Wat zijn de beste landen om in te beleggen?
10 augustus 2019 

Wat zijn de beste landen om in te beleggen?

De beste landen om te beleggen. Nu de koersen in Nederland en de VS ongeveer het hoogtepunt bereiken, is het voor sommige beleggers misschien wel eens tijd om over de grenzen heen te kijken. In deze blog leer je eerst hoe je een aantrekkelijk land kunt selecteren en krijg je van mij een tool waarmee je dit proces kunt automatiseren. Vervolgens geef ik een overzicht van de beste landen om nu in te beleggen.

Kortom, wil je over de grenzen gaan beleggen? In deze blog leer je precies wat de beste landen zijn om in te beleggen!

Hoe selecteer je een aantrekkelijk land?

Om een aantrekkelijk land te selecteren moeten we eerst teruggaan naar het selecteren van een aantrekkelijk aandeel. Over het algemeen is een goedkoop aandeel een aantrekkelijk aandeel. Op zo moment is de kans namelijk groot dat het aandeel gaat stijgen.

 

Om te zeggen of een aandeel goedkoop of duur is wordt er vrijwel altijd gekeken naar de koers/winst verhouding. Hier wordt de huidige beurskoers gedeeld door de winst per aandeel (beide cijfers kun je eenvoudig vinden op een website als investing.com).

Stel, de huidige beurskoers van een aandeel is €10,- en de winst per aandeel (WPA) is €1,-. De koers/winstverhouding is op zo moment (10/1) 10. Dit betekent dat de waarde van het aandeel binnen 10 jaar wordt terugverdiend.

 

De uitkomst van deze berekening wordt dus vaak gebruikt om te bepalen of een aandeel aantrekkelijk (goedkoop) of minder aantrekkelijk (duur) is. Je kunt je voorstellen dat hoe hoger de uitkomst van deze berekening is, hoe langer het duurt om de aanschafwaarde van je aandeel terug te verdienen. Dit is dus nadelig. Andersom is ook waar, hoe lager de uitkomst van de berekening, hoe korter de terugverdientijd. Dit is voordelig voor een belegger.

In het Engels wordt er niet gesproken van een koers/winst verhouding maar van een PE-ratio. Dit wil zeggen de “price-earnings ratio”, dit komt op hetzelfde neer.

 

Wat je hiervan echt moet weten is dat een hoog PE-ratio staat voor een duur aandeel, terwijl een laag PE-ratio staat voor een goedkoop aandeel.

De SHILLER PE

Zo, nu weet je precies hoe je kunt zeggen of een aandeel aantrekkelijk of minder aantrekkelijk geprijsd is, namelijk met de PE-ratio. Om nu te bepalen of een heel land aantrekkelijk of minder aantrekkelijk is om in te beleggen, is de tool SHILLER PE tot stand gekomen. De SHILLER PE bepaalt op deze manier een het PE-ratio (koers/winst verhouding) voor een heel land en niet voor een individueel aandeel. Zie hieronder een voorbeeld van de SHILLER PE:

De beste landen om te beleggen

Bron: https://www.starcapital.de/en/research/stock-market-valuation/

 

In bovenstaande afbeelding zie je allerlei verschillende kleuren, van donkerblauw naar donkerrood. Goedkope landen kleuren donkerblauw (PE-ratio van 8) en dure landen kleuren donkerrood. (PE-ratio van 24) Het langjarig gemiddelde ligt hier op de 18. Kortom, als een land een PE-ratio heeft van 18 is dit neutraal en kleurt het land wit. Komt dit boven de 18 kleurt het land rood en onder de 18 kleurt het blauw.

 

Het getal 18 is hierbij enorm belangrijk, dit is namelijk het langjarig gemiddelde. Beurzen hebben de neiging om altijd terug te komen op dit langjarige gemiddelde. Dit betekent dat als een land een PE-ratio van 24 heeft, het zeer waarschijnlijk is dat de prijs gaat dalen en teruggaat naar een PE-ratio van 18. Als een land een PE-ratio van 8 heeft, is het zeer waarschijnlijk dat de prijs gaat stijgen en weer uitkomt op het gemiddelde van 18.

 

Snap je wat hier gebeurt?

Op het moment dat een land een laag PE-ratio heeft, oftewel een lage koers/winstverhouding, dan is het land “goedkoop” omdat de algemene trend is dat het PE-ratio stijgt naar 18. Andersom is dit ook waar.

