Wat is het volume bij aandelen?
25 september 2020 
in Trading

Wat is het volume bij aandelen?

Wat is het volume bij aandelen? Voordat je begint met het traden en alle analyses die erbij horen, is het volume zeker een indicator die je goed moet kennen. Zonder te kijken naar het volume kun je op basis van andere indicatoren koop- en verkoopsignalen bepalen. Maar deze signalen worden pas echt super betrouwbaar als je dit combineert met het volume als indicator. In deze blog wil ik jou laten zien wat het volume precies is en wat dit precies zegt. Het is ook belangrijk om te weten dat volume veel te maken heeft met de emotie in de markt. Om die reden wil ik ook de logica achter het volume uitleggen. Tot slot wil ik jou de 4 handelsregels voor het volume meegeven.

 

Wat is het volume bij aandelen?

Zoals gezegd is het enorm belangrijk om altijd rekening te houden met het volume. Zeker bij het herkennen van patronen in de grafiek is het volume van belang. Op het moment dat het volume in overeenstemming is met de vorming van het patroon, dan wordt dit patroon alleen maar betrouwbaarder.

Het volume is niet meer dan het aantal aandelen dat wordt verhandeld gedurende de dag.

Dit volume wordt weergegeven als een staafdiagram onder de originele grafiek. Zie de afbeelding hieronder.

Helemaal rechts in deze grafiek zie je ook dat het volume sterk toeneemt op het moment dat er een correctie is. Er zijn dus heel veel beleggers die hun aandelen verkopen, waardoor het volume (aantal verhandelde aandelen) toeneemt.

 

Het volume als indicator

Nu je weet wat het volume is, is het goed om te weten wat het volume jou brengt als indicator. We bekijken het volume natuurlijk niet alleen omdat het zo leuk is, maar ook omdat het ons meer informatie brengt. Aan het volume kun je het volgende aflezen:

 • Het volume is een teken of de trend intact blijft of van richting gaat veranderen. Als het volume gedurende een uptrend alleen maar afneemt. Dan is het zeer waarschijnlijk dat er een trendommekeer nabij is.
 • Het volume geeft de kracht weer achter het koersverloop. Op het moment dat je een sterke stijging ziet in een koers met een hoog volume, dan duidt dit op sterke krachten in de markt. Op basis hiervan kun je inschatten of de stijging zich door zal zetten.
 • Het testen van een steun en weerstandsniveau gepaard met een hoog volume is een zeer betrouwbaar signaal.
 • Een hoog volume bij doorbraak door de steun- of weerstandslijn maakt het waarschijnlijker dat er een trendommekeer zal plaatsvinden.

 

Kortom, op het moment dat je het volume als indicator gebruikt kun je veel nauwkeuriger voorspellen of er een trendommekeer zal plaatsvinden en waar de steun- en weerstandslijnen liggen. Het is dus een absolute must voor iedere trader om ten alle tijden het volume mee te nemen in de analyse!

 

De logica achter het volume

Omdat het volume een enorm belangrijke indicator in de markt is wil ik hier nog dieper op in gaan. Ik wil namelijk dat jij weet hoe de schommelingen van het volume nu tot stand komen, en hoe jij hier goed op in kunt spelen. In werkelijkheid zijn namelijk de schommelingen in het volume eenvoudig te verklaren, er zit een logica achter.

De reden hiervan is dat het volume ook wel de emotie in de markt weergeeft. Om dit te begrijpen, moet je eerst beseffen dat de helft van de markt pijn lijdt bij koersbewegingen. Dit heeft de volgende reden. In iedere markt zijn er twee type beleggers:

 1. De Long Seller

De Long Seller anticipeert op een stijging van de koers. Stijgt de koers, dan verdient hij geld. Daalt de koers, dan verliest hij geld en lijdt hij pijn.

 1. De Short Seller

De Short Seller anticipeert op een daling van de koers. Daalt de koers, dan verdient hij geld. Stijgt de koers, dan verlies hij geld en lijdt hij pijn.

Kortom, als er sprake is van een daling in de markt, dan lijdt de helft van de markt pijn. Bij een daling lijden de long sellers pijn, en hebben de short sellers het fijn. Mede door deze emotie verloopt het volume vaak in de volgende fasen:

 1. Zijwaartse markt (lage koersuitslagen) = Volume blijft laag omdat er nauwelijks pijn is.

In een zijwaartse markt blijft het volume laag door de kleine koersuitslagen. De reden hiervan is dat er maar weinig mensen pijn lijden als grote koersuitslagen achterwege blijven.

