De grootste fout bij het beleggen

De grootste fout bij het beleggen. De reden dat veel mensen verlies maken op de belegging is omdat zij deze fout teveel maken! In deze blog zal ik ingaan op deze valkuil en wil ik jou tips geven om deze fout niet te maken. Ik hoop echt dat jij deze tips in je achterhoofd houdt bij het beleggen. Het gaat je enorm veel geld opleveren, al dan niet besparen, ik ben het levende bewijs!

Ik wens je veel leesplezier toe met deze blog. Laat vooral een reactie achter als je het een leerzaam artikel vond, delen wordt altijd gewaardeerd!

De grootste fout bij het beleggen

Jij denkt dat een aandeel echt gaat stijgen. Alle experts zeggen dat dit gaat gebeuren, je eigen onderbuikgevoel zegt het, kortom jij gelooft 100% in het aandeel! Je vertelt al je collega’s en vrienden over dit aandeel en hoeveel potentie hier wel niet in zit om winst te maken. Helemaal meegaand in je gevoel koop jij voor €5.000,- aan aandelen van dit bedrijf, in de overtuiging dat dit aandeel vijf keer over de kop gaat natuurlijk.

 

Een week later kijk je op je beleggingsrekening en je schrikt, “het aandeel is zojuist 5% gedaald.” Maar ach, alle experts zeggen dat het aandeel gaat stijgen, dus ik verkoop het niet. Weer een week later zie je dat het aandeel met 10% is gedaald. Maar je gaat dit aandeel echt niet verkopen, je hebt namelijk bij al jouw collega’s en vrienden lopen pronken met dit geweldige aandeel. Weer een week later zie je dat je verlies is opgelopen tot 20%, maar toch houd je jezelf vast aan die ene mening van de expert die zegt dat het aandeel gaat stijgen. Totdat je een verlies van 50% hebt en het eigenlijk al te laat is om te verkopen.

 

Er zijn maar weinig beleggers die dit zullen bekennen, maar bijna 90% van de beleggers is hier geweest. Want wat gaat hier nou fout? Je durft je verlies niet te nemen! Het niet durven nemen van je verlies is een van de grootste fout bij beleggen die enorm vaak wordt gemaakt, want “verliezen hoort er eenmaal niet bij.”

Waarom trappen we hier in?

De gedachte achter deze fout is dat de koers weer gaat stijgen omdat “iedereen” het zegt. Maar in zo situatie moet je altijd in gedachte houden dat één iemand nooit liegt, diegene is de koers! Dus daalt jouw aandeel terwijl jij verwacht dat die stijgt? Dan ben JIJ degene die een verkeerde analyse heeft gemaakt. Dus kortom, zet je ego opzij en get the fuck out of there!  Bedenk hierbij vooral dat het niet erg is om verlies te maken of om ernaast te zitten. Wist jij dat zelfs de allerbeste beleggers in slechts 50% van de gevallen gelijk hebben? Maar toch maken zij winst. Wil je weten hoe? Lees dan vooral verder!

Hoe je ondanks je verliezen winst maakt op de beurs

Even terug naar het bovenstaande voorbeeld, in slechts 50% van de gevallen hebben de beste beleggers gelijk. Kortom, zij kopen tien aandelen en slechts vijf daarvan zijn winstgevend, hoe maken zij dan onderaan de streep winst?

 

LAAT JE WINSTEN LOPEN EN KAP DE VERLIEZEN AF!!!

 

Dit is het principe dat de allerbeste beleggers altijd hanteren. Op deze manier voorkom je dat je deze grote fout bij beleggen maakt! Laat ik je dit duidelijk maken met een voorbeeld:

 

Aandeel X is gestegen van €10,- naar €11,-.

Aandeel Y is gedaald van €10,- naar €9,-

Welk aandeel verkoop je?

De meeste mensen zullen ervoor kiezen om aandeel X te verkopen en hier de winst op te nemen. Zij hopen vervolgens dat aandeel Y weer zal stijgen tot boven de €10,- om meer winst te behalen. Wat zij dus in feiten doen is hun verlies financieren met hun winst, zo ga je natuurlijk nooit winst maken!

