Wat zijn trendkanalen?

Wat zijn trendkanalen? Het bepalen van de trend staat aan de basis voor de analyse van iedere trader. Voor het starten van de technische analyse is het belangrijk om te weten wat de huidige trend is. Hierdoor ben je veel beter in staat om de koers te voorspellen. In deze blog wil ik jou uitleggen wat trendkanalen precies zijn en wat je ermee kunt.

 

Ik wens je veel leesplezier toe!

 

Wat zijn trendkanalen?

Voordat we deze vraag duidelijk kunnen beantwoorden is het eerst belangrijk om hier twee belangrijke begrippen te introduceren: het weerstandsniveau en het steunniveau. Een trendkanaal wordt namelijk gevormd door de steun en weerstandslijn.

 

Het steunniveau

Het steunniveau ontstaat door minimaal 2 bodems van de grafiek met elkaar te verbinden. De grafiek beweegt altijd in een bepaalde range en beweegt tussen toppen en bodems. Na het raken van het steunniveau zal de koers dus altijd op moeten veren. Het steunniveau wordt ook wel het steunniveau genoemd omdat de koers hier te veel steun ondervindt om nog verder te kunnen dalen. Op het moment dat je drie bodems met elkaar kunt verbinden spreek je van een sterke steunlijn.

 

Het weerstandsniveau

Het weerstandsniveau wordt bepaald door minimaal 2 toppen met elkaar te verbinden. Zoals gezegd beweegt de koers altijd in een bepaalde range. Na het testen van het weerstandsniveau zou de koers dus ook weer terug moeten zakken richting het steunniveau. Het weerstandsniveau wordt ook wel weerstand genoemd omdat de koers hier te veel weerstand ondervindt om verder te kunnen stijgen.

 

Wat is dan het trendkanaal?

Ik hoor je heel terecht afvragen: “leuk en aardig die weerstands- en steunniveaus, maar wat is dan het trendkanaal.”

Eigenlijk is dit heel simpel. Door het bepalen van de weerstands- en steunniveaus heb je het trendkanaal al bepaald. Kijk even naar de afbeelding hieronder.

Wat zijn trendkanalen?

In deze afbeelding zie je heel duidelijk dat we drie bodems met elkaar hebben verbonden, dit is dus de steunlijn. Ook zie je dat we drie toppen met elkaar hebben verbonden, dit is de weerstandslijn. Het trendkanaal is als het ware de richting van de weerstands- en steunniveaus. Hier spreken we van een zijwaarts trendkanaal, oftewel, een zijwaartse trend. De reden hiervan is dat de weerstand en steunlijn volledig horizontaal en parallel aan elkaar lopen. Maar op het moment dat deze weerstands- en steunniveaus veranderen, veranderd ook het trendkanaal.

 

Welke type trendkanalen zijn er?

Kortom, door de weerstand- en steunniveaus met elkaar te tekenen kom je op het trendkanaal. Dankzij de richting van deze lijnen kom je uiteindelijk op het type trend, ook wel het type markt. De volgende type markten komen voor:

Stijgende markt

Zowel de steun als de weerstandslijn stijgen. Dit wordt ook wel “bullish” genoemd. Je spreekt hier van een stijgend trendkanaal.

Wat zijn trendkanalen?

Dalende markt

Zowel de steun als de weerstandslijn dalen. Dit wordt ook wel “bearish” genoemd. Je spreekt hier van een dalend trendkanaal.

Wat zijn trendkanalen?

Zijwaartse markt

Zie vorige paragraaf.

Broadening markt

Dit is een net iets andere markt dan de eerdere voorbeelden. Kenmerkend hier is dat de toppen steeds hoger worden en de bodems steeds lager. De weerstand- en steunlijn lopen dus uit elkaar. De markt wordt “breder”. Zo soort trend wijst op veel twijfel in de markt.

Wat zijn trendkanalen?

Driehoeken

Ook bestaand er markten die een driehoek laten zien. Bij een driehoek zie je dat de toppen steeds lager worden en de bodems steeds hoger. De weerstand- en steunniveaus bewegen als het ware naar elkaar toe. Wat dit zegt over het toekomstige koersverloop ligt er maar net aan wat voor type driehoek het is. Dit is een groot gedeelte van de analyse van een trader.