 1. De verliezers geven het op door ligt dalende markt

Op het moment dat er een lichte daling plaatsvindt in de zijwaartse markt, dan zullen er meer mensen pijn lijden. In dit geval de long sellers. Door deze pijn zullen er plotseling aandelen verkocht worden waardoor het volume toeneemt.

 1. Volume-explosie welke leidt tot grotere koersuitslagen

Doordat er meer aandelen verkocht worden zal de koers verder gaan dalen. Grotere koersuitslagen betekent meer pijn, ook hier voor de long sellers. Door de grotere pijn zullen nog meer verliezers gaan verkopen wat leidt tot een volume explosie.

 1. Hoe groter de koersuitslagen, hoe groter de pijn

Dit toenemend aantal verkopen leidt tot nog grotere koersuitslagen. Het gevolg ken je waarschijnlijk wel, nog meer pijn.

 1. Meer verliezers geven het op en de trend wordt gevoed

Door de grotere pijn geven meer verliezers het op en wordt de trend naar beneden verder gevoed.

 1. De verliezers drogen op, het volume stabiliseert en de koers is rijp voor een trendwijziging

Uiteindelijk zullen de meeste verliezers uit de markt zijn en zal het volume stabiliseren. Als we dit zien in een koers is de kans dus groot dat er een trendwijziging aankomt. In dit geval van dalend naar stijgend.

Voor mij was dit hele volume verhaal voor de eerste keer lastig te begrijpen. Maar lees het asjeblieft nog een keer door en doe je best om het te begrijpen. Op basis van deze informatie kun je tijdens een uptrend of een downtrend namelijk enorm goed inschatten of de koers nog verder gaat dalen, of dat er een grote kans is dat de trend om kan slaan.

 

De 4 handelsregels voor het volume

Tot slot wil ik je nog vier handelsregels meegeven als je te werk gaat met het volume:

 1. In een opwaartse trend moet het volume toenemen bij stijgende koersen
 2. Bij een dip in de opwaartse trend is het volume Laag (bij begin van de dip) – Hoog (tijdens de dip) –Laag (eind van de dip). Bij een rally in de neerwaartse trend is het volume hoog (tijdens de stijging) – laag (aan het eind van de stijging).
 3. Bij bodemvorming met een hoog volume is er een grote kans op een verdere daling. Bij het testen van de bodem met een laag volume is dit een koopsignaal
 4. Divergentie: Als het volume afneemt bij een gelijkblijvende trend = Correctie in aantocht

 

Neem deze regels altijd mee bij jouw analyse van het volume. Ze kunnen jou veel waardevolle informatie geven over het toekomstig koersverloop.

 

Enthousiast geworden?

Ik hoop dat je deze blog met veel plezier gelezen hebt en dat ik jouw interesse heb weten te wekken tot het traden.

Wat zou je er dan van vinden als ik jou nog verder kan helpen in jouw trading avontuur? En dat voor een spotprijsje?

Ja je hoort het goed.

Klik op de button hieronder en voor meer informatie tot de Professional Trading Program!

 

Ja, ik wil meer informatie over The Professional Trading Program >>>

Over de schrijver
Zelf ben ik van verlieslijdend belegger naar extreem winstgevend belegger gegaan. Dit heb ik gedaan door veel geld en tijd in kennis te investeren. Om deze reden breng ik zoveel gratis content naar buiten, de BeleggingsAcademy wil jou helpen je financiële doelen te behalen! Het is uiteindelijk mijn doel om persoonlijke financiële ontwikkeling naar het onderwijs te brengen.
Reactie plaatsen

Gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën 

De voordelen van dit e-book voor jou:

 • Gebruik maken van het principe van "Compound Interest"
 • Het toepassen van de taxatiemethode
 • Hoe je op de automatische piloot geld verdient met het beleggen
 • Een praktische benadering met voorbeelden uit het veld

Let op: zelfs "zakenmannen" die al 30 jaar in de beleggingswereld meedraaien kennen deze methoden niet

Wil jij voorkomen dat je geld verliest op de spaarrekening?

Claim dan direct jouw gratis e-book!

50%
Je bent er bijna!
Waar mag ik hem naartoe sturen?
Gratis download