Hoe lees ik een beursgrafiek?
Hoe lees ik een beursgrafiek? Een belangrijk onderdeel van het traden is chartreading. Als je een beetje Engels spreekt dan zul je al snel door hebben waar chartreading over gaat: het lezen van een beursgrafiek. Kortom, door het bestuderen en analyseren van de grafiek van een aandeel of ander beleggingsinstrument, probeert een trader te voorspellen of de koers gaat stijgen of dalen. En alsof dat niet genoeg is, kan een trader ook uitspraak doen over tot welk niveau de koers gaat stijgen of dalen. Hij kan met deze techniek zelfs beslissen wat zijn stop-loss niveau is. Klinkt als een hele krachtige methode, toch?
Hoe lees ik een beursgrafiek?
Benieuwd naar een voorbeeld van chartreading? Zie de afbeelding hieronder:
Door het toepassen van chartreading kun je bepaalde patronen ontdekken in de grafiek. Zo ook hierboven waar we een duidelijk M-Patroon kunnen vinden. Nu vraag je je misschien af wat nu de kracht is van chartreading? In bovenstaand voorbeeld konden we bij de eerste rode cirkel al voorspellen dat de koers uiteindelijk zal gaan stijgen tot 560 punten. Dit niveau is bereikt bij de 2de rode cirkel. Kortom, de kracht van chartreading is dat je zo accuraat mogelijk de koers kunt voorspellen en op basis van deze informatie winst kunt maken. Ook kunnen we op basis van dit patroon bepalen op welk punt we verlies willen nemen (het zogenoemde stop-loss niveau). Dit niveau ligt net onder de weerstandslijn.
Ommekeerpatronen en Continueringspatronen
Kortom, met chartreading ga je opzoek naar patronen in een grafiek. Op basis van deze patronen ga je voorspellen wat de koers in de (nabije) toekomst zal gaan doen. Je spreekt dus een bepaalde verwachting uit. Hierbij zijn er twee soorten patronen die je moet kunnen onderscheiden, dit zijn de:
- Ommekeerpatronen > Na vorming van dit patroon zal er een trendommekeer plaatsvinden
- Continueringspatroon > Na vorming van dit patroon zal de originele trend hervat worden.
Bekijk hier een voorbeeld van een ommekeerpatroon >>>
Bekijk hier een voorbeeld van een continueringspatroon >>>
Het verschil tussen Ommekeer en continueringspatronen
Kortom, na vorming van het ommekeerpatroon zal er een trendommekeer plaatsvinden. Na vorming van een continueringspatroon zal de originele trend hervat worden. En omdat ik weet dat één afbeelding meer zegt dan 1000 woorden, hieronder even een voorbeeld van deze twee soorten patronen:
In bovenstaande afbeelding zie je links het hoofd- en schouderpatroon (ommekeerpatroon). Rechts zie je de stijgende vlag en wimpel (continueringspatroon). Het verschil tussen deze twee type patronen wordt hier heel goed duidelijk door te letten op de rode pijlen en cirkels. Bij het ommekeerpatroon zie je eerst een stijgende trend, vervolgens wordt het patroon gevormd, en na vorming is deze stijgende trend omgeslagen in een dalende trend. Het continueringspatroon werkt precies andersom. Hier zien we eerst een dalende trend, dan zien we de licht stijgende vorming van het patroon, en na vorming van dit patroon zien we dat de dalende trend weer wordt hervat.
Het is van groot belang dat jij de verschillen kent tussen deze twee patronen zodat je de juiste conclusies kunt trekken. Als je deze twee patronen omwisselt, kan het je veel geld gaan kosten.
Enthousiast geworden?
Ik hoop dat je deze blog met veel plezier gelezen hebt en dat ik jouw interesse heb weten te wekken tot het traden.
Wat zou je er dan van vinden als ik jou nog verder kan helpen in jouw trading avontuur? En dat voor een spotprijsje?
Ja je hoort het goed.
Klik op de button hieronder en voor meer informatie tot de Professional Trading Program!