Wat is een Moving Average? Het voortschrijdende gemiddelde

Wat is een Moving Average? Het Moving Average (MA) is misschien wel de meeste gebruikte en gerespecteerde indicator binnen de statistische analyse. Deze indicator wordt veel gebruikt door zowel traders als lange termijn beleggers. In deze blog wil ik allereerst ingaan op de manier hoe het Moving Average wordt berekend. Vervolgens wil ik jou de single en dual moving average in een grafiek laten zien. Tot slot wil ik jou laten zien hoe je zelf de movings average kunt opzoeken in een grafiek.

Wat is een Moving Average?

Het moving average is vertaald in het Nederlands ook wel het voortschrijdende gemiddelde. Dit voortschrijdende gemiddelde wordt berekend door de historische koers te middelen. Oftewel, je berekent het gemiddelde van de afgelopen tijdsperiode. Stel, je hebt een moving average van 10 dagen. Dan worden alle slotkoersen van de afgelopen 10 dagen bij elkaar opgeteld en gedeeld door 10. Deze deelsom wordt dagelijks gemaakt over de afgelopen 10 dagen en de uitkomst wordt weergegeven in dezelfde grafiek als die van de originele koers.

De tijdsperiode

Het mag duidelijk zijn dat wanneer je kiest voor een tijdsperiode van 20 dagen, dezelfde berekening wordt gemaakt maar dan voor de afgelopen 20 dagen. De tijdsperiode kun je instellen afhankelijk van hoever je vooruit wilt kijken. Wil je een voorspelling doen voor de komende 5 jaar, dan zal het moving average een grote tijdsperiode moeten hebben, denk aan 200 dagen. Wil je dit bijvoorbeeld voor een maand, dan zou een moving average van 5 dagen al toereikend kunnen zijn.

Waarom gebruiken we het moving average

Op het moment dat je alleen naar de koers kijkt, dan zie je vaak een enorm grillig verloop. Door het toepassen van het moving average filter je deze grillige koersbewegingen weg. Het voordeel hiervan is dat je minder signalen krijgt, maar dat deze signalen wel veel betrouwbaarder zijn. Over het algemeen geeft het moving average (MA) signalen af op het moment dat deze de koers doorkruist. Dit zijn de volgende:

  • MA komt boven de koers

De lijn van het moving average kruist de koers en komt hierboven. Dit is een teken van zwakte in de markt. De daling op de korte termijn is namelijk veel sterker dan de daling van de afgelopen periode. Kortom, dit is een signaal dat de koers gaat dalen.

  • MA komt onder de koers

De lijn van het moving average kruist de koers en komt hieronder. Dit is een teken van sterkte in de markt. De stijging op de korte termijn is namelijk veel sterker dan de stijging van de afgelopen periode. Kortom, dit is een signaal dat de koers gaat stijgen.

Het Single Moving Average

Op het moment dat je een moving average van 20 dagen in een grafiek tekent ziet dit er als volgt uit:

Dit is eenvoudig in een grafiek te laten tekenen op investing.com, hierover later meer. Interessant zijn de kruispunten van de moving average (blauwe lijn) met die van de originele koers (candlesticks). Hier zie je duidelijk dat als de MA boven de koers komt, de koers ook gaat dalen (pijlen omlaag). Op het moment dat de koers boven de MA komt, zie je dat de koers gaat stijgen (pijlen omhoog). Op het eerste oog lijkt dit een redelijk betrouwbare indicator. Het is echter wel zo dat je ook veel verkeerde signalen krijgt, om die reden maken traders ook gebruik van het dual moving average.

Het Dual Moving average

Om meer betrouwbare signalen te verkrijgen wordt er ook wel eens gebruik gemaakt van het dual moving average. In feite worden hier twee type moving averages weergegeven in de grafiek. Namelijk een korte MA (van bijvoorbeeld 10 dagen, blauwe lijn) en een lange MA (van bijvoorbeeld 30 dagen, rode lijn). In de grafiek hieronder zijn de twee MA’s weergegeven:

Nu krijg je op de volgende momenten koop of verkoopsignalen:

  • Korte MA komt boven de lange MA

Een teken van sterkte in de markt. De korte termijn stijging is namelijk sterker dan de lange termijn stijging. Zie de pijlen omhoog voor dit signaal.

  • Korte MA komt onder de lange MA

Een teken van zwakte in de markt. De daling op korte termijn is namelijk sterker dan de daling op lange termijn. Zie de pijlen omlaag voor dit signaal.

Het idee van het dual moving average is dat je meer signalen weg filtert en dat alleen nog de betrouwbaarste signalen overblijven. Dit is goed om meer zekerheid in te bouwen maar gaat wel ten koste van het potentiele rendement. Dit zie je goed in de rode cirkel.

Op het moment dat je gebruik maakte van de single moving average dan had je al gekocht op het moment dat de koers boven de blauwe lijn komt (wat je in het midden van de rode cirkel ziet gebeuren). Op het moment dat je gebruik maakt van het dual moving average wil je meer zekerheid hebben. Deze zekerheid heb je pas als de blauwe lijn boven de rode komt. Dit gebeurd helemaal rechts in de rode cirkel. In de tussentijd heb je dus wel al rendement laten liggen in ruil voor deze extra zekerheid.

Hoe kun jij de moving average zien?

Nu je weet wat je met het moving average kunt, wil je natuurlijk weten hoe je dit zelf in kunt stellen.

Zet allereerst de volgende stappen:

  1. Ga naar investing.com
  2. Klik op de taal Nederlands
  3. Zoek de koers op naar keuze. (bijvoorbeeld de AEX)
  4. Klik op studies in afbeelding. Klik hierna op indicators. (zie afbeelding hieronder)
  5. Klik op single moving average en stel de tijdsperiode in. Klik tot slot op “add”.

Gefeliciteerd, jij hebt zojuist geleerd hoe je het moving average toe kunt passen.

Enthousiast geworden?

Ik hoop dat je deze blog met veel plezier gelezen hebt en dat ik jouw interesse heb weten te wekken tot het traden.

Wat zou je er dan van vinden als ik jou nog verder kan helpen in jouw trading avontuur? En dat voor een spotprijsje?

Ja je hoort het goed.

Klik op de button hieronder en voor meer informatie tot de Professional Trading Program!

Ja, ik wil meer informatie over The Professional Trading Program >>>