Het koersverloop van de AEX in februari
10 augustus 2019 

Het koersverloop van de AEX in februari

Gaat de AEX stijgen of dalen in de komende periode? In de afgelopen blogs heb ik veel manieren gegeven hoe jij een analyse kunt maken om koersen te voorspellen. Ik denk dat het nu een keer mijn beurt is om een analyse te laten zien. Ik zal deze analyse maken over de AEX voor de maand februari. Kortom, ik ga laten zien hoe een “juiste” analyse eruit ziet, en zo probeer ik als het ware de maand februari te voorspellen.

Geen enkele analyse, zelfs niet van de allerbeste beleggers geeft een garantie dat de koersen ook echt dit beeld vertonen. Wel zul je door het maken van een analyse je kansen op een goed rendement flink vergroten.

Ik hoop jou met deze blog te inspireren om ook te gaan oefenen met het maken van analyses. Ik wens je veel lees- & leerplezier toe!

Hoe maak je een analyse?

In een analyse moeten minimaal twee onderdelen aan bod komen: de fundamentele analyse en de technische analyse. Op basis van de fundamentele analyse vorm je een mening over een bepaalde koers, in dit geval doen we dit door de AEX te bestuderen en kijken we vooral naar de economische ontwikkelingen.

Als je een mening hebt ontwikkeld door de fundamentele analyse kom je dus op een soortgelijk antwoord als: “deze koers gaat stijgen of dalen met een bepaald percentage”

Met de technische analyse wil je eigenlijk dit antwoord kunnen ondersteunen, je wilt hier het bewijs vinden dat de koers ook echt gaat stijgen of dalen. Wees hier heel kritisch, kijk dus niet alleen naar de resultaten die je wilt zien!

Tijdens de technische analyse ga je te werk in de grafiek en ga je patronen ontdekken in het koersverloop. Zo, genoeg gepraat, ik zal nu een samenvatting geven van hoe mijn analyse eruit ziet voor de maand februari.

Fundamentele analyse

Bij de fundamentele analyse ben ik vooral gaan kijken naar de ontwikkelingen op macro-economisch niveau. Kortom, ik ben gaan kijken naar de wereldeconomie en de verwachting hiervan. Eerst ben ik gaan kijken wat er in januari eigenlijk allemaal is gebeurd. Dit heb ik samengevat met de volgende punten:

 • Januari was een optimistische maand, de koers is sterk gestegen van het laagste niveau rond de 480 naar de 535 in de week van 4 februari.
 • Dit optimisme werd gevoed door de centrale bank van de VS, de FED. Deze instantie heeft gezegd dat zij niet snel de rente zal verhogen, hier heeft de aandelenmarkt positief op gereageerd.
 • Ook stond januari in het teken van beter dan verwachte cijfers van bedrijven. Ook hier heeft de markt goed op gereageerd.
 • In december is de AEX-index enorm gedaald, dit is in januari weer flink ingehaald. Wel zal je hier een kanttekening bij moeten maken. Er zijn nog enorm veel onzekerheden die boven de markt hangen. Denk hierbij aan de Brexit, de handelsoorlog tussen de VS en China en daarnaast duidt ook alles erop dat de economische groei afremt.

Als ik terugkijk op januari denk ik dat de beleggers te positief zijn geweest en de koersen misschien wel ten onrechte zo een grote stijging hebben doorgemaakt.

Vooruitblik…

Vervolgens ben ik gaan kijken naar de laatste fundamentele ontwikkelingen die in de week van 4 februari naar voren zijn gekomen. Deze kan ik samenvatten in de volgende punten:

 • Er is duidelijk geworden dat de VS en China elkaar hoogstwaarschijnlijk niet gaan ontmoeten voor de deadline van de handelsoorlog. Hierdoor is de kans groter dat de Amerikanen op 2 maart de tarieven verhogen van 10 naar 25%.
 • Ook zijn er nog steeds grote zorgen over de Brexit.
 • De eurozone heeft de groeiverwachtingen voor de Europese economie verlaagt van 1,9 naar 1,3%
 • In zowel Spanje als Duitsland vielen de industriële productiecijfers sterk tegen. (Spanje: van +0,4 naar -1,4& Duitsland: van +0,8% naar -0,4%)
 • Ook komen er steeds meer financiële zorgen over Italië naar voren.

 

Op basis van de bovenstaande punten ben ik vrijwel overtuigd dat de beleggers in Januari te positief zijn geweest, kortom ik denk dat de markt te veel is gestegen gelet op de economische situatie. Ik verwacht dus dat Februari in het teken komt te staan van pessimisme en dat de koers gaat dalen. Misschien wel tot het niveau van in december, rond de 480 punten.

Technische analyse

Met de informatie uit de fundamentele analyse op zak ben ik verder gegaan naar de technische analyse. Door te kijken naar het koersverloop ga ik trends proberen te ontdekken die mij een aanwijzing geven of de koers zal gaan stijgen of dalen in de komende maand. Komt ook uit deze analyse naar voren dat de koers gaat dalen, dan heb ik voldoende bewijs om volgens dit te gaan handelen. Zegt alles tijdens deze analyse dat de koers gaat stijgen? Dan zal ik goed na moeten denken en misschien even afwachten voordat ik ga handelen op de beurs.

