopen.

Hieronder zie je een voorbeeld van verschillende wisselkoersen. In de eerste kolom zie je hoeveel buitenlandse munten je met 1 dollar kunt kopen. (met 1 dollar kun je dus 0,7842 Britse Ponden kopen) In de tweede kolom zie je hoeveel dollars je kunt kopen van één buitenlandse munt. (met 1 Britse Pond kun je dus 1,2751 Dollar kopen)

Hoe werken wisselkoersen?

Hoe werken wisselkoersen?

Ik denk dat het nu wel duidelijk is wat een wisselkoers precies is. Met deze basis kunnen we wat verder de diepte ingaan. Wat ik nog niet heb verteld is dat de wisselkoersen geen gegeven zijn, dit kan enorm fluctueren. Vandaag kun je met één euro 1,1162 dollar kopen, morgen zou het zo kunnen zijn dat je nog maar 1,1 dollar kunt kopen, of juist 1,2. Deze verschillen kunnen soms enorm zijn en een goed voorbeeld hiervan is de Turkse Lira zoals ik eerder vertelde.

De wisselkoersen zijn van grote invloed op de economie van een land. Ook kun je hier als belegger leuk geld mee verdienen, als je snapt hoe dit werkt dan.

De wisselkoersen komen tot stand door vraag en aanbod. Hoe meer vraag er is naar een bepaalde munteenheid, hoe hoger de wisselkoers. Hoe lager de vraag naar een munteenheid, hoe lager de wisselkoers. Je kunt de werking van de wisselkoersen samenvatten met de onderstaande afbeelding:

Hoe werken wisselkoersen?

Hoe werken wisselkoersen in de praktijk?

  1. De eerste stap om erachter te komen hoe wisselkoersen werken is door te kijken naar de export. Stel, de Nederlandse export is enorm hoog. Dit betekent dat er veel landen zijn die investeren in Nederland. De Verenigde Staten gaat bijvoorbeeld ineens veel landbouwproducten uit Nederland halen, deze hoge export resulteert in een toename van de vraag naar de Euro.

  1. Het gevolg van deze hogere vraag naar de euro is dat de wisselkoers van de euro ook gaat stijgen, de euro wordt sterker. Toen de Amerikanen landbouwproducten begonnen in te kopen, was 1 dollar bijvoorbeeld 1 euro waard, waarvoor zij precies 1 komkommer konden kopen. Nu de vraag naar de euro toeneemt, is de euro sterker geworden ten opzichte van de dollar. Hierdoor kan het zijn dat die ene dollar nu nog maar 90 cent waard is. Het gevolg hiervan is dat die ene komkommer geen 1 dollar meer kost maar 1,11 dollar. Nederland wordt dus duurder waardoor en dus minder aantrekkelijk voor de Amerikanen.

  1. Dus wat gaan de Amerikanen doen? Ze gaan hun komkommers uit Argentinië halen, waardoor de export van Nederland daalt. Omdat deze export daalt, daalt ook de vraag naar de Euro.

  1. Door de lagere vraag, daalt ook de wisselkoers van de euro. Waar voorheen 1 dollar 1 euro waard was, was na de hoge export 1 dollar slechts 90 cent waard. Maar nu de export daalt, en de vraag naar de munt afneemt is 1 dollar ineens weer 1,10 euro waard. Hierdoor is diezelfde dollar weer meer waard geworden waardoor de Amerikanen meer komkommers kunnen kopen van hetzelfde geld. Zij zullen dus stoppen om de komkommers uit Argentinië te halen, en zullen ze weer inkopen vanuit Nederland. Het gevolg is dat de export weer toe gaat nemen en dit cirkeltje zich herhaalt.

Zo werken wisselkoersen dus!

Wat is de invloed van een wisselkoers op je belegging?

Leuk hé? Jij weet nu hoe een wisselkoers werkt, jij kunt dit nu lekker vertellen op een verjaardagsfeestje, toch? Je wilt natuurlijk meer weten, jij wilt weten hoe je hier geld mee kunt verdienen, en wel nu!

