Wat is een Bear & Bullish Flag? (Vlag en Wimpel Patroon)
28 september 2020 

Wat is een Bear & Bullish Flag? (Vlag en Wimpel Patroon)

Wat is een Bear & Bullish Flag? Het vlag en wimpel patroon is een patroon dat breed gedragen wordt door de meeste traders. Met het vlag en wimpel patroon kun je een goede poging doen om het verloop van de koers van een beleggingsinstrument te voorspellen. Allereest wil ik jou leren wat voor type patroon dit is. Vervolgens wil ik jou heel basaal laten zien wat een bullish en een bearish flag is. Ook zal ik hier de relatie aangeven met het volume en hoe je op basis hiervan een koersdoel kunt bepalen. Tot slot zal ik een praktijkvoorbeeld geven van beide vlagpatronen.

 

Het vlag en wimpel patroon, een continueringspatroon

Een vlag en wimpel patroon is een zogenoemd continueringspatroon. Dit wil zeggen dat de originele trend na vorming van dit patroon weer hervat wordt. Kortom, is de trend stijgend? Dan zal het vlag en wimpel patroon niet meer betekenen dan een kleine pauze in deze trend. Na vorming van dit patroon zal de koers weer verder stijgen. Bij een dalende trend is dit precies tegenovergesteld.

Wil je het verschil weten tussen continuerings- en ommekeerpatronen? Lees dit hier >>>

Wat is een Bullish flag patroon?

Laat ik maar met de deur in huis vallen. In onderstaande afbeelding zie je een heel simpel voorbeeld van een Bullish Flag patroon, oftewel, een dalende vlag.

 Wat is een Bear & Bullish Flag?

Je ziet hier dat er sprake is van een stijgende trend, de koers stijgt namelijk van de 10 naar de 70 punten. Hierna zie je dat het dalende vlag patroon gevormd wordt. Op het moment dat de koers boven de weerstandslijn uitkomt zie je een explosieve groei. Een Bullish flag patroon is eigenlijk niet meer dan een dalend trendkanaal in een stijgende markt.

 

Volume

Op het moment dat je patronen gaat koppen aan het volume dan worden de koop en verkoopmomenten alleen nog maar betrouwbaarder. In dit geval zie je bij de eerste stijgende trend een hoog volume. Dit duidt op kracht in de markt, de beleggers zijn enthousiast en kopen snel bij. Na een periode van stijging moeten de beleggers even op adem komen en wordt het volume lager. Het is ook op dit moment dat het dalende vlag patroon gevormd wordt. Het is eigenlijk niets meer dan de markt die even op adem komt. Zodra de koers weer door de weerstandslijn heen breekt neemt het volume weer sterk toe.

Koersdoel

Je hebt natuurlijk niets aan het zoeken van patronen als je op basis hiervan niet kunt voorspellen tot welk punt de koers gaat stijgen of dalen. Gelukkig kunnen we aan de hand van dit patroon een koersdoel bepalen. Uit onderzoek blijkt dat het vlagpatroon ongeveer op de helft van de trend zijn intrede doet. Kortom, we zien in bovenstaand voorbeeld een stijging van 10 naar 50 (onderkant trendkanaal) voordat de vorming van het patroon begint. Dit betekent een stijging van (50-10=) 40 punten. Om tot het koersdoel te komen tellen we deze 40 punten op bij het niveau waar de koers uit het patroon is gebroken. In dit geval is dit helemaal rechts van het trendkanaal, rond de 60 punten. Het koersdoel wordt dus (60+40=) 100 punten.

 

 

Wat is een bearish flag patroon?

Een bearish vlag patroon heeft hetzelfde idee als een bull flag, maar dan omgekeerd. Zie de afbeelding hieronder.

Wat is een Bear & Bullish Flag?

Allereerst zie je hier duidelijk een dalende trend voordat het vlagpatroon begint. Vervolgens wordt het vlagpatroon gevormd, dit is in feite ook niet meer dan een stijgend trendkanaal in een dalende markt. Na vorming van de vlag breekt de koers weer door het steunniveau en wordt de dalende trend hervat.

 

Volume

Ook hier zien we een hoog volume bij de eerste dalende trend. De verkopers hebben in deze markt sterk de overhand waardoor de koers een grote daling inzet. Na een periode van daling hebben de beleggers behoefte aan een adempauze. Hierdoor neemt het volume ineens af en tijdens het lagere volume wordt het licht opwaartse trendkanaal gevormd. Bij uitbraak onder dit trendkanaal zie je dat het volume weer toeneemt en er een sterke daling ingezet wordt.

Koersdoel

Ook hier doet de bearish flag zijn intrede op ongeveer de helft van de trend. We zien dat er een dalende trend is van de 100 tot 60 punten voor vorming van de vlag. Dit betekent een daling van (100-60=) 40 punten. Om tot het koersdoel te komen trekken we dit getal af van het niveau waar de koers het patroon doorbreekt. Dit is op ongeveer 60 punten. Het koersdoel is dus (60-40=) 20.

 

Het vlag en wimpelpatroon in de praktijk

Hier onder zie je een voorbeeld van een stijgende en dalende vlag in de praktijk:

Wat is een Bear & Bullish Flag?

Ook zie je hier heel duidelijk de kracht van deze patronen. Na vorming van het patroon kun je het koersdoel voorspellen en deze worden beide ook nagenoeg bereikt. Blijkbaar worden de vlaggen hier ook gevormd op ongeveer de helft van de trend. Zeker een patroon om goed in de gaten te houden dus!

Enthousiast geworden?

Zelf vind ik het grafiek lezen het leukste deel van het traden, ik hoop dus ook dat jij deze blog met veel plezier gelezen hebt.

Wat zou je er dan van vinden als ik jou nog verder kan helpen in jouw trading avontuur, en dat volledig gratis?

Ja je hoort het goed.

Klik op de button hieronder en download jouw gratis trading stappenplan!

Ja, ik wil meer informatie over The Professional Trading Program >>>

Over de schrijver
Zelf ben ik van verlieslijdend belegger naar extreem winstgevend belegger gegaan. Dit heb ik gedaan door veel geld en tijd in kennis te investeren. Om deze reden breng ik zoveel gratis content naar buiten, de BeleggingsAcademy wil jou helpen je financiële doelen te behalen! Het is uiteindelijk mijn doel om persoonlijke financiële ontwikkeling naar het onderwijs te brengen.
Reactie plaatsen

Gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën 

De voordelen van dit e-book voor jou:

  • Gebruik maken van het principe van "Compound Interest"
  • Het toepassen van de taxatiemethode
  • Hoe je op de automatische piloot geld verdient met het beleggen
  • Een praktische benadering met voorbeelden uit het veld

Let op: zelfs "zakenmannen" die al 30 jaar in de beleggingswereld meedraaien kennen deze methoden niet

Wil jij voorkomen dat je geld verliest op de spaarrekening?

Claim dan direct jouw gratis e-book!

50%
Je bent er bijna!
Waar mag ik hem naartoe sturen?
Gratis download