Hoe ontstaat een financiële crisis?

Hoe ontstaat een financiële crisis? Misschien is een nieuwe financiële crisis wel dichterbij dan ooit. Om een financiële crisis goed te kunnen begrijpen is het belangrijk om te weten wat een financiële crisis nu precies is. In deze blog leer je wat een financiële crisis precies is en wat het verschil is tussen een financiële crisis en een economische crisis. Tot slot wil ik uitleggen hoe een financiële crisis precies en hoe je er één kunt herkennen.

Ik wens je veel leesplezier toe!

Wat is een financiële crisis?

Er is sprake van een financiële crisis op het moment dat bepaalde bezittingen heel snel in waarde dalen. Dit kan zijn de waarde van:

  • Aandelen
  • Valuta
  • Overheidsobligaties
  • Grondstoffen
  • etc.

Op het moment dat zo crisis op zijn hoogtepunt zit, is er altijd sprake van grote paniek. Iedereen wilt zijn bezittingen verkopen, waardoor de prijzen nog lager worden. Echte beleggers zien dat een crisis niet iets slechts is, maar zien het als iets dat prachtige koopkansen creëert.

Het verschil tussen een financiële en een economische crisis?

Hoewel deze twee begrippen vaak in een adem genoemd worden zit er toch een wezenlijk verschil tussen een financiële en een economische crisis.

Bij een financiële crisis is er vooral sprake van een papieren waardeverlies. Dit waardeverlies hoeft verder geen gevolgen te hebben voor de economie.

Er is sprake van een economische crisis als de economie de gevolgen van de financiële crisis begint te voelen. Op het moment dat er 2 maanden achter elkaar sprake is van economische krimp spreek je van een recessie. Blijft de economie nu lang hangen in een recessie? Dan spreek je van een depressie.

Hoe ontstaat een financiële crisis?

Hoe ontstaat een financiële crisis?

Als je kijkt naar het ontstaan van verschillende crises in het verleden is hier qua oorzaak zeker een rode draad te ontdekken. Als belegger is het belangrijk om op de hoogte te zijn van verschillende signalen die wel eens een crisis kunnen voorspellen. Het exact voorspellen van een crisis is bijna niet mogelijk, maar houdt de volgende signalen zeker in gedachte:

  1. Er is sprake van een veranderd economisch inzicht
  2. De waardeontwikkeling gaat door het dak en staat vaak niet meer in verhouding met de realiteit
  3. “Deze keer is het anders” wordt door veel mensen gezegd op het moment dat een crisis aanstaande is.
  4. Er is een enorm focus op winst op de korte termijn. Mensen willen vandaag een aandeel kopen en morgen ditzelfde aandeel met 10% verkopen. Deze mensen zijn hebzuchtig, als belegger moet je op zulke momenten terughoudend zijn.
  5. Er wordt vaak belegt met geleend geld. Dit kun je zien door een toename van volume in de zogenoemde hefboominstrumenten als turbo’s en opties. De druk om te verkopen is hier hoger omdat je veel geld kunt verliezen.
  6. De ondersteuning van de economie vanuit de overheid staat niet meer in lijn met de nieuwste ontwikkelingen in de economie.

 

Dit zijn stuk voor stuk signalen die een potentiele crisis kunnen voorspellen. Ik raad je aan om deze signalen goed in het achterhoofd te houden op het moment dat je de beurs betreedt.

 

Historische crisis

Hieronder een opsomming van verschillende crises die zich in het verleden hebben voorgedaan:

 

Vond je het nuttig?

Als belegger is het enorm belangrijk om op de hoogte te zijn van verschillende crises. Crises zullen altijd blijven plaatsvinden en het is onmogelijk om de exacte datum hiervan te voorspellen. Wel kun je met behulp van voldoende informatie de signalen vroegtijdig herkennen en hiernaar handelen.

Ik weet zeker dat deze blog de eerste stap is geweest. Wil je nu nog meer kennis op doen om winstgevend te kunnen beleggen?

Scrol dan iets verder naar beneden en schrijf je in voor de gratis training: In 5 stappen naar de beurs!

  • Op jouw avontuur!