Wat zijn trendkanalen?

 

Wat kun je met trendkanalen?

Ik hoor je opnieuw denken: “supertof dat je me zo goed uit kan leggen wat een trendkanaal is, wil je nu een sticker? Ik ben natuurlijk benieuwd wat ik hiermee kan!”

Kijk een aan, je bent praktisch ingesteld, laat ik je dat vertellen. Al hoop ik dat je nog door wilt lezen na deze communicatie met mezelf…

Je kunt trendkanalen op twee manieren toepassen:

 

Handelen op basis van steun- en weerstandsniveaus

Om het even heel simpel te maken. Dankzij deze trendkanalen zou je kunnen zeggen: ik koop op het moment dat de koers rond het steunniveau is, en ik verkoop als deze rond het weerstandsniveau is. Als je onderstaande koers erbij pakt zou je dit trucje maar liefst drie keer kunnen herhalen.

Wat zijn trendkanalen?

Helaas is er nooit 100% zekerheid dat de koers altijd doet wat je denkt, maar de kans is groter.

 

Het voorspellen van een trendommekeer

Het mooie aan deze trendkanalen is dat je bij een uitbraak min of meer kunt voorspellen wat de koers gaat doen. Bij een uitbraak wordt bedoeld dat de koers boven of onder een bepaald weerstand- of steunniveau sluit. Op het moment dat dit gebeurt kun je de klap en flap methode toepassen. Zie hieronder hoe dit werkt:

Wat zijn trendkanalen?

Hier zie je dat de koers boven zijn weerstand sluit, en je ziet dat de koers precies hetzelfde beweegt als daarvoor, maar dan op een hoger niveau.

Oftewel: de range waarin de koers beweegt, wordt na uitbraak ook de nieuwe range waarin de koers gaat bewegen.

Oftewel: Het oude weerstand wordt de nieuwe steun

Kortom, deze trendkanalen kunnen jou heel goed helpen om te voorspellen waar de koers naartoe gaat na uitbraak door het weerstandsniveau of door het steunniveau.

 

Vond je het leuk?

Bij mijn blogs die betrekking hebben op het traden vraag ik altijd aan mijn lezers of ze het leuk vinden. Reden daarvan is dat ik zelf enorm enthousiast wordt van het traden. Ook merk ik uit ervaring dat mensen die het traden echt leuk vinden, grote kans op succes hebben.

Ik denk dat jij na het lezen van deze blog wel een redelijk beeld hebt of het traden bij jou past.

Als het bij jou past wil ik jou een volledig vrijblijvend aanbod doen:

Je kunt toegang krijgen tot het unieke trading coaching traject: The Professional Trading Program voor slecht 47 euro, levenslange toegang!

Mij lijkt het supertof om ook jou te mogen verwelkomen, zie ik je daar?

Klik dan nu op de link hier >>>

Over de schrijver
Zelf ben ik van verlieslijdend belegger naar extreem winstgevend belegger gegaan. Dit heb ik gedaan door veel geld en tijd in kennis te investeren. Om deze reden breng ik zoveel gratis content naar buiten, de BeleggingsAcademy wil jou helpen je financiële doelen te behalen! Het is uiteindelijk mijn doel om persoonlijke financiële ontwikkeling naar het onderwijs te brengen.
Reactie plaatsen

Gratis e-book: De Succesvolste Beleggingsstrategieën 

De voordelen van dit e-book voor jou:

  • Gebruik maken van het principe van "Compound Interest"
  • Het toepassen van de taxatiemethode
  • Hoe je op de automatische piloot geld verdient met het beleggen
  • Een praktische benadering met voorbeelden uit het veld

Let op: zelfs "zakenmannen" die al 30 jaar in de beleggingswereld meedraaien kennen deze methoden niet

Wil jij voorkomen dat je geld verliest op de spaarrekening?

Claim dan direct jouw gratis e-book!

50%
Je bent er bijna!
Waar mag ik hem naartoe sturen?
Gratis download