De beste beleggers kiezen ervoor om aandeel Y te verkopen en hier verlies op te nemen. Vervolgens laten zij de winsten van aandeel X lopen om onderaan de streep toch winst te maken. In aandeel X zit blijkbaar veel meer potentie dan aandeel Y, weet je nog? De beurs heeft altijd gelijk.

 

Hoe voorkom je deze fout bij beleggen?

Het probleem zit hem er precies in dat beleggers zo geleid zijn door emoties en zo overtuigd zijn van het eigen gelijk, dat zij helemaal niet nadenken over het maken van verlies. Ik adviseer daarom om één ding heel helder te maken VOORDAT je begint met je beleggingscarrière.

Stel voor jezelf vast bij welk negatief rendement je verlies neemt!!!

Dit is zo een belangrijke regel! Daarnaast is het aan te raden om het percentage waarbij je winst neemt, twee keer zo groot te maken als je verlies. Laat je winsten lopen en kap je verliezen af.

Voor mezelf heb ik als regel dat ik aandelen verkoop bij een verlies van 10%, en bij een winst van 20%. Zo heb ik de meeste kans om met een goed rendement te beleggen.

Nu ga ik nog één tip weggeven. Als het aandeel op 10% verlies staat en je zou het eigenlijk moeten verkopen, zijn er waarschijnlijk duizenden emoties die schreeuwen om het aandeel toch te houden. Op deze manier kun je het aandeel nog langer vasthouden dan dat je eigenlijk wilt, waardoor je verlies gaat maken. Hier biedt het stop-loss order een uitstekende uitkomst.

Voorkomen met de stop-loss order

Het stop-loss order of stop-loss limiet zorgt ervoor dat de aandelen automatisch verkocht worden op het moment dat deze een bepaalde waarde bereikt. Wil jij bijvoorbeeld je aandeel verkopen bij een verlies van 10%, vul dan in het stop-loss limiet het bedrag in dat 10% onder de huidige waarde van het aandeel ligt. Op deze manier zorg je ervoor dat het aandeel wordt verkocht, zonder dat je emoties weer moeilijk gaan doen. Een zeer bruikbare tip die de echte grote beleggers goed door hebben.

Trap jij nog in deze fout bij beleggen?

Ik weet zeker dat jij geld gaat verdienen op de beurs met de tips in deze blog. Help mij ook door deze blog zoveel mogelijk te delen, zo kan ik nog meer mensen helpen met de stap naar de beurs te maken.

Wist je dat veel mensen geld verliezen op de beurs doordat zij eigenlijk onvoldoende kennis hebben over de manier waarop je een aandeel selecteert? Er worden vaak aandelen gekocht omdat een zogenoemde “expert” zegt dat deze gaat stijgen. Vervolgens zien deze beleggers hun spaargeld nog sneller verdampen dan op de spaarrekening.

Heb je nou nieuwe inzichten opgedaan in deze blog en wil je nog meer leren over het beleggen? Wat ben ik dankbaar dat ik jou daar nu GRATIS mee kan helpen! Download hieronder mijn gratis e-book en leer meer over de succesvolste beleggingsstrategieën!

Over de schrijver
Zelf ben ik van verlieslijdend belegger naar extreem winstgevend belegger gegaan. Dit heb ik gedaan door veel geld en tijd in kennis te investeren. Om deze reden breng ik zoveel gratis content naar buiten, de BeleggingsAcademy wil jou helpen je financiële doelen te behalen! Het is uiteindelijk mijn doel om persoonlijke financiële ontwikkeling naar het onderwijs te brengen.
Reactie plaatsen

Gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën 

De voordelen van dit e-book voor jou:

  • Gebruik maken van het principe van "Compound Interest"
  • Het toepassen van de taxatiemethode
  • Hoe je op de automatische piloot geld verdient met het beleggen
  • Een praktische benadering met voorbeelden uit het veld

Let op: zelfs "zakenmannen" die al 30 jaar in de beleggingswereld meedraaien kennen deze methoden niet

Wil jij voorkomen dat je geld verliest op de spaarrekening?

Claim dan direct jouw gratis e-book!

50%
Je bent er bijna!
Waar mag ik hem naartoe sturen?
Gratis download