Op twee manieren kun je deze kennis toepassen om geld te verdienen. Je kunt je volledig focussen op het handelen met wisselkoersen, dit wordt ook wel forex trading genoemd. Hier koop je valuta in, om deze vervolgens te verkopen als deze meer waard is geworden. Op het moment dat jij bijvoorbeeld verwacht dat de export van een land drastisch omhooggaat, is het een goed moment om zo valuta in te kopen.

Ook als jij een aandeel wilt gaan kopen is het belangrijk dat je de wisselkoersen meeneemt in je analyse. De wisselkoersen hebben namelijk een grote invloed op de economische situatie van een land, en dus ook op jouw rendement. Onderzoek altijd wat de verwachte export is van een land. Wordt er verwacht dat deze export flink toe gaat nemen? Dan kan het interessant zijn om in dit land te beleggen. Is de verwachting dat deze export drastisch omlaag gaat, dan zal je is goed na moeten denken of de toekomstige economische situatie wel zo gunstig is.

Vond je het nuttig?

Voor mij was deze les over wisselkoersen een echte “eye-opener.” Ik snapte hier vrijwel nooit iets van tot ik me hier in ging verdiepen. Vervolgens zag ik dat het niet echt rocket science is, maar dat de wisselkoersen wel van grote invloed zijn op jouw rendement als belegger. Ik hoop dat jij nu ook antwoord hebt gekregen op de vraag: Hoe werken wisselkoersen?

Ik hoop dat ik jou met deze blog dezelfde waarde heb gegeven!

Eigenlijk weet ik vrijwel zeker dat ik jou heb geholpen met deze blog. Ik heb er nog meer vertrouwen in dat ik jou nog verder kan helpen met je beleggingsavontuur. Of je nu net begonnen bent, of wilt gaan starten, ik kan je helpen.

Ik kan je gratis helpen…

In mijn gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën onthul ik alle methoden en strategieën die mij van verlieslijdend amateurbelegger naar extreem winstgevend belegger hebben gebracht!

Ik geef je hier letterlijk de kans om je leven positief te kunnen veranderen waarmee je op termijn financiële vrijheid kunt bereiken.

Het kost je letterlijk niks, er is geen enkel scenario te bedenken hoe jij hier slechter uit kunt komen. Werkelijk het enige wat dit je kost is hooguit één uur van je tijd terwijl de kansen die je hieruit haalt werkelijk BIZAR zijn!

Ga je nu niet over tot actie, dan zit het waarschijnlijk ook niet in je. Dan is het beter dat je deze pagina sluit. Je kunt duizenden blogs lezen, maar zonder actie ga jij nooit wat bereiken…

Jij sluit de pagina niet? Jij weet dus dat je zonder actie niet verandert! Vul hieronder je naam en e-mailadres in voor jouw download!

Op het mooiste avontuur van je leven!

Over de schrijver
Zelf ben ik van verlieslijdend belegger naar extreem winstgevend belegger gegaan. Dit heb ik gedaan door veel geld en tijd in kennis te investeren. Om deze reden breng ik zoveel gratis content naar buiten, de BeleggingsAcademy wil jou helpen je financiële doelen te behalen! Het is uiteindelijk mijn doel om persoonlijke financiële ontwikkeling naar het onderwijs te brengen.
Reactie plaatsen

Gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën 

De voordelen van dit e-book voor jou:

  • Gebruik maken van het principe van "Compound Interest"
  • Het toepassen van de taxatiemethode
  • Hoe je op de automatische piloot geld verdient met het beleggen
  • Een praktische benadering met voorbeelden uit het veld

Let op: zelfs "zakenmannen" die al 30 jaar in de beleggingswereld meedraaien kennen deze methoden niet

Wil jij voorkomen dat je geld verliest op de spaarrekening?

Claim dan direct jouw gratis e-book!

50%
Je bent er bijna!
Waar mag ik hem naartoe sturen?
Gratis download