 

Tijdens de technische analyse heb ik de koers van de AEX erbij gepakt van de afgelopen twee maanden. Zie de afbeelding hieronder. Ik heb één lijn getekend, de bovenste lijn is de weerstandslijn (de koers ondervindt hier te veel weerstand om verder te stijgen).

De AEX in februari voorspellen

Als je kijkt naar de dikke blauwe lijn in de grafiek, zie je dat de koers hier in november ook al in de buurt is geweest. Helaas ondervond de koers in november te veel weerstand om verder te stijgen dan dit niveau. Vaak schommelt de koers altijd tussen het weerstandsniveau (bovenste lijn) en het steunniveau. Dit steunniveau heb ik in dit voorbeeld rond de 480 gelegd, de reden hiervan is dat de koers in december tot dit niveau is gedaald, maar hier blijkbaar te veel steun ondervindt om verder te dalen.

De koers voorspellen

Afgelopen week is de koers weer rond het niveau van 535 punten geweest. (Het weerstandsniveau in november) De dag hierna zag ik een patroon ontstaan dat enorm op het Bearish Engulfing patroon lijkt.

“Woow, wacht Robin, nu ff stoppen. Ik weet dat je veel met beleggen bezig bent maar blijf ff Nederlands praten.”

Sorry, je hebt gelijk, ik werd even iets te enthousiast ik zal dit patroon uitleggen.

Het bearish engulfing patroon is een patroon waarbij de Rode candlestick grote is dan de groene candlestick van de voorgaande dag. Een candlestick zijn alle groene en rode figuurtjes die je in de bovenstaande grafiek ziet. Dit bearish engulfing patroon zie je ontstaan helemaal rechts in de grafiek (aangegeven met de pijl). Dit patroon komt vaak voor rond het weerstandsniveau, wat ook nu ook het geval is. Dit duidt erop dat de koers na een periode van stijgen waar zal gaan dalen, vaak tot het steunniveau. In dit geval is dat rond de 480 punten.

Kortom, na het uitvoeren van de Technische analyse denk ik dat de koers zal gaan dalen naar de 480 punten. De reden hiervan is dat er een bearish engulfing patroon is ontstaan de dag nadat de koers rond het weerstandsniveau schommelde.

Nu heb ik met zowel de fundamentele analyse als de technische analyse bewijs geleverd dat ik denk dat de koers van de AEX zal gaan dalen. Met deze informatie ga ik naar de volgende stap: het bepalen van mijn aan of verkooptransacties.

Wat heb ik ermee gedaan?

Prachtige analyse hé? Maar wat heb ik ermee gedaan? En leuk dat ik er zoveel tijd aan besteed, maar heb ik er ook winst mee gemaakt?

 

Door deze analyse heb ik besloten om “short” te gaan op de AEX. Dit heb ik gedaan met een turbo wat een sterke hefboomwerking heeft. Wat betekent dit? Als de koers daalt, verdien ik geld. En daarmee kun je ook veel geld verdienen, de koers daalt bijvoorbeeld met 1% en jij zou door de hefboomwerking een rendement kunnen krijgen van soms wel 50% of meer. Wel moet ik je hiervoor waarschuwen, zit je er een beetje naast en stijgt de koers met 1%, dan verlies jij ook 50% van je geld.

Klopt mijn analyse?

Tot nu toe ben ik heel tevreden, ik heb op één dag een rendement van ruim 25% behaald! Ik heb op basis van de bovenstaande analyse mijn winst al veiliggesteld en ik verwacht dat dit nog verder op zal lopen.

Heb jij je al ingeschreven voor het gratis e-book? Het kan hieronder!

Over de schrijver
Zelf ben ik van verlieslijdend belegger naar extreem winstgevend belegger gegaan. Dit heb ik gedaan door veel geld en tijd in kennis te investeren. Om deze reden breng ik zoveel gratis content naar buiten, de BeleggingsAcademy wil jou helpen je financiële doelen te behalen! Het is uiteindelijk mijn doel om persoonlijke financiële ontwikkeling naar het onderwijs te brengen.
Reactie plaatsen

Gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën 

De voordelen van dit e-book voor jou:

 • Gebruik maken van het principe van "Compound Interest"
 • Het toepassen van de taxatiemethode
 • Hoe je op de automatische piloot geld verdient met het beleggen
 • Een praktische benadering met voorbeelden uit het veld

Let op: zelfs "zakenmannen" die al 30 jaar in de beleggingswereld meedraaien kennen deze methoden niet

Wil jij voorkomen dat je geld verliest op de spaarrekening?

Claim dan direct jouw gratis e-book!

50%
Je bent er bijna!
Waar mag ik hem naartoe sturen?
Gratis download