Iets te ingewikkeld praktisch voorbeeld

Eerder hebben we het al gehad over het fictieve bedrijf met een huidige beurskoers van €10,- en een WPA van €1,-. Hier is de koers/winstverhouding (oftewel PE-ratio) 10.

In de SHILLER PE zou dit aandeel als zeer goedkoop worden gekenmerkt en krijgt een blauwe kleur. De verwachting is dat de koers/winstverhouding weer terugkomt bij het gemiddelde van 18.

Dit betekent dat de beurskoers zou moeten stijgen van €10,- naar €18,-.

Waarom? 18/1= 18!

Bij een beurskoers van €18,- is de koers/winst verhouding namelijk ook 18, het gemiddelde waar de beurzen altijd naartoe neigen te gaan. Dit betekent dat je zo een rendement van 80% zou kunnen maken. (Theoretisch dan)

 

Snap je nou helemaal niks van bovenstaand voorbeeld? Ook helemaal mooi, onthoudt dan gewoon dat een blauwe kleur betekent dat de koers waarschijnlijk gaat stijgen in een land. Een rode kleur betekent dat de koers binnen een land zeer waarschijnlijk gaat dalen. Hier kun je beter wegblijven.

De beste landen om te beleggen

“Uh, Robin, leuk en aardig heel dit prachtige verhaal, maar ik wou alleen weten wat de beste landen zijn om te beleggen”

Perfect, ik hoorde je al denken, hier zijn we dan eindelijk bij aangekomen.

 

Ik denk dat je deze vraag ook al bijna voor jezelf kunt beantwoorden. De landen die het aantrekkelijkst zijn om in te beleggen zijn namelijk de goedkope landen die een blauwe kleur hebben in bovenstaande afbeelding. Volgens de SHILLER PE zijn de volgende drie landen aantrekkelijk om in te beleggen:

  • Rusland
  • Turkije
  • Noorwegen

Ik hoor je nu ook al denken “Wat, Turkije? Is het geen politieke chaos in dat land?” Heel goed dat je daar verder over nadenkt. Net zoals met alle andere tools kun je niet blind op de SHILLER PE afgaan. Je kunt heel goed zien of de aandelen goedkoop of duur zijn, echter zul je ook altijd rekening moeten houden met allerlei andere ontwikkelingen in een land.

Om deze reden kies ik er toch voor om niet in Turkije te investeren, het risico is mij simpelweg te groot.

 

Kortom, door de SHILLER PE te gebruiken kun je snel zien welke landen de meeste potentie hebben om in te investeren. Je kunt zien in welke landen de aandelen goedkoop of duur zijn. Wel zo handig als je internationaal wilt spreiden en benieuwd bent waar je goed geprijsde aandelen kunt kopen!

Vond je het nuttig?

De SHILLER PE is voor mij een methode die me enorm veel reken- en uitzoekwerk uit handen neemt. Ik weet zeker dat ook jij optimaal je voordeel uit deze tool kunt halen en te kijken in welke landen je kunt beleggen.

Vond je deze blog nou nuttig?

Ik zou het enorm tof vinden als ik jou nog verder kan helpen met het beleggen.

Wat ik nog veel toffer vindt is dat ik dat nu helemaal GRATIS kan doen. Met mijn gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën leer je precies met welke krachtige methoden en technieken jij een goed rendement kunt maken op de beurs. Ik pas dit ook toe en de resultaten zijn prachtig!

 

Laat mij je verder helpen en schrijf je hieronder in voor jouw download!

Over de schrijver
Zelf ben ik van verlieslijdend belegger naar extreem winstgevend belegger gegaan. Dit heb ik gedaan door veel geld en tijd in kennis te investeren. Om deze reden breng ik zoveel gratis content naar buiten, de BeleggingsAcademy wil jou helpen je financiële doelen te behalen! Het is uiteindelijk mijn doel om persoonlijke financiële ontwikkeling naar het onderwijs te brengen.
Reactie plaatsen

Gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën 

De voordelen van dit e-book voor jou:

  • Gebruik maken van het principe van "Compound Interest"
  • Het toepassen van de taxatiemethode
  • Hoe je op de automatische piloot geld verdient met het beleggen
  • Een praktische benadering met voorbeelden uit het veld

Let op: zelfs "zakenmannen" die al 30 jaar in de beleggingswereld meedraaien kennen deze methoden niet

Wil jij voorkomen dat je geld verliest op de spaarrekening?

Claim dan direct jouw gratis e-book!

50%
Je bent er bijna!
Waar mag ik hem naartoe sturen?
Gratis download