Wat is de internetzeepbel?

Wat is de internetzeepbel? Aan het einde van de 19de eeuw werd de wereld verrast door een nieuwe technologie, het internet. Het internet bood en bied nog steeds enorm veel kansen, helaas waren te veel mensen wel heel optimistisch over het internet. Hierdoor ontstond de internetzeepbel. In deze blog wil ik vertellen wat de internetzeepbel precies is en wat we hiervan kunnen leren.

Wat is de internetzeepbel?

De internetzeepbel vond plaats eind jaren negentig van de vorige eeuw. Door de opkomst van het internet dachten veel mensen dat er een totaal nieuw economisch systeem tot stand zou komen. Als belegger moest je echt aandelen hebben van internetbedrijven, dit was de toekomst. Als je er vroeg bij was heb je er veel geld mee kunnen verdienen, de koersen stegen als een gek in een heel korte periode. En zoals je inmiddels wel gewend bent klapte ook deze bel. Beleggers kregen het besef dat alleen investeren in internet niet voldoende is. Je moet tevens ook klanten en omzet weten te genereren uit het internet.

Wil je weten wat er gebeurde in Nederland rond 2000? Kijk maar naar de grafiek hieronder:

Wat is de internetzeepbel

Hier zie je duidelijk dat de AEX in 2000 een ongekende hoogte had bereikt van bijna 700 punten. Een aantal jaar hierna stond de AEX weer bijna op de 200 punten. In alle jaren hierna heeft de AEX nooit meer dit niveau bereikt.

Wat kunnen we leren van de internetzeepbel?

Zoals de naam al zegt is dit ook het bekende fenomeen van een zeepbel. Wat je hiertegen kunt doen is te allen tijde het volgende in gedachte houden:

“Iedere exponentiële stijging leidt tot een tranendal”

Als de prijzen echt te ver de lucht ingaan, zorg dan dat je je hand op de knip houdt. Bedenk dat hier veel emotie bij komt kijken. Je krijgt allerlei verhalen te horen van vrienden en mede-beleggers die veel geld verdienen. Probeer deze verleiding te onderdrukken en observeer de ontwikkelingen met logica.

Vond je het nuttig?

Wist je dat een crisis totaal geen negatieve impact op jou hoeft te hebben? Het is maar net hoe je ermee omgaat. Op het moment dat je de menigte volgt zal het ongetwijfeld fout gaan. Maar als jij lange termijnstrategieën toepast en anders denkt dan de menigte, ga jij heel veel geld verdienen.

Wil je weten hoe? Claim dan het gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën! Scrol iets verder naar beneden en download het boek!

Over de schrijver
Zelf ben ik van verlieslijdend belegger naar extreem winstgevend belegger gegaan. Dit heb ik gedaan door veel geld en tijd in kennis te investeren. Om deze reden breng ik zoveel gratis content naar buiten, de BeleggingsAcademy wil jou helpen je financiële doelen te behalen! Het is uiteindelijk mijn doel om persoonlijke financiële ontwikkeling naar het onderwijs te brengen.
Reactie plaatsen

Gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën 

De voordelen van dit e-book voor jou:

  • Gebruik maken van het principe van "Compound Interest"
  • Het toepassen van de taxatiemethode
  • Hoe je op de automatische piloot geld verdient met het beleggen
  • Een praktische benadering met voorbeelden uit het veld

Let op: zelfs "zakenmannen" die al 30 jaar in de beleggingswereld meedraaien kennen deze methoden niet

Wil jij voorkomen dat je geld verliest op de spaarrekening?

Claim dan direct jouw gratis e-book!

50%
Je bent er bijna!
Waar mag ik hem naartoe sturen?
Gratis download