Wat is de Tulpenmanie?

Wat is de Tulpenmanie? Om de economie beter te begrijpen is het belangrijk om te kijken naar de geschiedenis van de economie. In dit deel van de blogreeks wil ik de Nederlandse Tulpenmanie verder uitdiepen. Ik wil kort vertellen wat de tulpenmanie inhoudt en wat we hiervan kunnen leren.

Wat is de tulpenmanie?

De Tulpenmanie vond plaats in de 17e eeuw in Nederland. Gedurende de tulpenmanie bereikten de prijzen van tulpen werkelijk bizarre hoogten. Op het toppunt werd er voor sommige bollen maar liefst 10 keer het jaarsalaris van een arbeider betaald!

Er was een ware hype rond de tulpenbollen. Iedereen was, of kende wel iemand die extreem veel geld heeft verdiend met deze tulpenbollen. De mensen werden hebzuchtig en probeerde in een korte tijd veel geld te verdienen me deze handel. Met de kopers van de tulpenbollen ging het ook een lange tijd goed, zij konden namelijk altijd wel mensen vinden die bereid waren meer te betalen voor zo’n tulpenbol. Maar in 1637 waren er ineens geen kopers meer voor deze tulpenbollen en de markt klapte in elkaar. Iets dat ook niet zo verassend is gezien de hoogte van de prijzen.

Wat kunnen we leren van de Tulpenmanie?

Dit is een prachtig voorbeeld van een bubbel. De prijzen waren enorm hoog, en op geen enkele manier te rechtvaardigen. Dit leidden uiteindelijk tot veel verliezers. Deze tulpenmanier wordt tegenwoordig nog vaak als metafoor gebruikt voor een grote economische bubbel.

Als belegger zie ik veel overeenkomsten tussen deze tulpenmanie en de cryptohype die rond 2018 over de wereld trok. Net als bij de tulpenmanie handelde iedereen in crypto munten. Uiteindelijk waren deze prijzen totaal niet meer in lijn met de realiteit. Ook in de crypto markt was sprake van een hype, deze bubbel is geklapt, net als de tulpenbubbel.

Ga jij het anders doen?

Omdat jij deze blog hebt gelezen weet ik zeker dat jij nooit een slachtoffer wordt van zo zeepbel. Ik weet zeker dat jij hier zelfs geld mee gaat verdienen. Weet je nog niet hoe?

Scrol dan iets verder naar beneden en schrijf je in voor de gratis online training: In 5 Stappen naar de Beurs!

  • Op het mooiste avontuur van je leven
Over de schrijver
Zelf ben ik van verlieslijdend belegger naar extreem winstgevend belegger gegaan. Dit heb ik gedaan door veel geld en tijd in kennis te investeren. Om deze reden breng ik zoveel gratis content naar buiten, de BeleggingsAcademy wil jou helpen je financiële doelen te behalen! Het is uiteindelijk mijn doel om persoonlijke financiële ontwikkeling naar het onderwijs te brengen.
Reactie plaatsen

Gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën 

De voordelen van dit e-book voor jou:

  • Gebruik maken van het principe van "Compound Interest"
  • Het toepassen van de taxatiemethode
  • Hoe je op de automatische piloot geld verdient met het beleggen
  • Een praktische benadering met voorbeelden uit het veld

Let op: zelfs "zakenmannen" die al 30 jaar in de beleggingswereld meedraaien kennen deze methoden niet

Wil jij voorkomen dat je geld verliest op de spaarrekening?

Claim dan direct jouw gratis e-book!

50%
Je bent er bijna!
Waar mag ik hem naartoe sturen?
Gratis download